Ecopress σε Alpha 9,89: Μύκονος & Σαντορίνη: γιατί μπαίνει φρένο στην οικοδομή
ΑυτοδιοίκησηΚτηματαγοράΟικιστικάΠεριβάλλονΠολεοδομίαΦυσικοί πόροιΧωροταξία 3 Αυγούστου 2020 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Σημαίνουσες πτυχές του υπό διαβούλευση χωροταξικού νομοσχεδίου αποσαφήνισε και σχολίασε ο δημοσιογράφος του ecopress Αργύρης Δεμερτζής στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αναστολή των οικοδομικών αδειών σε Μύκονο και Σαντορίνη, εξηγώντας τους λόγους που τα δύο νησιά βρίσκονται στο όριο της φέρουσας ικανότητάς τους.
Ακούστε τη συνέντευξη
Την προσωρινή αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών σε περιοχές εκτός σχεδίου σε Μύκονο και Σαντορίνη, αλλά και σημαντικές πτυχές του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου «Για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας» σχολίασε ο δημοσιογράφος του ecopress Αργύρης Δεμερτζής στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και την εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Χάρη Ντιγριντάκη.
Όπως τόνισε σε μία γενικότερη κριτική επί του συνόλου του νομοσχεδίου, «πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο νομοσχέδιο, με πάρα πολλές ρυθμίσεις τόσο όσον αφορά τον όγκο όσο και το περιεχόμενο. Είναι ένα νομοθέτημα, με πολλές πτυχές και ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν κρίσιμους τομείς της οικονομίας, τον τουρισμό, τη βιομηχανία, την κατοικία, την οικοδομή και τις κατασκευές, αλλά και τις ενεργειακές δραστηριότητες».
Γιατί μπαίνει οικοδομικό φρένο σε Μύκονο και Σαντορίνη
Σε σχέση με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ο κ. Δεμερτζής, μεταφέροντας πληροφορίες από τεχνικούς παράγοντες που δραστηριοποιούνται στα δύο νησιά, ανέφερε ότι οι εν λόγω παράγοντες κάνουν λόγο «για μία εκρηκτική ανοικοδόμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Μάλιστα στη Μύκονο, το πολεοδομικό γραφείο είναι τελείως αδρανοποιημένο καθώς έχουν μεταφερθεί οι διοικητικές αρμοδιότητες στη Σύρο και δεν προλαβαίνει ούτε και μπορεί να γίνει κάποιος έλεγχος για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Επομένως το πρόβλημα είναι δισυπόστατο: «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι πρέπει να προστατευτούν αυτά τα νησιά μέχρι να γίνει πολεοδομικός σχεδιασμός για να ξέρει κανείς, ποιος κτίζει πού και τι, αλλά στο μεταξύ, πρέπει να σταματήσει η πολεοδομική δραστηριότητα».
Στα όρια του κορεσμού η φέρουσα ικανότητα
Σχολίασε ακόμη, ότι «η φέρουσα ικανότητά των δύο νησιών είναι στα όρια του κορεσμού». «Ταυτοχρόνως», ανέφερε, ότι «υπάρχει πολύ έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα από τη μία άναρχη και αυθαίρετη και από την άλλη και νόμιμη και επενδυτική. Στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σαντορίνη το ζήτημα τέθηκε από την αυτοδιοίκηση και από τους τοπικούς φορείς, διότι έχουν καταλάβει και οι ίδιοι ότι τα πανέμορφα αυτά νησιά που αποτελούν παγκόσμιους τουριστικούς πόλους, μπαίνοντας στο φάσμα του υπερκορεσμού, ο οποίος, με απλά λόγια σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές για να στηρίξουν όλη αυτή τη δόμηση.
Παράλληλα επιβαρύνεται υπέρμετρα το περιβάλλον και χάνει την προστιθέμενη αξία που έχουν ως προορισμοί, καθώς θα φτάσει μία στιγμή που δεν θα είναι εφικτή η διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ θα υπάρχει και εξάντληση φυσικών πόρων. Ακόμη και το νερό θα λείψει».
Ο κ. Δεμερτζής αποσαφήνισε επίσης, ότι το νομοθέτημα αναφέρεται σε προσωρινή αναστολή οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές και το νομοθετικό μέτρο δεν θα επηρεάσει τρέχουσες κατασκευαστικές δραστηριότητες και επενδύσεις: «Μάλιστα αυτές είναι θωρακισμένες και με χωροταξικό πλαίσιο, είναι ειδικές χωρικές επενδύσεις και έχουν εγκριθεί σ΄αυτή τη διάσταση. Δεν σταματάει κάτι τέτοιο, αλλά η μεγάλη δόμηση σ΄αυτά τα νησιά στις εκτός σχεδίου περιοχές, η οποία είναι οργιώδης».
Τράπεζα γης και μεταφορά συντελεστή δόμησης
Για την ενεργοποίηση του μέτρου που αφορά τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, ο κ. Δεμερτζής σχολίασε, ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα και εφόσον αυτός ο θεσμός λειτουργήσει με δικλείδες αποτελεσματικότητας και διαφάνειας, Θα είναι πολύ θετικό μέτρο τόσο για την οικονομία και για τους ιδιοκτήτες, όσο και για την εξεύρεση ρυμοτομούμενων χώρων». Αποσαφηνίζοντας το πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία του της συγκριμένης ρύθμισης, ανέφερε τα εξής:
-«Κάποιες κατηγορίες ακινήτων τα οποία δεν μπορούν να κτίσουν γιατί δεν πρέπει να κτίσουν, δηλαδή αυτά που είναι ρυμοτομούμενοι χώροι και γίνονται κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, κι αυτά που είναι διατηρητέα κτίσματα και πρέπει να παραμείνουν διατηρητέα, άρα δεν μπορούν να δομηθούν περισσότερο, οι ιδιοκτήτες τους, αποζημιώνονται μέσω αυτού του θεσμού, με μία αξία ενός τίτλου μεταφοράς συντελεστή δόμησης, και μέσω αυτής της ψηφιακής τράπεζας, αυτές οι αξίες μεταφέρονται σε τετραγωνικά μέτρα δόμησης, εκεί που υπάρχει ανάγκη και μπορούν να οικοδομηθούν. Αυτή η διαδικασία βέβαια, έχει μία μακρόχρονη ιστορία: την καθιέρωσε, ο Στέφανος Μάνος ως ΥΧΟΠ, ήταν ένα πρωτοποριακό μέτρο που είχε εφαρμοστεί και στη Γαλλία. Πέρασε από πολλά κύματα, είχε πολλά στοιχεία παραφθοράς στην πράξη, έπεσε πολλές φορές ο νόμος στο ΣτΕ από την κακή του εφαρμογή και την έλλειψη υποστηρικτικού πλαισίου.
Αν λοιπόν, όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης υπάρχει η βούληση να γίνουν όλα με διαφάνεια, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΣτΕ και ενεργοποιηθεί μ αυτόν τον τρόπο αυτός ο θεσμός, είναι ένας θεσμός, ο οποίος είναι πράγματι, θετικά αποδεκτός από όλες τις πλευρές, έχει θεσμοθετηθεί κι από την προηγούμενη κυβέρνηση στο πολεοδομικό νομοσχέδιο και σήμερα,υλοποιείται και εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο με τις πινελιές και τις κατευθύνσεις της σημερινής κυβέρνησης. Δηλαδή δεν είναι κάτι πρωτότυπο, είναι κάτι που το θέλουμε, φτάνει να εφαρμοστεί σωστά. Θα φέρει πολλά καλά, αν γίνει σωστά».
Οι κίνδυνοι από τους περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμησης
Σχολιάζοντας τους περιορισμούς που νομοθετούνται για την εκτός σχεδίου δόμηση, ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι «εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος να χαθούν δικαιώματα και περιουσίες. Για να μη γίνει αυτό, πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα ο πολεοδομικός σχεδιασμός, να καθορίσει και να καλύψει αυτούς που μπορούν να κτίσουν ώστε να μη μείνουν ακάλυπτοι, καθώς του δίνει δύο χρόνια. Όσοι ιδιοκτήτες έχουν κάτω από τέσσερα στρέμματα, δηλαδή από 750 τετραγωνικά μέχρι και λιγότερα από 4 στρέμματα να πάνε να βγάλουν άδεια».
Πρόσθεσε επίσης, ότι το όλο ζήτημα αφορά πολύ κόσμο, «καθώς το 80% των νοικοκυριών έχουν κάποιας κατηγορίας, κάποιου είδους ακίνητο εκτός σχεδίου, από απλό αγρόκτημα μέχρι ένα οικόπεδο. Και βάσει του σημερινού καθεστώτος, δίνει τη δυνατότητα δόμησης κάτω από τα 4 στρέμματα για τις κατοικίες, και κάτω από τα οκτώ στρέμματα για τον τουρισμό. Εκείνο που έρχεται με την ψήφιση του νομοσχεδίου, είναι η μείωση των συντελεστών δόμησης κατά μέσο όρο 10% για την κατοικία, θα κτίζουν δηλαδή όσοι έχουν τέτοια οικόπεδα λιγότερα τετραγωνικά κατά 10%».
Σχετικά Άρθρα
- ΠΟΜΙΔΑ: να μην καταργηθεί η αρτιότητα 4 στρεμμάτων στη Μύκονο
- Επιθεωρητές Δόμησης, Περιβάλλοντος και Οικονομική Αστυνομία στη Μύκονο
- ΚΕΔΕ: όριο σε όρους δόμησης και οικοδομικές άδειες από τους Δήμους
- Οι πέντε νέες πολεοδομικές παρατάσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή
- «Εξοικονομώ»: το ΥΠΕΝ για επιτυχείς και «κολλημένες» αιτήσεις στο buildingcert
- Φρενάρει η δόμηση στα νησιά-νέα απόφαση για «τυφλό» οικόπεδο στη Σαντορίνη