ecopress
Με νέο κύμα παρεμβάσεων δέκα διακεκριμένων επιστημόνων, προσωπικοτήτων και εκπροσώπων φορέων, συνεχίζεται από την «Πρωτοβουλία Μινωικός Πολιτισμός UNESCO» η καμπάνια υπέρ της  ανάδειξης του... Μινωικός πολιτισμός: νέες παρεμβάσεις υπέρ ένταξης σε UNESCO

Με νέο κύμα παρεμβάσεων δέκα διακεκριμένων επιστημόνων, προσωπικοτήτων και εκπροσώπων φορέων, συνεχίζεται από την «Πρωτοβουλία Μινωικός Πολιτισμός UNESCO» η καμπάνια υπέρ της  ανάδειξης του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, και της σύνταξης φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του στο καλεντάρι της UNESCO.

Στο μεταξύ, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Παγκρήτιος Ένωση και η Πρωτοβουλία Μινωικός Πολιτισμός UNESCO για την προώθηση του συγκεκριμένου στόχου, η Γενική Γραμματέας Συγχρόνου Πολιτισμού, ανακοίνωσε ότι ο φάκελος για την ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού στην UNESCO προγραμματίζεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο 2023 και να επανεξεταστεί τον Μάρτιο 2024. Τι ειπώθηκε στην εκδήλωση, στον επιβλητικό ιστορικό χώρο του 1ου ορόφου της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.Α.Δ.Ε.). Στο ΣΑΡΟΓΛΕΙΟΝ Δείτε εδώ στο ecopress

Δημήτρης Παυλόπουλος: δράση μέχρι τον τελικό στόχο

Ο Δημήτρης Παυλόπουλος Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, τέως Μέλος ΔΕ ΤΕΕ, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Μινωικός Πολιτισμός UNESCO ανακοίνωσε τις δράσεις που έχουν αναληφθεί για να τεθεί  στο δημόσιο διάλογο η σημασία ανάδειξης και προστασίας  της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης και τις ενέργειες που έγιναν προς την Πολιτεία για την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

-«Δημιουργείται  δυναμική θετικών εξελίξεων για την υλοποίηση ενός ευγενούς εφικτού και ταυτοχρόνως οραματικού στόχου, με διαστάσεις εθνικής σημασίας και  μεγάλα οφέλη για την Κρήτη και συνολικά για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας» επισήμανε ο Δ. Παυλοπουλος, αναφέροντας ότι αφετηρία της πρωτοβουλίας  αποτελεί το  άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου* και Νίκου Ηλιάδη** στο ecopress, που ανέδειξαν το θέμα, προκαλώντας κύμα θετικών αντιδράσεων και υποστήριξης του αιτήματος. Ειδικότερα ο ομιλητής σημείωσε ότι η Επιτροπή Πρωτοβουλία Μινωικός Πολιτισμός UNESCO, προχώρησε στις ακόλουθες ενέργειες:

1.Προώθησε τις θέσεις και τις απόψεις της και δημόσιες παρεμβάσεις διακεκριμένων επιστημόνων, προσωπικοτήτων και εκπροσώπων φορέων, μέσω της ενημερωτικής πύλης ecopress και των κοινωνικών δικτύων.

2.Έστειλε την πρόταση της, για την προστασία του Μινωικού πολιτισμού από την UNESCO.

3.Έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό και του ζητούσε να παρέμβει, για να λυθεί το θέμα.

4. Δέχτηκε τις απόψεις-δηλώσεις υπέρ του έργου της από 74 Κρητικούς επιστημονες,49 Καθηγητές ΑΕΙ,74 προσωπικότητες και 17 Συλλόγους, Ενώσεις και Σωματεία. Ο κατάλογος συνεχίζεται με νέα ονόματα.

-«Οι Επιστήμονες που μίλησαν στην εκδήλωση,  η κ Μεθοδίου και ο Δρ Ηλιάδης -μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, οι Καθηγητές κ Μουσάς και Δαμιανάκος, ο κ Μωραιτάκης και ο κ Καπριδάκης, δεν είναι οι μόνοι επιστήμονες που υποστηρίζουν το θέμα είπε ακόμη ομιλητής, σημειώνοντας ότι:

«Είναι ακόμη τόσοι άλλοι που συνέβαλαν στο έργο μας». Χαρακτηριστικά αναφέροντας:

-Ο Καθηγητής Δρ Φυσικός Χρήστος Ξενάκης, που πρώτος μας ενημέρωσε για τον υπολογιστή του Παλαιοκάστρου.

-Ο Αρχιτέκτων Πολεοδόμος Αντώνης Χουρδακης, που περιέγραψε την κατάσταση στην Κνωσό από πολεοδομική άποψη.

-Ο Δρ Πολιτικών Επιστημών Γεώργιος Τσικαλάκης, που περιέγραψε τις έρευνες του για την δίαιτα των Μινωιτών και πολλοί άλλοι.

-Από τους Καθηγητές ΑΕΙ που εξέφρασαν απόψεις -δηλώσεις στήριξης πρέπει να αναφέρω τους δυο Αντιπρυτάνεις ΕΜΠ κ Σαπουντζάκης και Χατζηγεωργίου, τον Καθηγητή του ΕΜΠ κ Κωνσταντίνο Αραβώση, Γενικό Γραμματέα Δασών και Υδάτων, τον Καθηγητή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κ Γερογιάννη και την ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΜΠ κ Κασελούρη.

-Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Τρικκαίων κ Παπαστεργίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ Αμοιρίδη, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Δρ Γιώργο Δημόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Νέας Σμύρνης κ Χρηστάκη.

-Από τους πρώην βουλευτές την κ Πατριανάκου, τον κ Ταμήλο και τον κ Χαϊτίδη. Επίσης τους Πρόεδρους των 3 μεγάλων Συλλόγων Μηχανικών  ΠΜ κ Μπαρδάκη,ΜΗ (κ Ευσταθίου) και Αρχιτεκτόνων κ. Ξυνομηλάκη,καθώς και τον Πρόεδρο της μεγαλύτερης εργοληπτικής ένωσης ΠΕΔΜΕΔΕ  κ Δακτυλίδη. Τέλος ευχαριστώ τα αφανή μέλη της Επιτροπής κυρίες Γιώτα Αργίτη ΠΜ, μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ και την κ Γεωργία Βαχαρίδου Δικηγόρο, υποψήφια Διδάκτορα και Δημοτική Σύμβουλο στο 6ο Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων

-Τελευταίο άφησα τον κ Κώστα Κωσταρά Οικονομολόγο, Αρχαιολόγο και Ξεναγό, που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ,δεν μπορεί να είναι παρών.

Ο Δημήτρης Παυλόπουλος εξέφρασε «θερμές ευχαριστίες στον φίλο της Κρήτης Δημοσιογράφο Αργύρη Δεμερτζή, για την φιλοξενία των δράσεων της «Πρωτοβουλίας Μινωικός Πολιτισμός UNESCO» στο ecopress

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Δημήτρης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι: «η Επιτροπή Πρωτοβουλίας και όλοι οι Επιστήμονες που συνεργάζονται, θα είναι παρόντες σε όλες τις εξελίξεις του θέματος μέχρι τον τελικό στόχο ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ UNESCO TOY ΠΡΩΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ».

Την «Επιτροπή Πρωτοβουλίας» την οποία αλφαβητικά απαρτίζουν:

Αργίτη Γιώτα, Πολ/κός Μηχ/κός

Βαχαρίδου Γεωργία, Νομικός

Ηλιάδης Νίκος, Πολ/κός Μηχ/κός ΕΜΠ, Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Κωσταράς Κώστας, Οικονομολόγος, Αρχαιολόγος, Ξεναγός

Μεθοδίου Ελένη, Αρχαιολόγος, τέως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Παυλόπουλος Δημήτρης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, τέως Μέλος ΔΕ ΤΕΕ.

Νέο κύμα δηλώσεων 

Από την ομάδα επιστημονικής τεχνικής αρθρογραφίας στο ecopress, με την επιμέλεια των Δημήτρη Παυλόπουλου, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ και Γεωργίας Βαχαρίδη, Δικηγόρος  – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται  νέες δημόσιες δηλώσεις δέκα προσωπικοτήτων της επιστημονικής κοινότητας, υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίες έχουν ως εξής:

Μιχαήλ Αμοιρίδης, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης:

-«Ως Περιφερειακός Σύμβουλος Ξάνθης και ως Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, έχω μεγάλο ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά  θέματα της πατρίδας μας. Ο Πολιτισμός μας άλλωστε είναι γνωστός παγκοσμίως. Πληροφορήθηκα ότι ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης (ο Μινωικός πολιτισμός που τόσα έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα) δεν προστατεύεται από την UNESCO και ότι μια Επιτροπή Επιστημόνων προσπαθεί με ανακοινώσεις (συμπαράστασης ή επιστημονικές) να προωθήσει το θέμα. Συμφωνώ και εγώ και συμπαρίσταμαι».

Γιάννης Παπαμιχαήλ*, διπλ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ:

-«Η πατρίδα μας έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να εντάξει στην UNESCO 19 μνημεία της, ξεκινώντας από τον αρχαίο Μηκηναΐκό Πολιτισμό και φθάνοντας μέχρι τα Βυζαντινά και Μεσαιωνικά μνημεία. Ο αρχαιότερος όλων Μινωικός Πολιτισμός λάμπει δια της απουσίας του από τον κατάλογο της UNESCO και η αποκατάσταση της κραυγαλέας αυτής παράλειψης είναι θέμα τιμής για την Ελλάδα. Συγχαίρω την Ομάδα Πρωτοβουλίας για την προώθηση της ένταξης του Μινωικού Πολιτισμού στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θεωρώ πως η πολιτική και πνευματική ηγεσία του τόπου πρέπει να πρωτοστατήσει και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την σθεναρή  υποστήριξη της υποψηφιότητας κατ’ απόλυτη προτεραιότητα».

*Γιάννης Παπαμιχαήλ, διπλ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ απόφοιτος διετούς κύκλου επιμόρφωσης στη Διοικητική των Επιχειρήσεων της ΑΣΟΕΕ, τ. πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, τ. πρόεδρος Οργανισμού Εργατικής Εστίας, τ. Διευθυντής ΟΣΕ, τ. μέλος Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ, τ. μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ, τ. Πρόεδρος Διπλ. Μηχανικών ΟΣΕ.

Γιάννης Δήμας, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, τ. Σύμβουλος Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης:

-«Μαθαίνω από το ecopress, ότι μια επιστημονική ομάδα προσπαθεί να προωθήσει το θέμα της προστασίας του Μινωικού πολιτισμού από την UNESCO. Oι συνάδελφοι κ Δαμιανός Δαμιανάκος,  Καθηγητής Πανεπιστημίου της Πάρμας, Δρ Βάσω Χαζοπούλου, Δρ Κώστας Σιώζος και Αντώνης Χουρδάκης έχουν περιγράψει πολεοδομικά τα ισχύοντα στα Μινωικά Ανάκτορα και έχουν συνεισφέρει στην απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Πολιτισμού να ζητηθεί  η προστασία του πρώτου πολιτισμού της Ευρώπης.  Συμφωνώ και εγώ και εύχομαι να ικανοποιηθεί γρήγορα ο παραπάνω Εθνικός στόχος».

Όμηρος Τσάπαλος, Πολιτικός Επιστήμων Επικοινωνιολόγος Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ:

-«Ο πολιτισμό ς της πατρίδας μας είναι ο κυριότερος εκφραστής του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος παγκοσμίως. Είναι η βάση και η αρχή διεθνών πολιτιστικών αρχών, όπως οι τέχνες, τα γράμματα και το πνεύμα του Ολυμπισμού. Σημερα η UNESCO προστατεύει 18 Ελληνικά μνημεία κατάλοιπα του αρχαίου ελληνικού μεγαλείου. Μέσα σ’ αυτά η  ΑΚΡΟΠΟΛΗ η κορωνίδα του πολιτισμού για την Αρχαία Αθήνα. Εδώ  όμως καταγράφεται και μια σημαντική αδικία (Η ΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ UNESCO του πρώτου πολιτισμού της Ευρώπης (του Μινωικού πολιτισμού),όπως σωστά επισήμανε ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη (25-1-2023) επίσκεψή του στην Κρήτη. Ενώνω και εγώ την φωνή μου με τους επιστήμονες που αγωνίζονται γι’ αυτό τον σκοπό. Ο Μινωικός πολιτισμός ( Κνωσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδωνία ) πρέπει να προστατευθεί από  την UNESCO».

Βαγγέλης Κατσίμπρας, Πρόεδρος του Ομίλου για την Unesco Νομού Πρέβεζας:

Διαβάζω στο ecopress, ότι μια Επιτροπή Πρωτοβουλίας( Μινωικός πολιτισμός UNESCO) δραστηριοποιείται έντονα για την προστασία του πρώτου πολιτισμού της Ευρώπης από την UNESCO. Συγκεκριμένα την πρόταση που έχει υποβάλει ακολούθησαν πλήθος επιδοκιμασιών από Καθηγητές ΑΕΙ, Προσωπικότητες, επιστήμονες και Ενώσεις. Επίσης πήρε θετική θέση ο Πρωθυπουργός κ Μητσοτάκης και η Υπουργός Πολιτισμού κ Μενδώνη. Ο όμιλος UNESCO Πρέβεζας, προφανώς θεωρεί θετικές αυτές τις προσπάθειες που προάγουν τον πολιτισμό της χώρας μας».

Γρηγόρης Σαμπατακάκης, Πολιτικός Μηχανικός, Μεταπτυχιακό σε Υπόγεια Έργα ΕΜΠ, MBA ΠΑΠΕΙ, τέως Γενικός Διευθυντής ΟΣΕ:

-«Ο Μινωικός πολιτισμός αποτελεί αναμφισβήτητα τον αρχαιότερο Ευρωπαικό πολιτισμό και εχει αφήσει μνημεία αξίας διεθνούς επιστημονικής σημασίας και διεθνούς αναγνώρισης. Πληροφορούμαι οτι δεν προστατεύεται από την UNESCO και ότι μια ομάδα επιστημόνων (Επιτροπή Πρωτοβουλίας) προσπαθεί να προωθήσει το θέμα της ένταξης. Με την κίνηση αυτή συμφωνώ και εγώ  και συμπαρατάσσομαι και εύχομαι την σύντομη ευόδωση των σχετικών ενεργειών για την UNESCO».

Νίκος Κούρεντας, Πολιτικός Μηχανικός, τ Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ:

-«Το ενδιαφέρον μου για τον πολιτισμό της χώρας μας είναι δεδομένο. Ένας πανάρχαιος πολιτισμός αναπτύχθηκε στην Κρήτη με πολύ προηγμένα για την εποχή του δείγματα στις τέχνες, στο εμπόριο και στη ναυτιλία. Όσα κατάλοιπα σώζονται μέχρι σήμερα, όπως τα φανταστικά έργα τέχνης, τα επιβλητικά κτίρια, οι υδραυλικές εγκαταστάσεις του και πολλά αλλά στοιχεία του, δείχνουν το μεγαλείο του και πρέπει να διασωθούν και να υποστηριχθούν από την UNESCO. Οι επιστήμονες που προσπαθούν γι΄ αυτόν τον σκοπό με βρίσκουν σύμφωνο και συμπαρίσταμαι στον αγώνα τους για την προστασία του Μινωικού πολιτισμού από την UNESCO».

Γιώργος Μουνδρέας, Πρόεδρος Παμμεσσηνιακής Ένωσης Αθηνών:

 -«Ο πολιτισμός της χώρας μας είναι ένα από τα μεγάλα προνόμια της Ελλάδος στον διεθνή χώρο. Μαθαίνω με ευχαρίστηση ότι ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης, ο Μινωικός πολιτισμός, προωθείται από το Υπουργείο Πολιτισμού για προστασία από την UNESCO. H κίνηση αυτή δικαιώνει τους επιστήμονες που προσπαθούν να επιτύχουν το σκοπό αυτό. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ».

Παναγιώτης Αναστασόπουλος, Μηχανικός τέως Πρόεδρος Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρομικών:

«Με μεγάλη ικανοποίηση μου έμαθα από το internet ότι το Υπουργείο Πολιτισμού υιοθέτηση την πρόταση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την προστασία του Μινωικού πολιτισμού από την UNESCO. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ!»

Στάθης Κολλύρης, πρόεδρος του Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρομικών:

-«Η χώρα μας ευτύχησε να έχει ένα πανάρχαιο πολιτισμό, που είναι γνωστός παγκοσμίως. 18 μνημεία της πατρίδας μας έχουν την προστασία της UNESC και αλλά 14 βρίσκονται στην προτεινόμενη λίστα ( tentative list) από τον Φεβρουάριο του 2014. Οι πρόσφατες δηλώσεις Κυβερνητικών στελεχών , μας κάνει να πιστεύουμε ότι και τα Κέντρα Μινωικών Ανακτόρων (Κνωσσός, Φαιστός, Μαλλιά, Ζάκρος, Κυδώνια και Ζώμινθος) σύντομα θα ενταχθούν και αυτά στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας