ecopress
«Η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας»,  τόνισε η επικεφαλής Πολιτικού Τμήματος Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Monika Ekstrom. «Συνολικά... Monika Ekstrom: Με εγγυήσεις της ΕΕ ξεκινούν ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα 3,7 δις ευρώ

«Η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας»,  τόνισε η επικεφαλής Πολιτικού Τμήματος Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Monika Ekstrom.

«Συνολικά το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ έχει μέχρι στιγμής προσφέρει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ εγγυήσεις ύψους 1,2 δις ευρώ σε ελληνικές εταιρίες, που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν επενδύσεις έως 3,7 δις ευρώ». Αυτό τόνισε η επικεφαλής Πολιτικού Τμήματος Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Monika Ekstrom, στις εργασίες του φετινού ATHENS ENERGY GAS FORUM,  με τίτλο «GREECE AS SOUTHEASTERN EUROPE & EAST MED ENERGY GAS HUB», που διοργάνωσε το ΤΕΕ. Η ίδια αναπτύσσοντας την πολιτική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ενεργειακό τομέα, τόνισε  ότι «μια από τις βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ είναι η Ενεργειακή Ένωση».  Και παράλληλα  υπογράμμισε ότι:

-«Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της Ελλάδας, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και του πλούτου που διαθέτει τόσο σε συμβατικές όσο και σε εναλλακτικές, “πράσινες” μορφές ενέργειας. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την νοτιοανατολική Ευρώπη».

«Με την Ενεργειακή Ένωση θέλουμε να εξασφαλίσουμε ασφαλή, προσιτή και ‘καθαρή’ ενέργεια για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ είπε η Monika Ekstrom και σημείωσε ότι για να το πετύχουμε, η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τρεις κύριους στόχους:

  • την ασφάλεια του εφοδιασμού που συνδέεται με την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας·
  • την ανταγωνιστικότητα και
  • την βιωσιμότητα

Πιο αναλυτικά σημείωσε ότι:

Η Ενεργειακή Ένωση αφορά τον εκσυγχρονισμό της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Μια οικονομία που θα κάνει αποτελεσματική χρήση πόρων με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Οι στόχοι αυτοί είναι κοινοί για Ευρώπη και Ελλάδα.

Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και του πλούτου που διαθέτει τόσο σε συμβατικές όσο και σε εναλλακτικές, “πράσινες” μορφές ενέργειας. Με άλλα λόγια η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την νοτιοανατολική Ευρώπη».

Και συνεχίζοντας είπε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο πλάι της Ελλάδας για να την στηρίξει στην εξέλιξη της σε ενεργειακό κόμβο, τόσο με πολιτικά μέσα όσο και με πόρους.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Επίτροπος Κανιέτε, αρμόδιος για το Κλίμα και την Ενέργεια, ήταν στην Κρήτη για το πρώτο φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για Όλα τα Ευρωπαϊκή Νησιά» – μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που ξεκινά εδώ στην Ελλάδα.

Όσον αφορά οικονομικά και άλλα μέσα, με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις δημιουργήσουν νέες υποδομές που θα  βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση και ασφάλεια της χώρας,

δημιουργούν θέσεις εργασίας και μειώνουν το κόστος της ενέργειας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (European Fund for Strategic Investments), γνωστό και ως επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, συνέβαλε με 24 εκ. ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία τριών αιολικών πάρκων στην Βοιωτία.

Συνολικά το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ έχει μέχρι στιγμής προσφέρει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ εγγυήσεις ύψους 1,2 δις ευρώ σε ελληνικές εταιρίες που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν επενδύσεις έως 3,7 δις ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα υπάρχει τουλάχιστον μέχρι το 2020 (με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) συνεπώς υπάρχουν ακόμα πολλές ευκαιρίες που μπορούν να διεκδικήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι επενδύσεις σε αγωγούς μεταφοράς από νέες πηγές αερίου θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τη στρατηγική της θέση δημιουργώντας μια πύλη προς την ευρωπαϊκή αγορά αερίου.

Για παράδειγμα, ο Διαδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline – TAP) που μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή τη Κασπίας στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας είναι ένα από τα πιο πετυχημένα παραδείματα. Να θυμίσω ότι ο TAP έχει αναγνωριστεί ως «Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος» (Project of Common Interest) μιας και συμβάλει στους στρατηγικούς ενεργειακούς στόχους της ΕΕ (ασφάλεια και διαφοροποίηση πηγών) μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor).

Τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest) έχουν επιλεγεί ως έργα ενεργειακής υποδομής ζωτικής σημασίας και γι’ αυτό επωφελούνται από πιο γρήγορες και απλές διαδικασίες αδειοδότησης και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν 195 τέτοια έργα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα άλλο παράδειγμα τέτοιου έργου που αφορά την Ελλάδα είναι και ο αγωγός φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Natural Gas Pipeline), ένα πολύ φιλόδοξο έργο που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στηρίξει την μελέτη με 2 εκατ. ευρώ.

Ο αγωγός διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (Interconnector Greece Bulgaria – IGB) καθώς και ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ/ LNG) στην Αλεξανδρούπολη είναι δύο ακόμη σημαντικά έργα υποδομής τα οποία στηρίζει η Επιτροπή ως Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος».

Και η Monika Ekstrom κατέληξε: «Η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είμαστε βέβαιοι πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει σημαντικά πράγματα στον τομέα της ενέργειας κυρίως χάρη στο ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της και θα συνεχίσουμε να την στηρίζουμε με όποιο τρόπο μπορούμε».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας