Με 3,7 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται μελέτες για 9 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλον 30 Ιανουαρίου 2018 Αργύρης
Τη χρηματοδότηση της ωρίμανσης των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στη Κεντρική Μακεδονία, με συνολικό προϋπολογισμό 3,7 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
Με την υπογραφή της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ), Ευγενίας Φωτονιάτα, εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, οι μελέτες 9 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα:
- Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα, δυναμικότητας 129.300 τόνους ανά έτος και δυναμικότητας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων 32.800 τόνους ανά έτος, για την εξυπηρέτηση των Π.Ε. Θεσσαλονίκης (Δήμοι Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Θέρμης, μέρος Θεσσαλονίκης) και Χαλκιδικής (Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας, Πολυγύρου, Σιθωνίας).
- Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα, δυναμικότητας 262.700 τόνους ανά έτος και δυναμικότητας προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων 38.100 τόνους ανά έτος για την εξυπηρέτηση των Δήμων των ΠΕ Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, μέρους της ΠΕ Κιλκίς (Παιονία) και μέρους της ΠΕ Θεσσαλονίκης.
- Επτά Μονάδων Επεξεργασίας προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων στους νομούς Θεσσαλονίκης (δύο, με δυναμικότητα 17.500 και 14.500 τόνους ανά έτος), Πιερίας (11.000 τόνους ανά έτος), Κιλκίς (6.700 τόνους ανά έτος), Πέλλας (9.780 τόνους ανά έτος) και Χαλκιδικής (δύο, 8.200 και 5.600 τόνους ανά έτος).
Οι πράξεις ένταξης περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες μελέτες (τοπογραφικές, γεωτεχνικές, γεωλογικές, περιβαλλοντικές και τεχνικές) καθώς και τη σύνταξη των φακέλων χρηματοδότησης των αντίστοιχων έργων.
Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε:
«Υλοποιούμε με γοργά βήματα τις δεσμεύσεις μας για σύγχρονες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με βάση τις προδιαγραφές που θέτει ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων. Κινητοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους και χρηματοδοτούμε, μέσα από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όλες τις αναγκαίες υποδομές που προστατεύουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Είναι στρατηγική μας επιλογή να στηρίξουμε έργα και δράσεις που θα αντιμετωπίσουν τις παθογένειες του παρελθόντος και θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, της δεύτερης μεγαλύτερης πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας. Σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, στηρίζουμε έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες με όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά τα χρόνια προβλήματα των αποβλήτων, με τρόπο που περιορίζει σημαντικά το κόστος και διασφαλίζει το περιβαλλοντικό κεφάλαιο της χώρας».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε:
«Γίνεται σήμερα το πρώτο βήμα για την υλοποίηση 9 συνολικά Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, πέραν της Μονάδας των Σερρών που ήδη κατασκευάζεται. Πήραμε την πρωτοβουλία της χρηματοδότησης του συνόλου των μελετών και της ωρίμανσης των έργων, ώστε να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον καθορισμό των χαρακτηριστικών των μονάδων, και για την χωροθέτηση και αδειοδότησή τους. Οι θετικές επιπτώσεις στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, την δημόσια υγεία, την οικονομία και την απασχόληση σε όλη την Κεντρική Μακεδονία είναι προφανείς. Από τη μεριά μας θα υποστηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας και για την ταχύτατη ολοκλήρωση των μελετών και για την εξασφάλιση των πόρων για την ολοκληρωμένη εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων. Η χώρα μας αλλάζει σελίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων και με τις μονάδες αυτές η Κεντρική Μακεδονία θα αποκτήσει ισχυρές καινοτόμες και σύγχρονες υποδομές για να υποστηρίξει τις μεγάλες αλλαγές στην ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και στη μείωση της ταφής. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα με την ωρίμανση και κατασκευή των έργων σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και της οικονομίας».
Σχετικά Άρθρα
- Νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, σε Αν. Θεσσαλονίκη και Λάρισα
- Χρηματοδότηση μονάδων διαχείρισης βιοαποβλήτων Πέλλας και Κιλκίς
- Δημοπρατήθηκαν μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε Πάτρα, Σαντορίνη, Τήνο
- Καλάβρυτα: έργο πιλότος για την επεξεργασία βιοαποβλήτων
- Ηράκλειο Κρήτης: σύμβαση για νέα μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων
- ΥΠΕΝ: δημοπράτηση μονάδας απορριμμάτων στην Κέρκυρα