Με «Χρυσή Βίζα» νέοι παίκτες μπαίνουν στο στίβο των βραχυχρόνιων μισθώσεων
Αστικό περιβάλλονΕπωνύμωςΚτηματαγοράΟικονομίαΧρήμα 2 Νοεμβρίου 2017 Αργύρης
Του Νίκου Γρυλλάκη
Μέσα στο 2017 περισσότεροι από 600 πολίτες τρίτων χωρών αγόρασαν ακίνητα στην Ελλάδα αξίας πάνω 250.000 ευρώ το καθένα και εξασφάλισαν τη χρυσή βίζα, δηλαδή το δικαίωμα της ελεύθερης εισόδου στη χώρα για 5 χρόνια. Το ένα τρίτο απ αυτά τα ακίνητα βρίσκεται ήδη στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων .Το εύρος του παιχνιδιού απλώνεται. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι οι κινέζοι. Αγοράζουν ακόμα και ολόκληρες πολυκατοικίες. Προηγούνται με μεγάλη διαφορά στην απόκτηση της χρυσής βίζας με 850 άδειες ,έναντι 388 των Ρώσων και 161 των Τούρκων.
Σε περιοχές που δεν υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και σε τουριστικούς προορισμούς οι περισσότερες αγορές. Στη σχετική λίστα προηγούνται:
Παλλήνη-Γέρακας
Αθήνα (κέντρο)
Πειραιάς
Κρήτη (τα περισσότερα στα Χανιά
Πολύγυρος Χαλκιδικής
Κυκλάδες
Ρόδος
Επτάνησα (κυρίως στην Κέρκυρα)
Πελοπόννησος.
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, η ενοικίαση δηλαδή κατοικιών ή και δωματίων με τη μέρα, τη βδομάδα ή το μήνα φέρνει τα πάνω -κάτω στην αγορά στην ακινήτων. Περισσότερα από 63.000 ακίνητα (μονοκατοικίες, διαμερίσματα , δωμάτια) βρίσκονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Ποιές περιοχές πρωταγωνιστούν;
11.500 ενεργές καταχωρήσεις στην Αθήνα
10.600 στην Κρήτη
3.700 στην Κέρκυρα
3.400 στη Χαλκιδική
Υπολογίζεται ότι το μέσο εισόδημα για κάθε καταχώρηση φτάνει στα 753 ευρώ ανά μήνα. Κι αυτό με μόνο 177 διαμονές ανά έτος.
Το 67% των επισκεπτών της Αθήνας δηλώνει ως πιθανή επιλογή την βραχυχρόνια μίσθωση .25 γειτονιές της Αθήνας εξασφαλίζουν άμεσα ή έμμεσα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αφού το 50% των γενικότερων δαπανών των ενοικιαστών ξοδεύεται στις περιοχές διαμονής τους .
Άγνωστο παραμένει ωστόσο πόσες απ ΄αυτές τις μισθώσεις εμφανίζονται στην Εφορία. Στα σκαριά είναι πάντως το ειδικό μητρώο στο taxis στο οποίο υποχρεωτικά θα δηλώνονται όλες οι μισθώσεις .Με υψηλά πρόστιμα για όσους θα το παραβλέπουν.
Οι συναλλαγές στο χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων εκτιμάται οτι υπερβαίνουν πλέον το 1,7 δις ευρώ το χρόνο.
Σχετικά Άρθρα
- Ισπανία: καταργεί τη Golden Visa για να αποφευχθεί η κερδοσκοπία
- Βραχυχρόνιες μισθώσεις: «καμπανάκι» για δηλώσεις- έλεγχοι & πρόστιμα
- ΣτΕ: έγινε η δίκη για το τέλος επιτηδεύματος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
- Airbnb: πως η βραχυχρόνια μίσθωση επιμηκύνει την τουριστική περίοδο
- Βραχυχρόνιες μισθώσεις: τι ελέγχει η εφορεία
- ΕΛΛΕΤ: απαγόρευση συνένωσης κτισμάτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις