ecopress
Στον ορεινό Δήμου Θέρμου  της Δυτικής Ελλάδας δημιουργήθηκαν από  άχρηστα μεταλλικά απόβλητα, τα  οποία επιβάρυναν το περιβάλλον,  έργα περιβαλλοντικής τέχνης και τοποθετήθηκαν ως πολύτιμα... Μηνύματα περιβαλλοντικής δράσης σε έργα τέχνης από απόβλητα  

Στον ορεινό Δήμου Θέρμου  της Δυτικής Ελλάδας δημιουργήθηκαν από  άχρηστα μεταλλικά απόβλητα, τα  οποία επιβάρυναν το περιβάλλον,  έργα περιβαλλοντικής τέχνης και τοποθετήθηκαν ως πολύτιμα μόνιμα εκθέματα στο δημόσιο χώρο του Δήμου, στο πλαίσιο της δράσης με κεντρικό τίτλο: «Μετασχηματισμός: η τέχνη ως οικολογική υπενθύμιση για την κλιματική αλλαγή».

Τα καλλιτεχνικά έργα, γλυπτά μεγάλης κλίμακας δημιουργήθηκαν από ομάδα καλλιτεχνών, υπό την επίβλεψη του Δημήτρη Κρέτση Εικαστικού, Αποφοίτου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Καλλιτεχνικού Υπεύθυνου της Δράσης.

Η καινοτόμος δράση «Μετασχηματισμός: η τέχνη ως οικολογική υπενθύμιση για την κλιματική αλλαγή» και τα έργα περιβαλλοντικής τέχνης από μεταλλικά απόβλητα παρουσιαστήκαν σε ειδική ανοιχτή πολύμορφη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή των πολιτών στον Δήμο Θέρμου την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023. Δείτε εδώ στο ecopress

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», ο Δήμος Θέρμου με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Συλλογικού Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) «ΑΧΑΙΟΣ» και την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου. 

-«Η συμβολή της τέχνης και του πολιτισμού στην περιβαλλοντική αφύπνιση και δράση», τονίστηκε ομόφωνα και ομόθυμα από τους εκπροσώπους των διοργανωτών, του Κοινοβουλίου και κομμάτων, της Αυτοδιοίκησης, τους καλλιτεχνικούς δημιουργούς και επιστημονικούς εισηγητές στην Επιστημονική Εσπερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πολύμορφης εκδήλωσης στον Δήμο Θέρμου, στη διάρκεια της οποίας υπογραμμίστηκε ως βασικό συμπέρασμα ότι:

-«Τα λεγόμενα μπάζα και σκουπίδια είναι απόβλητα, τα οποία όμως δεν είναι άχρηστα!»

Τι ειπώθηκε από τους Ομιλητές και Εισηγητές στην Επιστημονική Εσπερίδα στο Δήμο Θέρμου Δείτε εδώ στο ecopress

Παρουσίαση των έργων περιβαλλοντικής τέχνης στον Δήμο Θέρμου με χαρακτηριστικούς τίτλους: «Το άτομο του άνθρακα», «Άνθρωπος & γη», «Αντίσταση»

Δημήτρης Κρέτσης, Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος Δράσης ενημέρωση για τα έργα

Τα καλλιτεχνικά έργα από απόβλητα ενσωματώνουν τα διδάγματα της κλιματικής ουδετερότητας, της ανακύκλωσης και της επανάχρησης των υλικών μετά το τέλος της ζωής τους, από τον ίδιο τον τρόπο που  δημιουργήθηκαν. Και ταυτοχρόνως ως εικαστικές συνθέσεις, γλυπτά μεγάλης κλίμακας, με τους χαρακτηριστικούς τίτλους: «Το άτομο του άνθρακα»,«Άνθρωπος & γη», «Αντίσταση», αντίστοιχα αναφέρονται:

-Στην απανθρακοποίηση, ως λύση ανάσχεσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ανεκτά για τον άνθρωπο επίπεδα. 

-Στις συνέπειες του σύγχρονου τρόπου ζωής στις κλιματικές μεταβολές και τις οικολογικές καταστροφές που βιώνουμε. Και

-Στην αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση, που κάθε χρόνο καταστρέφει ισοδύναμη μάζα του Έβερεστ, με τις εξορύξεις.

Τα έργα με τους συντελεστές της δράσης

Αναλυτικά:

Τίτλος έργου: Το άτομο του άνθρακα

Κατασκευασμένο από μεταλλικά απόβλητα σίδηρο, λαμαρίνα και σύρματα. 

Άνθρακας: Το 15ο σε αφθονία χημικό στοιχείο (κατά μάζα) στο φλοιό της Γης και το 4ο (κατά μάζα) πιο άφθονο χημικό στοιχείο στο σύμπαν, μετά από το υδρογόνο, το ήλιο και το οξυγόνο. Είναι παρόν σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής, σταθερό, άχρωμο, άοσμο  και στο ανθρώπινο σώμα είναι το δεύτερο (κατά μάζα) πιο άφθονο χημικό στοιχείο, (περίπου 18,5%), μετά το οξυγόνο. Αυτή η σχετικά υψηλή αφθονία του άνθρακα, σε συνδυασμό με τη μοναδική του ικανότητα να σχηματίζει τέτοια τεράστια ποικιλία οργανικών ενώσεων, που επιπλέον συχνά μπορούν και να πολυμερίζονται, σε σχετικά συνηθισμένες, για την επιφάνειας της Γης μας, συνθήκες, έκαναν αυτό το χημικό στοιχείο τη βάση κάθε γνωστής μορφής ζωής.

Ένα άτομο άνθρακα ενωμένο με δυο άτομα οξυγόνου, το γνωστό διοξείδιο του άνθρακα υποπροϊόν όλων των καύσεων ορυκτών καυσίμων, αλλά και του ξύλου, πλαστικών κ.ά. οργανικών ενώσεων, αποτελεί σήμερα τον βασικό παράγοντα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Και η απανθρακοποίηση την λύση, ώστε να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε επίπεδα που ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντέξει.

Αξίζει να το προσέξουμε, χρησιμοποιώντας την τέχνη που είναι  ο καλύτερος καθρέφτης. Μας επιτρέπει να δούμε με ακρίβεια τι σημαίνει να ανήκεις στο ανθρώπινο είδος την σημερινή εποχή.

Τίτλος έργου : Άνθρωπος & γη

Η προσπάθεια επαναφοράς του σπασμένου δεσμού του ανθρώπου με την φύση.

Πάντα ο άνθρωπος βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία και εξάρτηση με τη φύση, Από αυτήν αντλούσε δυνάμεις για την επιβίωση του. Μπαίνοντας όμως στον 21 ο αιώνα το οικολογικό αποτελεί, ίσως, το κρισιμότερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η ανθρώπινη παρέμβαση για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων προσέλαβε τεράστιες διαστάσεις μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, όταν απελευθερώθηκε η δυνατότητα των ανθρώπινων κοινωνιών να παράγουν αγαθά και υπηρεσίες, σχεδόν σε απεριόριστη κλίμακα.

Οι καλλιτέχνες που εστιάζουν στις κλιματικές μεταβολές που βιώνουμε και της οικολογικές καταστροφές μάς φέρνουν αντιμέτωπους με κάτι που επιλέγουμε να παραβλέπουμε στην εποχή μας: ότι ο τρόπος ζωής μας έχει συνέπειες που ούτε καν φανταζόμαστε και έχουμε ευθύνη για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Όχι, όμως, ως σύγχρονες Κασσάνδρες της συντέλειας του κόσμου, αλλά ως υπέρμαχοι της δυνατότητας για ένα καλύτερο αύριο. Στη φύση, όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα, πάντα και η αλλαγή είναι σταθερή: ό,τι είναι αρνητικό και σκοτεινό έχει τη δυνατότητα να γίνει θετικό και ελαφρύ.

Τίτλος έργου: Αντίσταση

Η αντίσταση των δυνάμεων της φύσης στην ανθρώπινη παρέμβαση

Η εποχή όπου η ρύπανση είχε ως άλλοθι την αυτοΐαση της φύσης έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εξουδετέρωσαν το επιχείρημα εντάσσοντας  την έννοια της φέρουσας ικανότητας των οικοσυστημάτων.

Μέχρι σήμερα, 42 δισεκατομμύρια τόνοι ορυκτών υλικών έχουν εξαχτεί, σε ολόκληρο τον κόσμο  από την αρχή του έτους. Και μέχρι το τέλος του έτους  περίπου 75 δισεκατομμύρια τόνοι πρώτης ύλης από τον ιστό του πλανήτη θα έχουν αφαιρεθεί. Αυτό ισοδυναμεί με την καταστροφή της μάζας του Έβερεστ κάθε 12 μήνες.

Ο αιώνας που διανύουμε είναι ο πρώτος στους 45 εκατομμύρια αιώνες ύπαρξης της γης  και τις μερικές χιλιάδες χρόνια που υπάρχουμε, που το είδος μας είναι τόσο πολυάριθμο -και τόσο απαιτητικό σε φυσικούς πόρους- που κινδυνεύουμε να λεηλατήσουμε συλλογικά τον πλανήτη μας.

Το πλαίσιο συμβολίζει το μέγεθος της ανθρώπινης παρέμβασης στην φύση και τους ορυκτούς πόρους της γης και την προσπάθεια της γης να αναγεννηθεί.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας