Μηχανικοί και κλιματική αλλαγή: τεχνολογικές λύσεις περιβαλλοντικής προστασίας
ΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΦυσικοί πόροι 2 Αυγούστου 2023 Αργύρης
Του Νίκου Ηλιάδη*
H Καναδική εταιρεία CarbonCure παράγει σκυρόδεμα με ακόμη μεγαλύτερη αντοχή, επιτυγχάνοντας να περιορίσει κατά 500 μεγατόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, που είναι ισοδύναμο με την απόσυρση 100 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τον δρόμο ή τη δημιουργία 500 εκατομμυρίων εκταρίων από δένδρα. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της συμβολής και του ρόλου των μηχανικών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Η επιστήμη του 350». Γιατί ο αριθμός 350 είναι ο περισσότερο σημαντικός αριθμός του πλανήτη. Πολλές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους σχετικά με τον αριθμό 350. Δείτε εδώ στο ecopress
Η κλιματική αλλαγή και οι μηχανικοί τόσο στην παραγωγή, όσο και στην επανα-εκπαίδευση που απαιτείται.
Η κλιματική αλλαγή και το πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος, που είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί η ζωή και ο πολιτισμός στον πλανήτη είναι πολυδιάστατο και πολύπλοκο , και πρέπει να ευαισθητοποιηθούν όλοι, ώστε να συμμετέχουν στον τρόπο ζωής και στη λήψη των αποφάσεων, εξετάζοντας ορθολογικά όλες τις παραμέτρους , τις εναλλακτικές λύσεις κλπ,.
Οι Ευρωπαϊκές χώρες Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία έχουν εκπονήσει και δημοσιεύσει σχετικά προγράμματα, που είναι διαθέσιμα και στο διαδίκτυο και έχουν κάνει σημαντική πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και η χώρα μας που πληρώνει σημαντικά πρόστιμα για παράδειγμα στο βαθμό που χρησιμοποιείται λιγνίτης για την παραγωγή ενέργειας.
Απαιτείται όμως συνεργασία όλων, των Αφρικανικών χωρών, της Ρωσίας, της Κίνας κ.ά διότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστικό αποτέλεσμα αν μειώνουν τους ρύπους ορισμένοι και άλλοι διοχετεύουν ρύπους στην ατμόσφαιρα, χωρίς να εξασφαλίζεται και ομοιομορφία κανόνων ορθολογικού ανταγωνισμού στην παραγωγή στο διεθνοποιημένο οικονομικό και παραγωγικό περιβάλλον.
Εκτός πολλών άλλων απαιτείται η απόσυρση της παλαιάς τεχνολογίας, που εκπέμπει άνθρακα στην ατμόσφαιρα και η αντικατάστασή της με νέα προηγμένη τεχνολογία.
Τα ορυκτά καύσιμα στα οποία βασίζεται ο πλούτος ορισμένων χωρών, που εκπέμπουν άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα είναι άνευ αξίας στο άμεσο μέλλον, και προφανώς θα υπάρξουν οικονομικές ανακατατάξεις στη διεθνή κοινότητα. Και ίσως υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να εξετασθεί και το είδος της αντιπαράθεσης της χώρας μας με την Τουρκία, αφού η αξία των θαλάσσιων πλουτοπαραγωγικών πόρων που διεκδικούν οι δύο χώρες σύντομα, το λιγότερο θα μειωθεί σημαντικά.
Αυτό συνεπάγεται την αχρήστευση τεράστιων κεφαλαίων, που επενδύθηκαν στην παλαιά τεχνολογία και νέες επενδύσεις πολύ μεγαλύτερου μεγέθους.
Η εμπλοκή των μηχανικών στη διαδικασία αυτή είναι προφανής.
Παλαιότερα πολλοί με τη σημαία της προστασίας του περιβάλλοντος , αντιδρούσαν στην διάνοιξη της περιφερειακής Αττικής οδού στον Υμηττό, όπως και του περιφερειακού δρόμου της Θεσσαλονίκης, που γλύτωσαν την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τόνους CO2 διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, και παράλληλα από εκατομμύρια άχρηστες εργατοώρες στους δρόμους καθημερινά.
Ανορθολογικές θέσεις για ανορθόδοξη πολιτική αξιοποίηση, για την άσκηση της οποίας τα περιθώρια μειώνονται καθώς όλοι έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα που απαιτούν λύσεις κατά ουσιαστικό ορθολογικό τρόπο και όχι τυχαίο για λόγους εντυπωσιασμού.
Ο αριθμός των 350 σωματιδίων ανά 1 εκατομμύριο σωματίδια, είναι το ασφαλές άνω όριο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Σήμερα ο πλανήτης έχει 410 ppm( CO2) ( parts per million- σωματίδια ( CO2) ανά εκατομμύριο σωματιδίων), και ο αριθμός αυτός αυξάνει 2 κατά (δύο) σωματίδια / ανά εκατομμύριο, κάθε χρόνο. Στα 450 ενδεικτικά, θα λιώνουν όστρακα στη θάλασσα.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να σταματήσουμε να καίμε άνθρακα και να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε ηλιακή ενέργεια και ενέργεια από τον άνεμο, καθώς και άλλες τέτοιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και να αλλάξουμε όλη την παραγωγική διαδικασία. Θα αχρηστευθούν τεράστιες επενδύσεις δισεκατομμυρίων, θα αλλάξει το περιεχόμενο της δουλειάς δισεκατομμυρίων ανθρώπων, και χρειαζόμαστε επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη νέα πραγματικότητα, νέα γνώση κλπ. για να επιστρέψουμε στα απαιτούμενα.
Τεχνολογικές λύσεις σε άλλες χώρες προωθούνται καθημερινά, εκτός από τις γλάστρες και τα δενδράκια που απασχολούν εμάς σχεδόν αποκλειστικά τους τόσο πολύ περιβαλλοντικά ευαίσθητους. Ενώ στις σχετικές διαδικασίες για τη διαχείριση της κατάστασης που διαμορφώνεται ραγδαία, αρμόδιοι ορίζονται νομικοί, φιλόλογοι, εκπαιδευτικοί και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κλπ. ανάλογων κατευθύνσεων που υπερ- παράγουν τα δημόσια ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο κόσμος θα προσθέτει 2 τρισεκατομμύρια τετραγωνικά πόδια κτιρίων έως το 2060 – ισοδύναμο με τη δημιουργία μιας άλλης Νέας Υόρκης συνολικά κάθε μήνα για τα επόμενα 40 χρόνια. Από 3 δισεκατομμύρια πληθυσμό το 1950 ο πλανήτης ήδη έφθασε τα 8 δισεκατομμύρια σήμερα. Αν υπήρχε αυτός ο ρυθμός αύξησης από το σημείο μηδέν (την εποχή του χριστού ο πληθυσμός υπολογίζεται σε 300 εκατομμύρια) , θα είχαμε σήμερα 900 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο διαθέσιμης επιφανείας εδάφους.
Τα κτίρια είναι κατασκευασμένα από σκυρόδεμα και χάλυβα, και τα δύο παράγουν πολλές εκπομπές όταν παράγονται . Στην πραγματικότητα, αυτά τα δύο υλικά αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των ετήσιων αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο.
Το παράδειγμα της Καναδικής εταιρίας σκυροδέματος
H Καναδική εταιρεία που ονομάζεται CarbonCure, και παράγει κατά λιγότερο επιβαρυντικό τρόπο για το περιβάλλον σκυρόδεμα, χωρίς να μειώνεται η αντοχή του, και με ακόμη μεγαλύτερη αντοχή. Κατάφερε να περιορίσει 500 μεγατόνους εκπομπές CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) το χρόνο , που είναι ισοδύναμο με τα να αποσύρεις 100 εκατομμύρια αυτοκίνητα από τον δρόμο ή να δημιουργήσεις 500 εκατομμύρια εκτάρια από δένδρα.
Δείτε στο βίντεο:
*Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. , M.Sc. ( Concordia University Montreal Canada ) ,Ph.D. ( University of Maryland USA, ) Technology and Vocational Education, τ.καθηγητής ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ, τ. Καθηγητής ΤΕΙ Πειραιώς, τ. Ειδ. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ για τα ΤΕΙ ,τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. ) τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ , τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/ )του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση , Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Σχετικά Άρθρα
- Γιατί ο αριθμός 350 είναι ο περισσότερο σημαντικός αριθμός του πλανήτη
- Δασικές πυρκαγιές: ρεκόρ καμένων επιφανειών στην Ευρώπη
- COP28: οι θέσεις της Ελλάδας στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα
- Σε επίπεδα ρεκόρ οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα και το 2022
- Κλιματική κρίση: ανάχωμα η αστική-περιαστική παρόχθια βλάστηση
- ΟΟΣΑ: αύξηση του κόστους παραγωγής για ρυπογόνες επιχειρήσεις