ecopress
Την απόλυτη ικανοποίηση τους εκφράζουν τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στους προστατευόμενους της UNESCO, για τις σχετικές ανακοινώσεις... Μινωικός πολιτισμός: μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, να δράσει το ΥΠΠΟ

Την απόλυτη ικανοποίηση τους εκφράζουν τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στους προστατευόμενους της UNESCO, για τις σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και καλούν το υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει άμεσες και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις.

-«Να σταθώ στη σημασία της σειριακής ένταξης στον κατάλογο της UNESCO των έξι Μινωικών ανακτόρων, θα είναι πολύ σημαντικό εάν το πετύχουμε. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Η Κρήτη πρέπει να έχει παρουσία στον κατάλογο της UNESCO», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κρήτη.

-«Συμφωνούμε απόλυτα με όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Μινωικό πολιτισμό!», σημειώνει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή Πρωτοβουλίας, για την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στους προστατευόμενους της UNESCO.

Στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Μινωικός πολιτισμός UNESCO, την οποία υπογράφουν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Δημήτρης Παυλόπουλος, Νίκος Ηλιάδης, Παναγιώτα Αργίτη, Κώστας Κωσταράς, Ελένη Μεθοδίου, Γεωργία Βαχαρίδη σημειώνεται ότι:

-«Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού πρέπει να δράσει άμεσα και συγκεκριμένα:

1. Να ανακοινώσει απόφαση ότι η Ελλάδα θα προτείνει την προστασία του Μινωικού πολιτισμού (Κέντρα Μινωικών Ανακτόρων, Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία) από την UNESCO.

2. Να δοθεί εντολή για την ετοιμασία του φακέλου.

Η δράση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την ανάδειξη του Μινωικού πολιτισμού ως προστατευόμενου της UNESCO, τονίζει στην ανακοίνωση της ότι «έχει πραγματοποιήσει πλήθος δημοσιεύσεων στην ιστοσελίδα ecopress και στα κοινωνικά δίκτυα για την επιτυχία του στόχου αυτού που περιέγραψε ο πρωθυπουργός. Στην προσπάθεια της είχε μέχρι τώρα τη συνδρομή περισσοτέρων από 200 δημοσιεύσεων υποστήριξης από καθηγητές ΑΕΙ, προσωπικότητες, Κρήτες επιστήμονες, περιφερειάρχες, δήμαρχους από όλη τη χώρα, ενω η καμπάνια συνεχίζεται».

Σημειώνει επίσης ότι «η υπουργός κα Μενδώνη είχε γίνει προ μηνών επίσημα αποδέκτης της προσπάθειας αυτής, ενώ το σχετικό έγγραφο είχε αποσταλεί στο γραφείο του πρωθυπουργού». Και υπογραμμίζει ότι:

-« Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι καταλυτική για το υπουργείο Πολιτισμού, όσον αφορά την πραγματοποίηση του στόχου».

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας σημειώνεται το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την παρουσίασή  του «σχεδίου για την Κρήτη του 2030». Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «το σχέδιο κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες: την ανάπτυξη σύγχρονων δικτύων και υποδομών, την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής σε συνδυασμό με την πράσινη μετάβαση, την υλοποίηση επενδύσεων που θα προσδώσουν πρόσθετη αξία σε σειρά τομέων, από τον πολιτισμό έως την έρευνα και την καινοτομία, και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει μεγάλη μελετητική ωριμότητα, έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση κι έχει και συγκεκριμένους φορείς υλοποίησης. Είμαστε, λοιπόν, βέβαιοι ότι όλα όσα λέμε σε αυτό εδώ το κείμενο μπορούν να υλοποιηθούν, εξάλλου πολλά υλοποιούνται ήδη».

Και παρατίθεται η δήλωση του κου Μητσοτάκη για την ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων στην UNESCO. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε:

«Στον τομέα του Πολιτισμού γίνονται πάρα πολλά, όχι μόνο εδώ. Η Λίνα Μενδώνη έχει κάνει, πιστεύω, μία εξαιρετική δουλειά σε όλες τις Περιφέρειες. Θέλαμε ένα σχέδιο για να δούμε τον πολιτισμό ως ναυαρχίδα αναπτυξιακή σε όλες τις περιφέρειες. εδώ, προφανώς, με τον πολιτιστικό πλούτο που διαθέτουμε, τα πράγματα ήταν πιο εύκολα. Δεν θα διατρέξω αναλυτικά όλα τα έργα που δρομολογούνται. Να σταθώ στη σημασία της σειριακής ένταξης στον κατάλογο της UNESCO των έξι Μινωικών Ανακτόρων, θα είναι πολύ σημαντικό εάν το πετύχουμε. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. η Κρήτη πρέπει να έχει παρουσία στον κατάλογο της UNESCO. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων είναι ένα πραγματικό κόσμημα, το οποίο έχει ήδη μεγάλη επισκεψιμότητα. και είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα μεγάλα, τα εμβληματικά μας μουσεία, μέσα στα οποία είναι και το Μουσείο του Ηρακλείου, αποκτούν πια ξεχωριστή νομική οντότητα, ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, κι όχι απλά ως οργανικές οντότητες του υπουργείου Πολιτισμού. Θα μας δώσει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία να μπορούμε να αναπτύξουμε τα μουσεία μας μέσα από σύγχρονες προσεγγίσεις και το μουσείο Ηρακλείου αξίζει πραγματικά να έχει αυτές τις δυνατότητες, για να μπορεί να αναδείξει ακόμα περισσότερο αυτό τον μοναδικό πολιτιστικό θησαυρό τον οποίο διαφυλάττει».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας