Μινωικός πολιτισμός: δέκα φορείς υπέρ της ένταξης σε UNESCO
ΑρχιτεκτονικήΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργαΟικονομίαΧωρίς κατηγορία 16 Ιουλίου 2023 Αργύρης
Εκπρόσωποι δέκα επιστημονικών, πολιτιστικών φορέων από την Κρήτη και ευρύτερα στηρίζουν ανοιχτά και έμπρακτα τη δράση της «Πρωτοβουλίας Μινωικός Πολιτισμός UNESCO», υπέρ της ανάδειξης του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, και της σύνταξης φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του στο καλεντάρι της UNESCO.
Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Παγκρήτιος Ένωση και η Πρωτοβουλία Μινωικός Πολιτισμός UNESCO για την προώθηση του συγκεκριμένου στόχου, η Γενική Γραμματέας Συγχρόνου Πολιτισμού, ανακοίνωσε ότι ο φάκελος για την ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού στην UNESCO προγραμματίζεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο 2023 και να επανεξεταστεί τον Μάρτιο 2024.
Τι ειπώθηκε στην εκδήλωση, στον επιβλητικό ιστορικό χώρο του 1ου ορόφου της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.Α.Δ.Ε.). Στο ΣΑΡΟΓΛΕΙΟΝ Δείτε εδώ στο ecopress
Στο μεταξύ συνεχίζεται η καμπάνια της «Πρωτοβουλίας Μινωικός Πολιτισμός UNESCO», που ανέλαβε την πρωτοβουλία να θέσει στο δημόσιο διάλογο τη σημασία ανάδειξης και προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης και την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, δημιουργώντας θετικές εξελίξεις για την υλοποίηση ενός ευγενούς εφικτού και ταυτοχρόνως οραματικού στόχου, με διαστάσεις εθνικής σημασίας και μεγάλα οφέλη για την Κρήτη και συνολικά για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας.
Αφετηρία της πρωτοβουλίας αποτελεί το άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου* και Νίκου Ηλιάδη** στο ecopress, που ανέδειξαν το θέμα, προκαλώντας κύμα θετικών αντιδράσεων και υποστήριξης του αιτήματος.
Νέο κύμα δηλώσεων
Από την ομάδα επιστημονικής τεχνικής αρθρογραφίας στο ecopress, με την επιμέλεια των Δημήτρη Παυλόπουλου, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ και Γεωργίας Βαχαρίδη, Δικηγόρος – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται οι παρεμβάσεις εκπροσώπων επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων, υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίες έχουν ως εξής:
Αντώνιος Κουμπενάκης Γραμματέας Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΚ:
«Στις 29/9/2022 δημοσιεύθηκε στο ecopress παρέμβαση του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ Γιώργου Ταβερναράκη Πολιτικού Μηχανικού που ζητούσε επίσπευση των διαδικασιών σύνταξης φακέλου για την ένταξη των Μινωικών μνημείων στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομάς της UNESCO. Το ίδιο κείμενο δημοσιεύθηκε και στην Ομάδα facebook( Επιστημονική δράση σε τεχνικά, κοινωνικοοικονομικά και θέματα τεχνολογίας). “Η απόφαση της 22/9/2022 του ΤΕΕ/ΤΑΚ υπέρ της υποβολής αιτήματος της Ελλάδας προς την UNESCO, ψηφίστηκε ομόφωνα και από τα μέλη της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών (ΔΚΜ) και φρονούμε ότι είναι προς την απολύτως ορθή κατεύθυνση. Ως υπεύθυνη Παράταξη δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε οτιδήποτε άλλο πλην του αυτονόητου του Θέματος. “»
Π.Ο.Π. Κ.Σ, Πρόεδρος Εμμανουήλ Πατεράκης:
«Ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
-«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων (Π.Ο.Π.Κ.Σ) είναι το μοναδικό Σωματείο Πανελλήνιας εμβέλειας και ο συλλογικός εκφραστής σε δεύτερο βαθμό του πολιτιστικού κινήματος των Κρητικών ανά την Ελλάδα, έχοντας στην δύναμή της 282 σωματεία. Οι δραστηριότητες της Π.Ο.Π.Κ.Σ είναι ποικίλες και έχουν σαν στόχο την διαφύλαξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών, ηθών και εθίμων της ιστορίας της Κρήτης, την διάδοση και μεταλαμπάδευσή τους στην νέα γενιά. Στο πλαίσιο του ρόλου της η Π.Ο.Π.Κ.Σ συντάσσει τη φωνή της με τις δημόσιες παρεμβάσεις που έχουν γίνει από εξέχουσες προσωπικότητες της Ελλάδας και μέλη της επιστημονικής ακαδημαϊκής κοινότητας για την ανάδειξη του Μινωικού πολιτισμού και την ένταξη του στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Επίσης η Ομοσπονδία μας θα συμμετέχει και θα στηρίξει κάθε προσπάθεια που γίνεται από όλους τους φορείς και τις προσωπικότητες που έχουν συνυπογράψει το κείμενο και υποστηρίζουν την πρωτοβουλία για την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου Ελληνικού πολιτισμού, στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».
Η ανακοίνωση που πήρε απόφαση η ΠΟΠΚΣ δημοσιεύθηκε στην ecopress στις 6-11-2022.
Παύλος Καμάρας, Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής:
-«Ο Μινωϊκός Πολιτισμός αντιπροσωπεύει τον πρώτο προηγμένο Πολιτισμό της Ευρώπης. Μεγάλα έργα τέχνης, συστήματα γραφής, υδραυλικά δίκτυα και εκτεταμένο εμπόριο αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια επικράτησής του από την Κρήτη μέχρι την Ανατολή και το Λεβάντε (από το 3000 π.Χ. μέχρι το 1450 π.Χ). Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να υποβάλλει αίτημα στην UNESCO και να υποστηριχθεί η ένταξη του Μινωϊκού Πολιτισμού στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η ΄Ένωση Δημάρχων Αττικής υποστηρίζει την πρωτοβουλία της ομάδας επιστημόνων σε αυτή της την προσπάθεια».
Δημήτριος Ρέντζος, Πρόεδρος ΔΣ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ
-«Η Ένωση μας ενδιαφέρεται για τα πολιτιστικά θέματα της χώρας μας. Παρακολουθούμε στο ecopress την δράση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας (Μινωικός πολιτισμός UNESCO) για την διεθνή αναγνώριση του πρώτου πολιτισμού της Ευρώπης και μάλιστα με πρωταγωνιστές δυο μέλη μας τασσόμαστε στο πλευρό τους και πιστεύουμε ότι μπορούν να το επιτύχουν. Πιστεύουμε ότι ο Μινωϊκός πολιτισμός έδωσε τις βάσεις της ανάπτυξης του Κλασσικού Πολιτισμού της Αρχαίας Ελλάδας που στην συνέχεια μεταλαμπάδιασε την λάμψη του στον σύγχρονο Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και επομένως χρήζει ιδιαίτερης ανάδειξης».
Τάκης Ιορδάνης, Σ.Π.Π.Α.ΛΕΣΒ “ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ”:
-«Εμείς οι Λέσβιοι είμαστε υπερήφανοι για τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στο νησί μας την κλασική εποχή. Τότε που οι μεγάλοι προπάτορες ανέπτυξαν τα γράμματα, την ποίηση, την μουσική, την φιλοσοφία και την υψηλή διανόηση στο επίπεδο της σοφίας. Έτσι ο ένας εκ των επτά σοφών της αρχαιότητας ήταν αυτός του οποίου ο Σύνδεσμός μας φέρει το όνομα του, ο Πιττακός ο Μυτιληναίος. Ο θεμελιωτής της Δυτικής μουσικής ήταν Τέρπανδρος ο Αντισσαίος. Η ποιήτρια που ανέβασε τη λυρική ποίηση στους επτά ουρανούς ήταν η αθάνατη Σαπφώ η Ερέσια που την αποκάλεσαν 10η Μούσα. Αυτή η μεγίστη ποιήτρια των αιώνων μαζί με τους Αλκαίο τον Μυτιληναίο και τον Αρίωνα τον Μηθυμναίο υπήρξαν οι θεμελιωτές της ποίησης, της λυρικής και του διθυράμβου. Ο μεγάλος Αριστοτέλης ο ιδρυτής μεταξύ άλλων και της βιολογίας, που την μελέτησε στον Πυρραίο Εύριπο (Κόλπος της Καλλονής) μαζί με τον μαθητή του, τον φιλόσοφο Θεόφραστο τον Ερέσιο ως προσκεκλημένο του, και παρέμεινε εκεί, στην Λέσβο, επί διετία. Σε πολλούς άλλους ακόμη τομείς των τεχνών των γραμμάτων και της φιλοσοφίας οι Λέσβιοι προπάτορες μας έδωσαν τα φώτα τους και συνέβαλαν σημαντικά στον ελληνικό κλασικό πολιτισμό στον οποίο στηρίχθηκε αλλά και στηρίζεται και σήμερα ο Δυτικός πολιτισμός. Όμως εκείνο που θαυμάζουμε είναι οι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν πολύ πριν από την κλασική εποχή όπως Μυκηναϊκός και Μινωικός. Σε ότι αφορά το δεύτερο, αυτό το οποίο μας κάνει να θαυμάζουμε είναι ότι ήκμασε 1000 -1500 χρόνια πριν την κλασική περίοδο όταν για την Λέσβο δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο Ιστορικό δεδομένο. Το γεγονός ότι ο Μινωικός πολιτισμός στηρίχθηκε στην δια θαλάσσης δύναμή του ( εμπόριο, τέχνες, γράμματα) πράγμα που σημαίνει ότι ανέπτυξαν την ναυπηγική σε πρωτόγνωρα για την εποχή επίπεδα έκανε τους Μινωίτες να είναι κοσμοκράτορες στον τότε γνωστό κόσμο στην λεκάνη της Μεσογείου. Τούτο μαρτυρείται με πλείστες όσες μαρτυρίες ως τους λεγόμενους «σταθμούς τους» σε διάφορα νησιά μας με χαρακτηριστικότερο τον ως σήμερα ανακαλυφθέντα, το Ακρωτήρι της Σαντορίνης με την άριστη πολεοδομική του οργάνωση, το αποχετευτικό του δίκτυο, τα περίτεχνα πολυόροφα κτήρια του με τον έξοχο τοιχογραφικό διάκοσμο, την πλούσια επίπλωση και οικοσκευή μαρτυρούν για τη μεγάλη του ανάπτυξη. Βέβαια τα τυπικά ευρήματά του στην ίδια την Κρήτη, όπως αυτά στην Κνωσό, Φαιστό κ.αλ. δίνουν την αίσθηση ενός ακμάζοντος πολιτισμού. Το Μινωικό ανάκτορο της Κνωσού προκαλεί και σήμερα το παγκόσμιο θαυμασμό με την οργάνωση, την διαρρύθμιση, τους αποθηκευτικούς χώρους, τις τοιχογραφίες, τα αθάνατα χρώματα τους και την εν γένει αρχιτεκτονική τους. Έτσι θεωρούμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας μας θα πρέπει να προβεί σ’ όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε η UNESCO να αποφασίσει να εντάξει τον Μινωϊκό πολιτισμό στην χορεία των ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ».
ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ:
(ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΤΗΣ 21-2-12023 ΕΛΗΦΘΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ ΜΕΝΔΩΝΗ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΜΙΝΩΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ UNESCO)
ΕΝΩΣΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΙΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ:
-«Η ‘Ενωση Ιεραπετριτών Αθήνας είναι ένα εθνικοτοπικό Σωματείο που σκοπό έχει την προαγωγή του τόπου μας. Επίσης σκοπός μας είναι η πολιτιστική δράση για να κρατάμε ζωντανή την παράδοση της Μεγαλονήσου και ειδικά της περιοχής της Ιεράπετρας. Μετά από πρόταση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας (Μινωϊκός πολιτισμός UNESCO) πήραμε απόφαση την 1-4-12023 να συνεργασθούμε για την ενίσχυση της προσπάθειας των Επιστημόνων για την πραγματοποίηση του έργου της για την προστασία του Μινωϊκού πολιτισμού από την UNESCO. Συναφώς αναφέρουμε ότι εκτός από την μεγάλη προσπάθεια της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, επιστημόνων, προσωπικοτήτων, Συλλόγων και Κρητικών Επιστημόνων και μέλη Κρητικών Σωματείων, ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Πολιτισμού έχουν εκφρασθεί θετικά. Απομένει η σύνταξη και η υποβολή του φακέλλου στην UNESCO και η έγκρισή του. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ»
ΕΝΩΣΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΙΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πρόεδρος Γιάννης Περράκης, Αντιπρόεδρος Γιώργος Δαγαλάκης, Γενικός Γραμματέας Κώστας Βγόντζας, Ταμίας Κώστας Δερμιτζάκης, Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης Λουκάς Παπαδάκης,Υπεύθυνος Λέσχης Γιάννης Παπαδάκης, Υπεύθυνη Εκδηλώσεων Μαριαλένα Μυλωνάκη.
Βαγγέλης Κατσίμπρας, Πρόεδρος Ομίλου UNESCO Πρέβεζα:
-«Ο ‘Όμιλός μας προσπαθεί να προωθήσει την προστασία της Αρχαίας Νικόπολης από την UNESCO. Βέβαια κάθε πολιτιστική προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Πολιτισμού ή άλλο μη κυβερνητικό φορέα μας βρίσκει σύμφωνους και την επικροτούμε. ‘Όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρός μας, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας (Μινωϊκός πολιτισμός UNESCO) καταβάλει προσπάθειες για την αναγνώριση του πρώτου πολιτισμού της Ευρώπης, με αρκετή επιτυχία μέχρι σήμερα. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ»
Ψυχαγωγικός Όμιλος Σιδηροδρομικών -Πρόεδρος Στάθης Κολλύρης:
-«Ο όμιλός μας είναι ένας πολιτιστικός όμιλος με δράσεις κυρίως η στην χορωδία και τις εκδρομές στη Ελλάδα με κύριο σκοπό την επίσκεψη των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων της πατρίδας μας.
Με μεγάλη μας ικανοποίηση είδαμε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Πολιτισμού για την προστασία του Μινωικού πολιτισμού από την UNESCO. O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ»
Παμμεσσηνιακή Ένωση, Πρόεδρος Γιώργος Μουνδρέας:
-«Η Παμμεσηνιακή Ένωση υποστηρίζει την αναγνώριση διεθνώς του πολιτισμού της χώρας μας. Θετικό γεγονός είναι η απόφαση της Κυβέρνησης να ζητήσει προστασία του πολιτισμού της Ευρώπης ( του Μινωικού πολιτισμού) από την UNESCO. Η Ένωσή μας θεωρεί ότι η Αρχαία Μεσσήνη πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να έχει και αυτή την προστασία της UNESCO και δηλώνει ότι θα αγωνισθεί για να επιτύχει τον σκοπό αυτό».
Σχετικά Άρθρα
- Ένωση Ιεραπετριτών Αθήνας για ένταξη Μινωικού πολιτισμού στην UNESCO
- Ένωση Ιεραπετριτών Αθήνας: πρωτοβουλίες για τον μινωικό πολιτισμό
- Μινωικός πολιτισμός: θετικές εξελίξεις για ένταξη σε UNESCO
- Παγκρήτιος: εκδήλωση για ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στην UNESCO
- Μινωικός πολιτισμός: τον Σεπτέμβριο ο φάκελος για ένταξη στην UNESCO
- Μινωικός πολιτισμός: νέες παρεμβάσεις υπέρ ένταξης σε UNESCO