ecopress
Με φόντο την Ακρόπολη, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η εκκεντρική Κινέζα καλλιτέχνιδα Κονγκ Νινγκ έδωσε τη δική... Μια Κινέζα στην Αθήνα ντυμένη με σακούλες

Με φόντο την Ακρόπολη, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η εκκεντρική Κινέζα καλλιτέχνιδα Κονγκ Νινγκ έδωσε τη δική της παράσταση δρόμου. Φορώντας μια τουαλέτα φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες, περπάτησε στους αθηναϊκούς δρόμους, με στόχο να ευαισθητοποιήσει κατοίκους και τουρίστες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Νινγκ επισκέφτηκε τη χώρα μας για πρώτη φορά και στο πλαίσιο της «παράστασης» κρατούσε το σήμα κατατεθέν της, το «Little Blue Man» (Μικρός Μπλε Άνθρωπος), το οποίο, όπως επισημαίνει, συμβολίζει ότι πρέπει να ζούμε σαν μια σταγόνα νερό, να ερχόμαστε και να φεύγουμε από τη ζωή χωρίς να αφήνουμε κανένα ίχνος.
Η επίσκεψή της πριν από λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα έγινε με αφορμή τη Διεθνή Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη γαλλική μεγαλούπολη.
Αγαπώ τον πλανήτη «Ένιωσα ότι οι άνθρωποι με κατάλαβαν και ένιωσαν πως αγαπώ τον πλανήτη όπως αγαπώ τον μπλε ουρανό της Ελλάδας. Από τα μάτια τους ξέρω πως αντιλήφθηκαν ό,τι τους έλεγα και με αγάπησαν», δήλωσε στο πρακτορείο Xinhua. «Όλοι οι άνθρωποι αυτού του κόσμου ζουν σε έναν πλανήτη και όλοι αγαπάμε αυτόν τον πλανήτη, όπως τα μέλη της οικογένειάς μας», συνέχισε.
Η 59χρονη αυτοδίδακτη ποιήτρια, ζωγράφος, κινηματογραφίστρια και περφόρμερ έχει αφιερωθεί σε καλλιτεχνικά πρότζεκτ για την προστασία του περιβάλλοντος την τελευταία δεκαετία. Η ίδια γεννήθηκε στην επαρχία Χαϊλονγκτζιάνγκ και κατοικεί μόνιμα στο Πεκίνο.
Ενώ αρχικά σπούδαζε Νομική, στράφηκε στην καλλιτεχνική έκφραση ως μέσο ακτιβισμού.
Η ίδια σκοπεύει να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με την παράσταση «Little Blue Man», ενώ έχει διοργανώσει δεκάδες παρόμοιες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Κίνα και ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των εκδηλώσεων τον περασμένο μήνα στην Τάιμς Σκούερ και στο «Σημείο Μηδέν» στη Νέα Υόρκη, όπου χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11 ης Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρει το Xinhua, ο Έλληνας πολυπράγμων καλλιτέχνης και παθιασμένος περιβαλλοντικός ακτιβιστής Δημοσθένης Δαββέτας, ο οποίος αρθρογραφεί στον Ελεύθερο Τύπο, καλωσόρισε την Κυριακή την Κινέζα καλλιτέχνη κάτω από την Ακρόπολη και συζήτησε μαζί της σχέδια για τη συνεργασία τους το 2018. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το λόγο που ήρθε η Κονγκ στην Ελλάδα, λέγοντας ότι το περιβάλλον είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους.
Η συνεργασία των δυο τους περιλαμβάνει μετάφραση των ποιημάτων του Δαββέτα στα κινεζικά, καθώς και μετάφραση Κινέζων καλλιτεχνών στα ελληνικά. Ο Δαββέτας έχει επισκεφθεί τρεις φορές την Κίνα μέχρι τώρα, όπου παρουσίασε στο κινεζικό κοινό το έργο του για το διάλογο μεταξύ του Σωκράτη και του Κομφούκιου.
Χωρίς πλαστικές σακούλες Οι καταναλωτές από την 1 η Ιανουάριου θα πρέπει να βρουν εναλλακτικούς τρόπους προκειμένου να μεταφέρουν τα ψώνια τους, καθώς τότε παύει και επίσημα η δωρεάν διάθεση πλαστικής σακούλας στα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων. Παράλληλα, η Ελλάδα υιοθετεί το μοντέλο που ισχύει ήδη στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη και θεσπίζει ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας.
Οι πολίτες θα μπορούν είτε να πληρώνουν για κάθε σακούλα 0,03 ευρώ για το 2018 και 0,08 λεπτά ευρώ από το 2019 είτε να αποκτήσουν… περιβαλλοντική συνείδηση και να τοποθετούν τα ψώνια τους σε διχτάκι, σακούλα πολλαπλών χρήσεων, πάνινη, καλάθι και βιοαποδομήσιμη σακούλα.
Ήδη από το 2015 η Ε.Ε. εξέδωσε Οδηγία με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσής της σε 90 πλαστικές σακούλες ανά πολίτη μέχρι το 201 9 και σε 40 έως τα τέλη του 2025.
Πρόσφατα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Ελλάδας συνέταξε και κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο, με το οποίο η Ελλάδα εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή οδηγία.

Πηγή «Ελεύθερος Τύπος»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας