Με ψηφιακή δήλωση οι αποζημιώσεις ιδιοκτητών για τις μειώσεις ενοικίων
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΧρήμα 8 Μαΐου 2020 Αργύρης

Ειδική δήλωση ζημιών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, προκειμένου να δηλώσουν τα ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει, καθώς και την απόδειξη καταβολής των μειωμένων μισθωμάτων θα κληθούν να υποβάλουν οι ιδιοκτήτες μισθωτές ακινήτων.
Σχετικά με τα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων που κλήθηκαν να συμβάλουν στη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μέσω της μείωσης των μισθωμάτων κατά 40%, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστης Σταϊκούρας μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ιδιοκτητών ακινήτων.
Αυτό που εξετάζεται τώρα είπε ο υπουργός είναι εάν θα ισχύσει εντός του 2020 ή θα ενεργοποιηθεί με τις φορολογικές δηλώσεις του 2021.
Ο ίδιος πάντως κατέστησε σαφές πως οι φορολογούμενοι που βλέπουν τα εισοδήματά τους από την εκμίσθωση ακινήτων να μειώνονται φέτος λόγω της πανδημίας θα κληθούν να υποβάλουν ειδική δήλωση ζημιών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκειμένου να δηλώσουν τα ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει καθώς και την απόδειξη καταβολής των μειωμένων μισθωμάτων.
Μέσω φόρου εισοδήματος
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει η ελάφρυνση των ιδιοκτητών να γίνει μέσω του φόρου εισοδήματος και συγκεκριμένα της κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Για τους μήνες που οι ιδιοκτήτες ακινήτων χάσουν το 40% του ενοικίου, θα προβλέπεται ότι το υπόλοιπο ποσό θα είναι αφορολόγητο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να υποβάλουν δήλωση ζημίας. Η μείωση αφορά εισόδημα του τρέχοντος έτους, κάτι που σημαίνει ότι θα καταβάλουν χαμηλότερο φόρο το 2021. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς. Για τα εισοδήματα αυτά ισχύει φορολογική κλίμακα με συντελεστές 15% για τις πρώτες 12.000 ευρώ, 35% για τις επόμενες 23.000 ευρώ (από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ του συνολικού ετήσιου εισοδήματος) και 45% για το υπερβάλλον ποσό (πάνω από τις 35.000 ευρώ).
Διπλασιασμός έκπτωσης
Εξετάζεται επίσης η έκπτωση 5% του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα ακινήτων χωρίς δικαιολογητικά (για δαπάνες συντήρησης ή ανακαίνισης) να διπλασιασθεί και να φθάσει το 10%. Δεν αποκλείεται το σενάριο αυτό να εφαρμοσθεί συνδυαστικά με το πρώτο σενάριο των «αφορολόγητων ενοικίων». Δεν αποκλείεται και μια έκπτωση στον φετινό ΕΝΦΙΑ για όσους ιδιοκτήτες επλήγησαν από τη μείωση των μισθωμάτων και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο.
Σχετικά Άρθρα
- Στους λογαριασμούς ιδιοκτητών 4,2 εκατ. ευρώ για μειωμένα μισθώματα
- Πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές μισθωμάτων για στέγαση προσφύγων
- ΜΙΔΑ: δηλώσεις για 7 εκατομμύρια ακίνητα από ιδιοκτήτες και ενοικιαστές
- ΣτΕ: όχι σε πρόσθετη αποζημίωση ιδιοκτητών, για μειωμένα ενοίκια του covid
- ΠΟΜΙΔΑ: αίτημα παράτασης για δηλώσεις λήξης μισθώσεων ακινήτων
- Εκτός σχεδίου, Εξοικονομώ, ΕΝΦΙΑ, μισθώσεις, στο τραπέζι των νέων υπουργών
