ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Στους επικείμενους διαγωνισμούς για νέα ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (2 – 4 Δεκεμβρίου) στρέφει το ενδιαφέρον της η αγορά καθώς σε... Με χαμηλότερες τιμές εκκίνησης ο νέος διαγωνισμός για τις ΑΠΕ

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Στους επικείμενους διαγωνισμούς για νέα ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (2 – 4 Δεκεμβρίου) στρέφει το ενδιαφέρον της η αγορά καθώς σε λίγες ημέρες (2 Νοεμβρίου) λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ενδιαφέροντος και εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις για τις τιμές εκκίνησης των διαγωνισμών και την δημοπρατούμενη ισχύ.

Οι νέοι διαγωνισμοί θα αποτελέσουν επίσης τεστ αποτελεσματικότητας για τους νέους κανόνες που τίθενται προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση (που παρατηρήθηκε στον προηγούμενο διαγωνισμό) των αδειών σε έναν ή ελάχιστους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές εκκίνησης των μειοδοτικών διαγωνισμών, είναι δεδομένο ότι θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία, και απομένει να καθοριστεί το ακριβές μέγεθος.

Με τα σήμερα ισχύοντα οι τιμές είναι 79,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα μικρά φωτοβολταϊκά (ως 1 MW), 70,29 ευρώ για τα φωτοβολταϊκά 1-20 μεγαβάτ και 71,21 ευρώ για τα αιολικά. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ (11/2018) οι τιμές διαμορφώνονται αντίστοιχα στα 81,71 – 71,91 και 79,77 ευρώ ενώ στον προηγούμενο διαγωνισμό ήταν 85, 80 και 90 ευρώ αντίστοιχα. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να προκύπτει όφελος για τους καταναλωτές, ή ακριβέστερα μικρότερη επιβάρυνση για την πράσινη ενέργεια και αντίστοιχα μικρότερη απόδοση για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Το ουσιαστικό ζήτημα είναι βέβαια ποιες θα είναι οι πραγματικές τιμές που θα προκύψουν από τη δημοπρασία. Οι μεσοσταθμικές τιμές του προηγούμενου διαγωνισμού ήταν ανά κατηγορία, αντίστοιχα 78,42 ευρώ ανά μεγαβατώρα (μικρά ΦΒ), 63,81 ευρώ τα μεγάλα ΦΒ και 69,53 ευρώ τα αιολικά. Και στις τρεις περιπτώσεις αισθητά χαμηλότερα από τις τιμές εκκίνησης.

Ως προς την δημοπρατούμενη ισχύ η ίδια γνωμοδότηση προβλέπει ότι , εφόσον υπάρχει ικανοποιητικό πλήθος ώριμων έργων, «δύναται η ΡΑΕ να προκηρύσσει κατά το τρέχον έτος επιπλέον ισχύ έως το 1/3 της δημοπρατούμενης ισχύος του επόμενου έτους».

Δηλαδή η δημοπρατούμενη Ισχύς των Αιολικών σταθμών θα είναι ~129 MW ή ~229MW (εάν γίνει δεκτή η εισήγηση της ΡΑΕ). Για τα μικρά φωτοβολταϊκά η δημοπρατούμενη ισχύς θα είναι 94 μεγαβάτ και για τα μεγάλα 100. Υπενθυμίζεται ότι ισχύει πάντα ο κανόνας του 75 %, δηλαδή το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί θα πρέπει να είναι 75 % υψηλότερο από τη δημοπρατούμενη ισχύ προκειμένου να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός. Με τον τρόπο αυτό η ισχύς που δημοπρατείται τελικά προσαρμόζεται ανάλογα ώστε να ισχύει η αναλογία του 75 %.

Τέλος για τη συγκέντρωση της ισχύος (στην προηγούμενη διαδικασία παρουσιάστηκε το φαινόμενο ένας Συμμετέχων να κατοχυρώσει ισχύ της τάξης του 65% της Δημοπρατούμενης) αποφασίστηκε ως αντίμετρο να επιβληθεί όριο 20% της Μέγιστης Ισχύος που δημοπρατείται ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Ωστόσο σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά η ρύθμιση είναι ανεπαρκής και προτείνεται τουλάχιστον για την κατηγορία των μικρών ΦΒ η θέσπιση ποσοτικού ορίου 2 μεγαβάτ ανά συμμετέχοντα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας