ΜΟΔ ΑΕ: Συστήνει τμήμα τεχνικών υπηρεσιών για την υποστήριξη των ορεινών δήμων στην υλοποίηση έργων
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομές 27 Φεβρουαρίου 2018 Αργύρης
Τη δημιουργία, μέσα σε ένα εξάμηνο, Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ), το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει τους ορεινούς δήμους στην επίβλεψη και την ανάθεση έργων, γνωστοποίησε η εκπρόσωπος της ΜΟΔ ΑΕ, Ανθή Ζεμπερλίκου, μιλώντας στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, στην έδρα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί δήμοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθυνόμενη στους δημάρχους και τους εκπροσώπους των ορεινών δήμων, οι οποίοι επισήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εκτέλεση έργων, λόγω της υποστελέχωσης των τεχνικών τους υπηρεσιών, η κ. Ζεμπερλίκου εξήγησε ότι στην παρούσα φάση η ΜΟΔ μπορεί να βοηθήσει τους δήμους αυτούς για τα έργα του ΕΣΠΑ, τόσο στη φάση της προετοιμασίας τους όσο και στις φάσεις της ωρίμανσης αλλά και της υλοποίησης.
“Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι η υποκατάσταση της τεχνικής σας υπηρεσίας. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε σε θέματα επίβλεψης μελετών και έργων, όμως θα γίνει τμήμα τεχνικών υπηρεσιών στη ΜΟΔ, που θα μπορεί να σας υποστηρίξει στην επίβλεψη και την ανάθεση των έργων. Αυτό το τμήμα προβλέπεται να συσταθεί όχι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής προϊσταμένων, αλλά εκτιμάται ότι θα γίνει περίπου σε ένα εξάμηνο, ίσως και αργότερα. Όταν συσταθεί, όμως, θα μπορεί να σας βοηθήσει στην επίβλεψη και την ανάθεση των έργων” είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη της ΜΟΔ, που παρευρέθηκαν στη συνάντηση, συμμετείχαν σε μια πρώτη σύσκεψη εργασίας με τους εκπροσώπους των ορεινών δήμων ανά Περιφέρεια ώστε να εξειδικευτούν τα ζητήματα της περαιτέρω συνεργασίας τους. Η κ. Ζεμπερλίκου ανέφερε, άλλωστε, ότι η ΜΟΔ θα μπορούσε να βοηθήσει τους ορεινούς δήμους και στα προγράμματα του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ θα μπορούσε να διερευνηθεί η πιθανότητα, οι διευθύνσεις του υπουργείου Υποδομών να παίξουν το ρόλο της αναθέτουσας αρχής σε υδραυλικά και κτιριακά έργα των ορεινών δήμων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, ανέφερε ότι ενώ υπάρχουν πόροι από το ΕΣΠΑ, οι μικροί ορεινοί δήμοι έχουν περιορισμένη χρονική δυνατότητα για την εκτέλεση των έργων εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης. “Πρέπει, λαμβανομένων υπόψη των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές, να βρεθούν τρόποι έτσι ώστε να εκτελούνται τα έργα. Επίσης οι δήμοι αυτοί είναι υποστελεχωμένοι. Για να τηρηθεί το δημόσιο λογιστικό, να τηρηθεί και η νομοθεσία περί εκτέλεσης έργων, πρέπει να βρεθεί τρόπος να ωριμάσουν τα έργα και να έχουν μελέτες να δημοπρατήσουν” τόνισε.
Η πρόεδρος της επιτροπής ορεινών δήμων, δήμαρχος Παρανεστίου Αλεξάνδρα Μαρίνα Σωτηριάδου, μιλώντας στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), επισήμανε ότι η επιτροπή κατάφερε να χρηματοδοτηθούν οι ορεινοί δήμοι με το ποσό των 85.000 ευρώ για την υλοποίηση μελετών για τα έργα του ΕΣΠΑ, όμως το πρόβλημα παραμένει. Κι αυτό διότι, όπως είπε, για την απορρόφηση των χρημάτων απαιτούνται κάποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες, στις οποίες οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, λόγω υποστελέχωσης και μη επαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού για πάρα πολλά χρόνια. Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει αποσαφήνιση της έννοιας του ορεινού δήμου και να δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους και όχι με τον τρόπο που δίνονται τώρα από τους δήμους αλλά μέσω επιδόματος παραμεθορίου.
Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής ορεινών δήμων, δήμαρχος Νεστορίου Καστοριάς Πασχάλης Γκέτσιος, αναφέρθηκε στα προβλήματα της υποστελέχωσης των ορεινών δήμων αλλά και του ανάγλυφου ορισμένων περιοχών που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διαχείριση προβλημάτων σε μεγάλες εκτάσεις.
“Είμαστε σε αδιέξοδο. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε μελέτες ούτε τη δημοπρασία των μελετών. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την ανάπτυξη του τόπου” είπε ο δήμαρχος Νευροκοπίου Βασίλης Γιαννόπουλος.
Σχετικά Άρθρα
- Σε κρίσιμη καμπή τα έργα μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων
- Την άνοιξη η έγκριση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ
- Μαξίμου: πράσινο φως για 1000 προσλήψεις μηχανικών στους ΟΤΑ
- Μαθητικός διαγωνισμός: Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση
- ΥπΑΑΤ: πως μοιράζονται 525,3 εκ. ευρώ στους νέους γεωργούς
- Απολιγνιτοποίηση: ποιες αλλαγές ζητάνε οι δήμοι