Με ήπια εκτροπή νερό από τον Αχελώο στον Θεσσαλικό κάμπο
ΕιδήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΥποδομέςΧωροταξία 27 Σεπτεμβρίου 2019 Αργύρης
Με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον και συμμετοχή εκπροσώπων της κεντρικής και περιφερειακής πολιτικής σκηνής ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Η Θεσσαλία του αύριο – Η ματιά του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας», που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στη Λάρισα.
- ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΗΠΙΑΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΑΧΘΗΚΕ Ο Γ.Γ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΧΘΕΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΕΕ-
- Γ.Γ. ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ: «ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ»- ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ
Η ημερίδα είχε ως στόχο να αναδειχθούν οι παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν τη μελλοντική αειφόρο ανάπτυξη της Θεσσαλίας, την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη μετάβαση στον κυκλικό τρόπο σκέψης όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, την αποτύπωση χωροταξικών και αναπτυξιακών δεδομένων της Θεσσαλίας με έμφαση στον τομέα του τουρισμού, την εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής στη βιομηχανία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των θεσσαλικών πόλεων με την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, τη δημιουργία εμπορικής ταυτότητας για τη Θεσσαλία, με επίκεντρο τον θεσσαλικό κάμπο, τη βελτίωση των υποδομών και της ποιότητας ζωής των πολιτών λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ο οποίος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το ΤΕΕ και οι οποίες θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, όπως η βελτίωση και αντιμετώπιση των αδυναμιών του νέου ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών, ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης στον οποίο θα υπάρχουν όλα τα δεδομένα, ώστε να γνωρίζει κάποιος με ποιους όρους δόμησης μπορεί να χτίσει, το εθνικό μητρώο υποδομών, στο οποίο θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι δημόσιες υποδομές, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται όπως και το πού ανήκουν.
ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
Ο γ.γ. Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης τάχθηκε υπέρ της ήπιας μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα, ενώ για τον δρόμο Λάρισας-Φαρσάλων δεσμεύθηκε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμη η μελέτη και το πώς το έργο είναι δρομολογημένο και απομένουν οι απαλλοτριώσεις.
Ο γ.γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης στον χαιρετισμό του τόνισε πως στην επίβλεψη των μεγάλων έργων θα μπουν και ιδιώτες για να τρέξουν πιο γρήγορα τα νέα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (Πολεοδομικά Σχέδια) που θα βγούν τον Ιανουάριο του 2020, ενώ αν υπάρχει προσωπικό θα έβγαιναν στον αέρα πιο γρήγορα, ενώ οι προδιαγραφές για τα ρυμοτομικά σχέδια επεξεργάζονται τούτη την περίοδο από το υπουργείο, σε συνεργασία πάντα με το ΤΕΕ.
Ο Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, Παπαγεωργίου Νικόλαος, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του επισήμανε τα εξής: «Το Περιφερειακό Τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος συστηματικά υπηρετεί τον ρόλο του ως υπεύθυνου συμμετόχου στη διαδικασία σχεδιασμού της αναπτυξιακής πολιτικής της Θεσσαλίας. Η σημερινή εκδήλωση είναι αποτέλεσμα συνεχούς και σκληρής δουλειάς των Μόνιμων Επιτροπών του Τμήματος, που λειτουργούν ανελλιπώς και παράγουν σημαντικό έργο ευθυγραμμισμένες με τον ρόλο μας, ως τεχνικού σύμβουλου της πολιτείας. Η σημερινή εκδήλωση είναι επίσης επίκαιρη γιατί, χρονικά ταυτίζεται με την έναρξη της διαδικασίας σχεδιασμού σε εθνικό επίπεδο της νέας προγραμματικής περιόδου. Συνεπώς αυτά που οι αγαπητοί συνάδελφοί μου θα παρουσιάσουν σήμερα, είναι ένα πρώτο δείγμα της συνεισφοράς μας στη διαδικασία του σχεδιασμού. Τεχνοκρατικά και χωρίς να προσπαθήσουμε να στρογγυλέψουμε τα πράγματα, οι Μόνιμες Επιτροπές του Τμήματός μας, θα παρουσιάσουν ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλία του αύριο».
Επιπλέον αναφέρθηκε σε χρόνια και καίρια προβλήματα της Θεσσαλίας, όπως η εκτροπή του Αχελώου, η κατάσταση των φραγμάτων Μεσοχώρας και Συκιάς, η αξιοποίηση των νερών του Ενιπέα μέσω ενός φράγματος στην ορεινή περιοχή της Σκοπιάς Φαρσάλων, η ολοκλήρωση του Ε65, τα προβλήματα έκδοσης οικοδομικών αδειών στην Καρδίτσα, η έλλειψη σχεδίων στα παράλια Λάρισας.
Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
«Δώστε μας τον Αχελώο για να μπορέσει η Θεσσαλία να επιβιώσει και να υπάρξει μέλλον για τις επόμενες γενιές» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού προς την πολιτική ηγεσία και τα επιτελικά στελέχη των Υπουργείων, στη χθεσινή ημερίδα.
Διερμηνεύοντας την κραυγή αγωνίας των ανθρώπων της παραγωγής, ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι η μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία είναι το μοναδικό έργο στη χώρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που είναι έτοιμο και πρέπει να προχωρήσει. Πρόκειται για ένα έργο αντίστασης στην ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου, ένα έργο επιβίωσης για το οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας δηλώνει έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη ολοκλήρωσής του, κατά το πρότυπο του βραβευμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργου της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ζήτησε ακόμη:
– Να αλλάξει άμεσα ο Νόμος 4412 για τα δημόσια έργα, με απλούστευση διαδικασιών και ταχύτερο χρόνο στις απαλλοτριώσεις, στην ανάθεση των δημοσίων συμβάσεων και στη σύναψη σύμβασης.
-Να υπάρξει στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες των Υπουργείων ώστε να μη λιμνάζουν τα έγγραφα, εγκρίσεις, γνωμοδοτήσεις και έτσι καθυστερούν τα έργα και χάνονται θέσεις εργασίας και χρήματα από την τοπική οικονομία.
– Να ολοκληρωθούν επιτέλους οι μελέτες για τη σύνδεση Λάρισας-Φαρσάλων, Λάρισας-Κοζάνης, ο περιφερειακός Βόλου, η Λαρίσης-Μπουρμπουλήθρα και η εθνική οδός Τρικάλων-Άρτας.
ΟΜΙΛΙΕΣ
Τις θεσμικές παρεμβάσεις για αποδοτική περιφερειακή αναπτυξιακή στρατηγική ανέλυσε ο Δρ. Τόλιας Ιωάννης, συντονιστής Μ.Ε. ΤΕΕ ΚΔΘ ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκών και Διεθνών προγραμμάτων.
Οι υδατικοί πόροι στη Θεσσαλία ως μοχλός ανάπτυξης υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής ήταν το αντικείμενο της εισήγησης της Δρ. Τσιτσιφλή Σταυρούλας, μεταδιδακτορικής ερευνήτριας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συντονίστριας Μ.Ε. Περιβάλλοντος και Υδάτων ΤΕΕ ΚΔΘ.
Η Θεσσαλία του αύριο: η μετάβαση από το γραμμικό στον κυκλικό τρόπο σκέψης, παρουσιάστηκε από τους Σάκκα Αθ., Κυραμά Γ., Ντούφα Λ., μέλη της Μ.Ε. Περιβάλλοντος και Υδάτων ΤΕΕ ΚΔΘ.
Χωροταξία και Ανάπτυξη: Η περίπτωση της Ο.Χ.Ε. Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλίας αναλύθηκε από τους Νέμα Σοφία, Γιαννιού Άννα Δρ. Μαρκάτου Μαρία, Πάλλα Παναγιώτη, Σάρρου Παναγιώτα, Σιούλα Παναγιώτη, μέλη της Μ.Ε. Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Αρχιτεκτονικών Θεμάτων ΤΕΕ ΚΔΘ.
Την εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής στην αγροδιατροφική βιομηχανία της Θεσσαλίας το 2030 εισηγήθηκε ο Πετρωτός Δημήτριος, συντονιστής Μ.Ε. Καινοτομίας ΤΕΕ ΚΔΘ.
Αξιοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την Ανάπτυξη των Πόλεων της Θεσσαλίας – Στρατηγικό Πλάνο για την e-Larissa ήταν η εισήγηση του Δρ. Γερογιάννη Βασίλη, καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συντονιστή Μ.Ε. Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ΤΕΕ ΚΔΘ.
Τον σχεδιασμό για το μέλλον: Δημιουργία μιας ταυτότητας για τη Θεσσαλία αξιοποιώντας την αρχέγονη υπεροχή του θεσσαλικού τοπίου παρουσίασε η Δρ. Μαρκάτου Μαρία, προϊσταμένη Πολεοδομικού Σχεδιασμού Δήμου Λαρισαίων, εντεταλμένη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος Μ.Ε. Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Αρχιτεκτονικών Θεμάτων ΤΕΕ ΚΔΘ.
Η Θεσσαλία του αύριο: Συγκοινωνιακά έργα με έμφαση στη βιώσιμη κινητικότητα και την οδική ασφάλεια εισηγήθηκε ο Δρ. Γαλάνης Αθανάσιος, (πολ. μηχ.), επίκουρος καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, μέλος της Μ.Ε. Υποδομών Λάρισας ΤΕΕ ΚΔΘ.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του τμήματος, Βασίλειος Τσιώνας, ενώ στην ημερίδα παρέστησαν ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Ν. Ντίτορας και εκπρόσωποι δημάρχων της περιοχής.
Πηγή: «Ελευθερία Λάρισσας»
Σχετικά Άρθρα
- Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για το έργο εκτροπής του Αχελώου
- ΥπΑΑΤ: πως μοιράζονται 525,3 εκ. ευρώ στους νέους γεωργούς
- ΥΠΕΝ: πάνω από 38.000 οι αιτήσεις στα προγράμματα «Εξοικονομώ»
- Επιστημονική ημερίδα για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό
- Το ΤΕΕ/ΤΚΜ αποχαιρετά τον Παναγιώτη Δέντσορα
- Τα νέα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας-ποιοι έμειναν εκτός