Μια ολόκληρη γενιά δεν έχει δει ποτέ την Ακρόπολη χωρίς σκαλωσιές
Αθήνα η πόλη μουΑρχιτεκτονικήΑστικό περιβάλλον 25 Μαρτίου 2023 Αργύρης
Από τον Βασίλη Σγούτα*
Ύστερα από 37 ολόκληρα χρόνια Ακρόπολης με σκαλωσιές, πόσοι από μας θυμούνται την Ακρόπολης γυμνή όπως μας κληροδοτήθηκε; Όπως στις εκεχειρίες των Ολυμπιακών Αγώνων, να κηρύξουμε δωδεκάμηνη παύση των έργων, να κατέβουν οι σκαλωσιές και να γιορτάσουμε όλοι μαζί, Έλληνες και ξένοι, το Έτος της Ακρόπολης. Αναμφίβολα θα είναι το κορυφαίο παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός.
Μόνιμα με σκαλωσιές η Ακρόπολη
Αξιόλογα και σεβαστά τα έργα. Και απαραίτητες οι σκαλωσιές
Η Ακρόπολη γυμνή
Από το 1984 που άρχισαν τα έργα αναστήλωσης, δεν υπάρχει μέρα που η Ακρόπολη να μην είχε σκαλωσιές σε κάποιο σημείο της. Όλα αυτά τα χρόνια, η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης έχει επιτελέσει, με επιστημονική σχολαστικότητα και υπομονή, πολύ αξιόλογο έργο συντήρησης και αποκατάστασης. Χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να γίνει πλήρως κατανοητό το μέγεθος του εγχειρήματος. Ένα μόνο παράδειγμα ίσως αρκεί – η πολύ μικρή περιστροφή γύρω από τον άξονα, ενός κίονα του Παρθενώνα προκειμένου να επανέλθει, ύστερα από σεισμικές δονήσεις πολλών αιώνων, στην αρχική του θέση.
Να έλειπε ο γερανός
Είναι, όμως, γεγονός ότι αυτός ο πιο σύγχρονος κύκλος των έργων πάνω στον Ιερό Βράχο διαρκεί ήδη 36 χρόνια, με αποτέλεσμα μια ολόκληρη γενιά Αθηναίων, αλλά και επισκεπτών, να μην έχει δει ποτέ την Ακρόπολη ελεύθερη από σκαλωσιές.
Ας υπάρξει μια προσωρινή διακοπή των εργασιών. Ας κατέβουν οι σκαλωσιές για ένα χρόνο, και ας αναπαυθούν τα μνημεία. Οι δώδεκα αυτοί μήνες της «εκεχειρίας», λίγο όπως οι εκεχειρίες κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, θα ήταν το Έτος της Ακρόπολης. Ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος αφιερωμένο στο κορυφαίο μνημείο της ανθρωπότητας.
Η Ακρόπολη όπως την είχαμε συνηθίσει
Θα ξαναδούν έτσι όλοι, Έλληνες και ξένοι, την Ακρόπολη «γυμνή» όπως μας κληροδοτήθηκε διαμέσου των αιώνων. Με τις φθορές του χρόνου και των τραυματισμών, αλλά και με ορατό ένα μεγάλο μέρος των έργων συντήρησης.
*Βασίλης Σγούτας: Αρχιτέκτων. Μετά την Νότιο Αφρική και το Ιράκ, σταδιοδρομεί από το 1961 ως εταίρος του Κώστα Σγούτα και από το 1999 με τον Δημήτρη Σγούτα. Αντιπρόεδρος ΣΑΔΑΣ 1983-1984, μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ 1984-2006, Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) 1999-2002, και από το 2019 Επίτιμος Πρόεδρός της. Το 2007 θεσπίστηκε το Vassilis Sgoutas Prize το οποίο απονέμεται ανά τριετία σε αρχιτέκτονες με έργο σε περιοχές κάτω από το όριο της φτώχειας. Το βιβλίο του A Journey with the Architects of the World (Jovis Verlag, 2017) έχει μεταφραστεί στην κινεζική.
-Πηγή του κειμένου είναι το βιβλίο του Βασίλη Σγούτα με τίτλο: «Ένας Αθηναίος για την πόλη του» από τις εκδόσεις ΠΛΕΘΡΟΝ
-Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης, Κατερίνα Γληνού.
-Eξώφυλλο: Βάσω Αβραμοπούλου / Α4 Design
Σχετικά Άρθρα
- Ακρόπολη: στη Βουλή το σχέδιο επεμβάσεων ανάδειξης των τειχών
- Ακρόπολη: το παγκόσμιο μνημείο αντιμέτωπο με το «μπόι» της αυθαιρεσίας
- Νέο μουσείο Ακρόπολης: ένα είναι βέβαιο, η Ακρόπολη άξιζε καλύτερα
- Ακρόπολη: η λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ διατήρησης και επέμβασης
- Τεράστια η προσφορά ιδρυμάτων, σωματείων και συλλόγων στον πολιτισμό
- Νέο μουσείο Ακρόπολης: άξιζε καλύτερα! – Γεννάδειος βιβλιοθήκη: οι δύο προσθήκες