Του Αργύρη Δεμερτζή/
Κύμα αντιδράσεων και διαμαρτυριών ξεσηκώνεται τα τελευταία 24ωρα, παρά το κατανυκτικό κλίμα των ημερών του Πάσχα, για τη λειτουργία των ψηφιακών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας και τα προγράμματα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων.
Το θέμα παίρνει πολιτικές διαστάσεις πρώτης γραμμής, δείτε εδώ βαριές καταγγελίες από το ΣΥΡΙΖΑ ενώ πέφτουν «βροχή» από τους ίδιους τους επιστήμονες οι καταγγελίες, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, για σημαντικές δυσλειτουργίες και συνεχιζόμενα προβλήματα στις πλατφόρμες του υπουργείου Εργασίας.
Αναφέρονται μεγάλη ταλαιπωρία και πολύωρες αναμονές των ενδιαφερομένων για πολλές και «ανεπιτυχείς» προσπάθειες, τόσο για την υποβολή νέων αιτήσεων, όσο και για την επιβεβαίωση παρακολούθησης από όσους «τρέχουν» τα προγράμματα, προκειμένου να συμπληρώσουν τις 100 ώρες τηλεκατάρτισης.
Παράλληλα έρχονται στην επιφάνεια καταγγελίες για μεγάλες και σε ορισμένες περιπτώσεις κωμικοτραγικές αστοχίες και παιδαριώδη λάθη στο περιεχόμενο των προγραμμάτων.
Φαινόμενα που δικαίως εκλαμβάνονται από τους συμμετέχοντες επιστήμονες, ως περιφρόνηση και υποβάθμιση τους από την πλευρά των αρμοδίων της πολιτείας και παράλληλα θέτουν σε γενικότερη αμφισβήτηση το εγχείρημα στήριξης των επιστημονικών κλάδων που πλήττονται από την πανδημία, μέσω προγραμμάτων τηλεκατάρτισης από αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ, με αποζημίωση (voucher) 600 ευρώ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ecopress από πηγές που έχουν γνώση του θέματος η κατάσταση έχει ως εξής:
Καθυστερήσεις πληρωμών
Πλήθος ενδιαφερόμενων, παρά τις ώρες που κατανάλωσαν μπροστά στους υπολογιστές τους, λόγω της προβληματικής λειτουργίας των ψηφιακών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας τελικώς δεν κατάφεραν να υποβάλλουν αιτήσεις νωρίτερα από την Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου 2020.
Η συνέπεια είναι ότι αυτοί θα πληρωθούν το πρώτο ποσό της αποζημίωσης των 400 ευρώ του προγράμματος μετά το Πάσχα την περίοδο από 24 έως την 27/4/2020, δηλαδή με σημαντική καθυστέρηση έως 11 ημερών. Τα προβλήματα αφορούν σε αποτυχημένες προσπάθειες υποβολής αιτήσεων τόσο απευθείας από τους ενδιαφερομένους όσο και μέσω ΚΕΚ.
Σημειώνεται ότι μεγάλα προβλήματα συνδεσιμότητας στην πλατφόρμα www.elearning.yeka.gr για την υποβολή αιτήσεων στην τηλεκατάρτιση σημειώθηκαν την Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη 15 και 16 Απριλίου, τα οποία χωρίς να εκλείπουν εντελώς άρχισαν να αμβλύνονται από το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής 17 Απριλίου 2020.
Χιλιάδες ενδιαφερόμενοι έμειναν πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή τους να προσπαθούν αναρίθμητες φορές επιτυχή υποβολή αίτησης, χωρίς αυτό να επιτυγχάνεται. Το σύστημα «έπεφτε» και διέκοπτε κάθε λίγο και λιγάκι τη διαδικασία υποβολής αίτησης για να αρχίσει ξανά από την αρχή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις όταν μετά από μεγάλη ταλαιπωρία οι ενδιαφερόμενοι ολοκλήρωναν τη διαδικασία και έφταναν στην τελική «αποθήκευση» διαπίστωναν να μην επιτυγχάνεται και η επιτυχής υποβολή της αίτησης.
Παράγοντες της αγοράς, που ασχολούνται με το αντικείμενο έλεγαν ότι από το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής περιορίστηκαν οι αστοχίες της πλατφόρμας και ότι κατάφερνα να υποβάλλουν αιτήσεις στο σύστημα, όμως με «εμπειρικές πατέντες» του τύπου: να αποθηκεύουν κάθε ενέργεια αμέσως μετά την καταχώρησης της και έχοντας προετοιμάσει εκ των προτέρων όλα τα στοιχεία και τους κωδικούς υποβολής σε άμεση ζήτηση, ώστε να ακολουθούν γρήγορη και συνεχόμενη διαδικασία ψηφιακής υποβολής πριν «πέσει» η εφαρμογή.
Δεν «γράφουν» οι ώρες
Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και όσοι «τρέχουν» να συμπληρώσουν τις 100 διδακτικές ώρες παρακολούθησης (70 κανονικές) των προγραμμάτων, για να πάρουν την επιδότηση.
Χαρακτηριστικές καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητα αναφέρουν ότι :
«Η πλατφόρμα “πέφτει” συνέχεια, και μας πετάει έξω, με μήνυμα ότι δεν καταγράφει πλέον τον χρόνο «παρακολούθησης», αναγκάζοντάς μας να είμαστε μέσα, ατελείωτες ώρες, χωρίς αυτές τελικά να καταγράφονται. Αρκετοί «ωφελούμενοι» μέχρι και σήμερα, δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν καν στην πλατφόρμα μέσω του ΚΕΚ που επέλεξαν. Γι αυτό η καταληκτική ημερομηνία πήρε παράταση και από 30 Απριλίου μετατέθηκε σε 31 Μαϊου”. Οι ίδιες καταγγελίες συνεχίζουν αναφέροντας ότι:
-“Κανείς μας δεν ξέρει πόσος χρόνος παρακολούθησης του, έχει καταγραφεί. Πρέπει να πάρεις τηλέφωνο στο ΚΕΚ να σου πουν, αν απαντήσουν το τηλέφωνο, ή να στείλεις mail και να σου απαντήσουν. Και κάθε μέρα να ρωτάς εκ νέου πόσες ώρες έχεις μέχρι να συμπληρωθούν οι 70. Κι ενώ είσαι μπροστά στον υπολογιστή όλη μέρα, προσπαθώντας να μπεις, να σε πετάει έξω και να ξαναμπείς, τελικά έχουν καταγραφεί 2-3 ώρες χρόνου παρακολούθησης. Κάποιες πλατφόρμες είπαν ότι θα αναβαθμίσουν το σύστημα τους έτσι ώστε να μπορεί ο χρήστης να έχει πρόσβαση από μόνος του στον χρόνο που έχει καταγράψει το σύστημα ότι «παρακολούθησε. Μέσα στις πρώτες δύο ημέρες που κάποιοι παρακολουθήσαμε , κάποιες ή ολες οι πλατφόρμες αναβαθμίστηκαν και χάθηκαν οι πρώτες ώρες παρακολούθησης, οποτε φτου απ’ την αρχή πάλι».
Μήνυμα απάντηση
Ορισμένα ΚΕΚ απαντούν στην «βροχή» διαμαρτυριών και ερωτήσεων των ενδιαφερομένων επιστημόνων με προεπιλεγμένο μήνυμα, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:
-«Είναι προφανές πως κάθε ανεπιτυχής προσπάθεια πρόσβασης σε ένα σύστημα προκαλεί εύλογη, αναμενόμενη και κατανοητή δυσφορία, πόσο μάλλον όταν υπάρχει υποχρέωση εκ μέρους των συμμετεχόντων η οποία καθίσταται δύσκολο να εκπληρωθεί. Ο σχεδιασμός του προγράμματος από την Πολιτεία έχει δομική στρέβλωση, όμως πρέπει να ληφθεί υπόψη η τρέχουσα κρίσιμη κατάσταση και οι τρομερές συνθήκες κάτω από τις οποίες εμπνεύστηκε και υλοποιείται.
Ανάλογα τεράστια προβλήματα υπάρχουν από χθες το βράδυ και στο ΕΡΓΑΝΗ https://elearning.yeka.gr/ η οποία είτε είναι μη προσβάσιμη με συνεχή σφάλματα σύνδεσης είτε αν καταφέρεις και συνδεθείς μετά από λίγο σε πετάει έξω.
- Πλήθος συμμετεχόντων: 180.342 άτομα
- Διαθέσιμες πλατφόρμες: 7
- Χρόνος υλοποίησης: 21 ημέρες
Ενημερωτικά, αρχικά ήταν 180.342 άτομα να καταρτιστούν σε 100 ώρες μέσα σε 21 ημέρες, ήτοι 180.342.000 ανθρωποώρες κατάρτισης, 8.600.000 α/ω τη μέρα, που πρέπει να κατανεμηθούν σε ένα δυνητικό 10ωρο. Όμως υπάρχουν μόνο 7 πλατφόρμες για 180.000 άτομα.
Η στόχευσή μας είναι η άμεση ενεργοποίηση των αιτήσεων στο σύστημα η οποία έγινε ταχύτατα για την πληρωμή της προκαταβολής των 400€, από το Υπουργείο, από τη Μεγάλη Πέμπτη.
Εννοείται πως προβλήματα συνδεσιμότητας στην πλατφόρμα εξομαλύνονται με ταχύτατες διαδικασίες αναβάθμισης και επίλυσης από την πλατφόρμα και θα επιστρέψει στην κανονικότητα πολύ σύντομα. Νομίζω πως και η παράταση βοηθάει πάρα πολύ.»
Περιεχόμενο
Τραγελαφικές είναι οι αναφορές που έρχονται στο φως για το περιεχόμενο των μαθημάτων της τηλεκατάρτισης. Το θέμα έχει πάρει ήδη πολιτική διάταση ενώ χαρακτηριστική είναι καταγγελία που αναφέρει ότι:
-«Το περιεχόμενο και η ποιότητα και η θεματολογία των διαφανειών είναι απαράδεκτα. Ανακρίβειες, αστοχίες, ασυνάρτητες προτάσεις, πληροφορίες copy paste από Βικιπαιδεια, μετάφραση ξένων κειμένων με Google translator. Πολλά αραβικά μέσα στα κείμενα. Τα άτομα που κάνουν ανάγνωση των κειμένων, θυμίζουν μαθητές δημοτικού που διαβάζουν πρώτη φορά ένα κείμενο χωρίς να καταλαβαίνουν τι λέει. Από τις ασυναρτησίες που παρακολουθούμε, δεν θα καταρτιστούμε. Θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε. Δεν θα επι-μορφωθούμε, θα παρα-μορφωθούμε»!
Σχετικά Άρθρα
- ΤΕΕ/ΤΚΜ: τα πέντε “αγκάθια” στα προγράμματα “Εξοικονομώ”
- Βουλή: ερώτηση για λογισμικό ρομπότ στις αιτήσεις σύνδεσης Φ/Β
- Εισαγγελέας για τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας επιστημόνων
- 2.500 έλεγχοι σε αιγιαλό και παραλίες την τελευταία εβδομάδα
- 1555.gov.gr: νέα ιστοσελίδα για εργασιακά-ασφαλιστικά θέματα
- Ένωση Ιεραπετριτών Αθήνας για ένταξη Μινωικού πολιτισμού στην UNESCO