Μηχανικοί δημοσίου και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί για πρώτη φορά
Αστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΥποδομέςΧωροταξία 17 Φεβρουαρίου 2025 Αργύρης

Για πρώτη φορά διπλωματούχοι μηχανικοί του δημοσίου και ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί έσπασαν το φράγμα που τους διαχωρίζει σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα και ανέδειξαν από κοινού μεθοδευμένη διάλυση των Υπηρεσιών Δόμησης και των Τεχνικών Υπηρεσιών και τόνισαν τις ευθύνες της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης αλλά και τις επιπτώσεις που προκαλούνται τόσο στην άσκηση του επαγγελματικού και επιστημονικού έργου τους, όσο και στη θωράκιση κτιρίων και υποδομών, επισημαίνοντας ελλιπή προστασία των πολιτών από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.
Από την Κρήτη, με κοινή παρέμβασή τους οι διπλωματούχοι μηχανικοί του δημοσίου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, ανέδειξαν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ελληνική κοινωνία, από την αποδυνάμωση των τεχνικών δημοσίων υπηρεσιών και παράλληλα ζήτησαν την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση μιας σειράς κρίσιμων ζητημάτων, που αφορούν την αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία.
-«Για πρώτη φορά οι μηχανικοί του δημοσίου μαζί με τους ιδιώτες μηχανικούς αναδεικνύουμε και διεκδικούμε ενιαία κρίσιμα ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την κοινωνία», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου Κώστας Ξυλούρης, προσθέτοντας, όπως γράφει η εφημερίδα «Πατρίς» ότι:
-«Μαζί και οι δημόσιοι και οι ιδιώτες μηχανικοί διεκδικούμε η πολιτεία να κάνει το αυτονόητο που είναι υποχρεωμένη με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε τεράστιους κινδύνους ο λαός μας. Μιλάμε για την αντισεισμική προστασία αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων, για προστασία των υποδομών, των μονάδων παραγωγής ενέργειας των τηλεπικοινωνιών που είναι κυριολεκτικά στο έλεος της τύχης σε περίπτωση που συμβεί κάποιο σοβαρό γεγονός. Όλα αυτά την ίδια ώρα που η Ελλάδα είναι η πρώτη στην Ευρώπη και η έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο σε ότι αφορά στην εκδήλωση σεισμικών φαινομένων».
-«Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να σκύψει στα προβλήματα αυτά. Καταρχήν δημιουργεί συνθήκες ώστε να μην ενισχύεται το δημόσιο με μηχανικούς φροντίζοντας οι ελάχιστες προσλήψεις να γίνονται με μισθούς πείνας των 800 ευρώ. Και οι άνθρωποι αυτοί που καλούνται με ελάχιστους μισθούς να αναλάβουν τεράστιες ευθύνες, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πάνε φυλακή την ίδια ώρα που δεν μπορούν να δουλέψουν αφενός επειδή δεν τους παρέχονται τα αναγκαία μέσα και αφετέρου επειδή έχουν απέναντι τους την πολυπλοκότητα της νομοθεσίας», τόνισε ό ίδιος.
Η πρόεδρος της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Ανατολικής Κρήτης Ελένη Μαστοράκη, τόνισε ότι «υπάρχει τεράστια ανασφάλεια για την πλημμελή ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού σε ακραία φαινόμενα που αφορούν σε πλημμύρες, πυρκαγιές, και σεισμούς. Ενδεικτικά ανέφερε την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία έχει αναδειχτεί δυστυχώς με τραγικό τρόπο τα προηγούμενα χρόνια, και σχολίασε σκωπτικά τους αργούς ρυθμούς διενέργειας των προσεισμικών ελέγχων στα δημόσια κτήρια».
-«Οι μηχανικοί του δημοσίου με τις γνώσεις τους και την εργασία τους θέλουν να προσφέρουν στην ποιότητα και την ασφάλεια των κτιρίων και υποδομών, δυστυχώς όμως οι υπηρεσίες στις οποίες υπηρετούν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, εξοπλισμού και πόρων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιτελέσουν σωστά το ρόλο τους», σημείωσε η κα Μαστοράκη και είπε ότι:
-«Την ίδια ώρα προωθείται η γενικευμένη εκχώρηση αρμοδιοτήτων υπηρεσιών και υποδομών στον ιδιωτικό τομέα και τους αναπτυξιακούς οργανισμούς με την υπογραφή παχυλών συμβάσεων αρκετές από τις οποίες ακυρώνονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικές. Με τον τρόπο αυτό το δημόσιο λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όχι με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, με τεράστιο κόστος και επισφάλειες για τους πολίτες».
Οι εκπρόσωποι μηχανικών του δημοσίου και ελευθέρων επαγγελματιών, στη κοινή συνέντευξη Τύπου της Κρήτης
Η Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει ευθύνες για ΥΔΟΜ χωρίς το αναγκαίο οικονομικό αντιστάθμισμα
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου Κώστας Ξυλούρης, ο οποίος ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολεοδομίας του Δήμου Μινώα που διαθέτει μόνο ένα μηχανικό -όπου μόλις πρόσφατα προστέθηκε άλλο ένα άτομο- σε μια περιοχή που έχει χτυπηθεί βαριά από το σεισμό και την ίδια στιγμή κατασκευάζεται το νέο αεροδρόμιο, το οποίο δημιουργεί αλυσιδωτά μια νέα πραγματικότητα.
Αντίστοιχα όπως είπε ο κ. Ξυλούρης δεν υπάρχει πολεοδομία στο Δήμο Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και Αρχανών-Αστερουσίων, ενώ η πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου βρίσκεται σε πρωτόγνωρη υποστελέχωση και οι δυσλειτουργίες αυτές επηρεάζουν μοιραία ολόκληρη την κοινωνία.
Μάλιστα ο κ. Ξυλούρης ανέδειξε και τις ευθύνες της αυτοδιοίκησης που επικαλείται την έλλειψη πόρων για να μην κάνει προσλήψεις, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να επιτρέπει στον εαυτό της να αναλαμβάνει ευθύνες χωρίς το αναγκαίο οικονομικό αντιστάθμισμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι πολιτικά εγκληματικό να αναλαμβάνεις ευθύνες χωρίς πόρους και κυρίως να μην διεκδικείς τα χρήματα που η κοινωνία δικαιούται για να προχωρήσουν τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος.
Σχετικά Άρθρα
- Ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί: αντίθετοι σε νέες απεργίες στις ΥΔΟΜ
- ΕλεΜ: κεραυνοί για την υπόθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
- Οι μηχανικοί του δημοσίου στα έργα του ΤΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης
- ΑΔΜΗΕ: προκήρυξη 87 θέσεων εργασίας αορίστου χρόνου
- Βάζουν προδηλωμένο ωράριο στους μηχανικούς, τεχνικούς ασφαλείας
- ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: τα επίσημα τελικά εκλογικά αποτελέσματα
