Νέα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας 7.000 χιλιομέτρων
ΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομία 17 Φεβρουαρίου 2020 Αργύρης
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η ΔΕΗ υπέγραψαν τη δεύτερη, εικοσαετούς διάρκειας, δανειακή σύμβαση ύψους 100 εκατ. ευρώ, με την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, από συνολική εγκεκριμένη γραμμή χρηματοδότησης ύψους 255 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος.
Ωφέλεια για τους χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ελλάδα
Η επέκταση του εθνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα καλύψει την αναμενόμενη αυξημένη μελλοντική ζήτηση και θα επιτρέψει στους καταναλωτές ενέργειας σε όλη τη χώρα να επωφεληθούν από μεγαλύτερη αξιοπιστία στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Θα κατασκευαστούν νέες γραμμές διανομής μέσης και χαμηλής τάσης συνολικού μήκους άνω των 7.000 χιλιομέτρων, οι οποίες θα βελτιώσουν την απόδοση του δικτύου διανομής και θα αυξήσουν την αντοχή και την ευστάθειά του.
Βελτίωση των συνδέσεων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η αναβάθμιση του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της περαιτέρω διείσδυσης των αιολικών και φωτοβολταïκών πάρκων, αλλά και κάθε άλλης ανανεώσιμης πηγής ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.
“Προίκα”ενόψει ιδιωτικοποίησης
Η δανειακή σύμβαση, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ είναι το δεύτερο μέρος συνολικού πακέτου χρηματοδότησης 255 εκατ. από την ΕΤΕπ προς τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα πρώτα 155 εκατ. έχουν ήδη εκταμιευθεί και απορροφήθηκαν.
Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι οι επενδύσεις αυτές αποτελούν “προίκα” για τον ΔΕΔΔΗΕ ενόψει της ιδιωτικοποίησης ενώ χαρακτήρισε την ΕΤΕπ ως στρατηγικό εταίρο τόσο της ΔΕΗ όσο και της χώρας καθώς έχει χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, κ.α. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση προσβλέπει στην στήριξη της ΕΤΕπ για την υλοποίηση των “πράσινων” επενδύσεων ύψους 44 δισ. ευρώ που προβλέπει ο ενεργειακός σχεδιασμός ως το 2030. Μεταξύ αυτών η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών που θα μειώσει τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, τον οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές κατά 700 – 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Στρατηγική στήριξη
Ο υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά: «Η σύμβαση, που υπογράφεται με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, επιβεβαιώνει τη στρατηγική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έργων που προάγουν την ενεργειακή ασφάλεια και αποδοτικότητα. Η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των ενεργειακών δικτύων της Ελλάδας είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο χρηματοπιστωτικός βραχίονας της Ευρώπης για την υλοποίηση της νέας της αναπτυξιακής στρατηγικής, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι υποστηρίζει έμπρακτα την οικονομία της Ελλάδας παρέχοντας χρηματοδότηση και τεχνογνωσία ».
Περιουσιακό στοιχείο
O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., Γιώργος Στάσσης δήλωσε ότι «το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί διαχρονικά πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου και η ανάπτυξή του αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη ΔΕΗ. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η σταθερή παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ως στρατηγικού χρηματοδοτικού εταίρου, υποστηρίζοντας το επενδυτικό μας πρόγραμμα σε έργα μεγάλης σημασίας τόσο για τον Όμιλο ΔΕΗ όσο και για την οικονομία, τους Έλληνες καταναλωτές, την ασφάλεια εφοδιασμού της Χώρας και το περιβάλλον. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Ομίλου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, διαδικασία η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό αφορά και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Για την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση του δικτύου διανομής απαιτούνται σημαντικού ύψους επενδύσεις, στη χρηματοδότηση των οποίων η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα συνεχίσει να είναι πρωταρχικής σημασίας».
Στρατηγικοί στόχοι
O Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος δήλωσε από την πλευρά του ότι: «Η σταθερή χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί σε στενή συνεργασία με τον όμιλο ΔΕΗ για την αναβάθμιση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και αποτελεί εχέγγυο για τον εκσυγχρονισμό του ΔΕΔΔΗΕ και των παρεχόμενων υπηρεσιών του προς όλους τους Έλληνες πολίτες».
Kαίριας σημασίας επενδύσεις
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer, δήλωσε: «Οι επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές είναι καίριας σημασίας για τη βελτίωση της αξιοπιστίας της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει τις καίριας σημασίας επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και θα εξασφαλίσουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούσαν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, και θα συνεχίσει να στηρίζει τις επενδύσεις στον τομέα αυτόν σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ελλάδα».
Διαρκής στήριξη
Την τελευταία δεκαετία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει στη ΔΕΗ και σε ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από 3,4 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές στήριξαν την ανάπτυξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων ελληνικών νησιών για τη βελτίωση της ηλεκτροδότησής τους, συνέβαλαν στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη δημιουργία νέων αιολικών πάρκων στη χώρα και επιτάχυναν τις επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης.
Σχετικά Άρθρα
- Συμβάσεις του ΔΕΔΔΗΕ ανέλαβε η MYTILINEOS
- ΥΠΕΝ: αναδρομική επιδότηση ρεύματος για 1.250.000 καταναλωτές
- Αη Στράτης: αυτονομία από ΑΠΕ, λουκέτο στο σταθμό ντίζελ της ΔΕΗ
- ΔΕΗ: αύξηση κερδών και επενδύσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2024
- Eurostat: ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας η ηλιακή
- Ρύθμιση για άμεση σύνδεση ΑΠΕ στις περιοχές με κορεσμένο δίκτυο