Νέο ΔΣ στην Ελλάκτωρ – Υπερψηφίστηκε η πρόταση της Reggeborgh
ΑποδελτίωσηΈργαΟικονομία 28 Ιανουαρίου 2021 Αργύρης
Του Κώστα Κετσιετζή/
Αλλαγή σελίδας στην Ελλάκτωρ, καθώς κατά την κρίσιμη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε σήμερα επικράτησε η πλευρά της Reggeborgh Invest. Οι μέτοχοι καταψήφισαν την πρόταση για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, και ψήφισαν για την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου.
Ειδικότερα, το 61,27% των μετόχων που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση υπερψήφισε την πρόταση της Reggeborgh για νέο πενταμελές ΔΣ με πρόεδρο τον Γιώργο Μυλωνογιάννη και διευθύνοντα σύμβουλο τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφο.
Το ΔΣ συμπληρώνουν ο Δημήτριος Κονδύλης ως εκτελεστικό μέλος και οι Κωνσταντίνος Τούμπουρος και Αθηνά Χατζηπέτρου ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη. Το 38,72% καταψήφισε την πρόταση και 0,01% απείχε ή ψήφισε λευκό. Με αντίστοιχα ποσοστά εκλέχθηκε και η νέα επιτροπή ελέγχου που αποτελείται από τον ορκωτό ελεγκτή Παναγιώτη Αλαμάνο και τα δύο ανεξάρτητα μέλη του ΔΣ.
Νωρίτερα, οι μέτοχοι ψήφισαν υπέρ της ανάκλησης του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελλάκτωρ, που έχει προτείνει και πάλι η Reggeborgh. Υπέρ της πρότασης ψήφισε το 61,14% , κατά ψήφισε το 38,77%. και λευκό/αποχή το 0,09%.
Ακόμη, οι μέτοχοι απέρριψαν τα θέματα ένα και δύο της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης της Ελλάκτωρ, τα οποία αφορούσαν στη μείωση μετοχικού κεφαλαίου προς συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων και στη συνέχεια σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου βάσει πρότασης του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου του ομίλου, υπό τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση.
Στη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, συμμετείχαν, αυτοπροσώπως ή μέσω αντιπροσώπων, μέτοχοι που αντιπροσώπευαν το 76,879% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ.
Σημειώνεται πως η μετοχή της Ελλάκτωρ έκλεισε με άνοδο 3,87% στη σημερινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 2,77%.
Οι δηλώσεις κατά τη Γενική Συνέλευση
Πριν την ψηφοφορία ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης σημείωσε ότι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που προτείνεται είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της ρευστότητας της Άκτωρ. “Με την επίλυση των τελευταίων εκκρεμοτήτων για την Άκτωρ ο όμιλος Ελλάκτωρ είναι έτοιμος να προχωρήσει δυναμικά στην ανάπτυξη, η αύξηση κεφαλαίου είναι απαραίτητη ως μέρος του συνολικού σχεδιασμού του ομίλου”, τόνισε προσθέτοντας ότι η έκβαση της ψηφοφορίας εξαρτάται από τη θέση των δύο μεγάλων μετόχων, της Reggeborgh Invest και της Invesco/Akron Trade & Transport.
Μιλώντας για τα επόμενα βήματα και την τωρινή κατάσταση του τομέα κατασκευών του ομίλου ο κ. Καλλιτσάντσης σημείωσε ότι αντίθετα με τα λεγόμενα της Reggeborgh περί απώλειας νέων έργων, η Ακτωρ τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει υπογράψει έργα συμβατικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ, και συμπληρωματικές συμβάσεις 120 εκατ ευρώ. “Έχουμε επικεντρωθεί σε κερδοφόρα έργα σε Ελλάδα και Ρουμανία” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καλλιτσάντσης που πήρε συνολικά τον λόγο τρεις φορές κατά την διάρκεια της ΓΣ για να απαντήσει σε όσα ειπώθηκαν έθεσε ερωτήματα σχετικά με τα ζητήματα ανταγωνισμού που μπορεί να προκληθούν. Και θέματα σύγκρουσης συμφερόντων τα οποία όπως είπε θα φανούν τις επόμενες ημέρες. “Έχουμε τον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό. Ποιος θα διασφαλίσει ότι υπάρχουν τα απαραίτητα όρια μεταξύ των δύο εταιρειών που διεκδικούν το έργο;”, σημείωσε.
Από την άλλη, ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών και δικηγόρος Γιώργος Σωτηρόπουλος που αντιπροσωπευσε την Reggeborgh Invest στη Γενική Συνέλευση δήλωσε ότι όλα τα μέλη που προτάθηκαν για το νέο ΔΣ καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις ανεξαρτησίας. Και τόνισε ότι η Reggeborgh Invest λειτουργεί ως παθητικός επενδυτής, χωρίς να ασχολείται με τη διοίκηση των εταιρειών στις οποίες επενδύει.
Ακόμη σχολιάζοντας τα ερωτήματα σχετικά με ζητήματα ανταγωνισμού ο κ. Σωτηρόπουλος σημείωσε πως η ουσιαστική ανυπαρξία τέτοιων θεμάτων φάνηκε και από τη στάση της Invesco που ενώ είχα αιτηθεί ασφαλιστικά μέτρα για την μη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης “δεν τόλμησαν να προχωρήσουν στην εκδίκαση της αίτησής τους σήμερα το πρωί”.
Τα νέα μέλη του ΔΣ
Αναλυτικά, νέα μέλη του δ.σ. Αναλαμβάνουν οι εξής:
Γιώργος Μυλωνογιάννης, Πρόεδρος – Μη Εκτελεστικό Μέλος: Ο κ. Γιώργος Μυλωνογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε Οικονομικά (BSc) και Νομικά (LLB) στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει νομικός εκπρόσωπος μεγάλων διεθνών εταιρειών. Εξειδικεύεται στο εμπορικό δίκαιο, το φορολογικό δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ, τις δημόσιες συμβάσεις και τη διαιτησία. Μερικές από τις πιο πρόσφατές του συνεργασίες ως σύμβουλος καθώς και νομικός σύμβουλος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τον ΟΤΕ, τον Όμιλο Airbus, την Airbus Ελλάς ΑΕ, την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ ΑΕ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ). Είναι ιδρυτής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Φορτσάκης – Διακόπουλος – Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες (FDMA Law Firm) από το 2001 και μέχρι πρόσφατα εργαζόταν ως Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού.
Αριστείδης (Άρης) Ξενόφος, Αντιπρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος – Εκτελεστικό Μέλος: Ο κ. Αριστείδης (Άρης) Ξενόφος, γεννήθηκε το 1963 και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο London School of Economics της Αγγλίας. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως μέλος ΔΣ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ως πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, της EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SaiI S.A. και της Eurobank EFG Fund Management Company (Λουξεμβούργο) Α.Ε. Έως και σήμερα εργάζεται ως μέλος της επιτροπής εκκαθάρισης στην εταιρεία PQH (Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε) και ως εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ).
Δημήτριος Κονδύλης, Σύμβουλος – Εκτελεστικό Μέλος: Ο κ. Δημήτριος Κονδύλης σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός (πτυχίο και μεταπτυχιακό) στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη διοίκηση επιχειρήσεων από το INSEAD. Εργάστηκε ως διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες Arlekino ΑΕ, Oceanbulk Maritime ΑΕ και Atlantic International Trading ΑΕ. Έως και σήμερα εργάζεται ως διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες Interchart Shipping Inc και Ship Procurement Services παράλληλα με τη θέση του ως συνιδρυτή στην εταιρεία Sarl Sea Business, Monaco. Είναι μέλος του συμβουλίου της επιτροπής “China Classification Society Mediterranean Committee” καθώς και μέλος της διεθνούς επιτροπής ”International General Committee of Bureau Veritas”.
Κωνσταντίνος Τούμπουρος, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος: Ο κ. Κωνσταντίνος Τούμπουρος γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός (πτυχίο και μεταπτυχιακό), με ειδίκευση στην υδραυλική μηχανική, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από τότε ασκεί το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως αντιπρόεδρος και μέλος ΔΣ στην εταιρεία Εργονομία ΑΕ καθώς και ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Εργομετρία ΑΕ. Έως και σήμερα εργάζεται ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τεχνικής και εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Temco AE.
Αθηνά Χατζηπέτρου, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος: Η κα. Αθηνά Χατζηπέτρου είναι κάτοχος πτυχίου στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μεταπτυχιακού στην επιχειρησιακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακού στη πολιτιστική διαχείριση από το Πανεπιστήμιο του Kent. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως περιφερειακή οικονομική διευθύντρια στην Coca-Cola Ελλάς, ως οικονομική διευθύντρια στην εταιρεία Beiersdorf Ελλάς, ως διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Toyota Hellas ΑΕ, ως οικονομική σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ως μόνιμη σύμβουλος της υπηρεσίας ”Netherlands Enterprise Agency (RVO)” και της οικονομικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) και ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλος του Tαμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ). Έως και σήμερα εργάζεται ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ (HDB).
Οι δηλώσεις πριν τη ψηφοφορία
Πριν την ψηφοφορία ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης σημείωσε ότι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που προτείνεται είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της ρευστότητας της Άκτωρ. “Με την επίλυση των τελευταίων εκκρεμοτήτων για την Άκτωρ ο όμιλος Ελλάκτωρ είναι έτοιμος να προχωρήσει δυναμικά στην ανάπτυξη, η αύξηση κεφαλαίου είναι απαραίτητη ως μέρος του συνολικού σχεδιασμού του ομίλου”, τόνισε προσθέτοντας ότι η έκβαση της ψηφοφορίας εξαρτάται από τη θέση των δύο μεγάλων μετόχων, της Reggeborgh Invest και της Invesco/Akron Trade & Transport.
Μιλώντας για τα επόμενα βήματα και την τωρινή κατάσταση του τομέα κατασκευών του ομίλου ο κ. Καλλιτσάντσης σημείωσε ότι αντίθετα με τα λεγόμενα της Reggeborgh περί απώλειας νέων έργων, η Ακτωρ τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει υπογράψει έργα συμβατικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ, και συμπληρωματικές συμβάσεις 120 εκατ ευρώ. “Έχουμε επικεντρωθεί σε κερδοφόρα έργα σε Ελλάδα και Ρουμανία” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών και δικηγόρος Γιώργος Σωτηρόπουλος που αντιπροσωπεύει την Reggeborgh Invest δήλωσε ότι η εταιρεία που εκπροσωπεί προτείνει την καταψήφιση των θεμάτων ένα και δύο της ημερήσιας διάταξης.
“Ζητάμε να απορριφθεί η πρόταση γιατί δεν είναι τεκμηριωμένη και μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου. Η Reggeborgh Invest δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο μάλιστα διασπάστηκε με δημόσιες καταγγελίες και παραιτήσεις. Την πρόταση αυτή το απερχόμενο ΔΣ την έφερε όταν έλαβε αίτημα από τη Reggeborgh για την αντικατάστασή του. Αυτό δημιουργεί σοβαρότατες αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της πρότασης. Εφόσον δημιουργηθεί όπως επιθυμούμε ένα νέο διοικητικό συμβούλιο τότε αυτό, εξετάζοντας τα δεδομένα, θα φέρει νέα πρόταση. Η εταιρεία Reggeborgh ζητά από τους μετόχους να καταψηφίσουν όλοι μαζί τα θέματα 1 και 2 της ημερήσιας διάταξης”, δήλωσε.
Πηγή: capital.gr
Σχετικά Άρθρα
- ΔΕΗ: εγκρίθηκε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών
- Αλλαγή διοίκησης στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου
- ΔΕΗ: εγκρίθηκαν οι αλλαγές στο καταστατικό
- ΔΕΗ: εγκρίθηκαν αλλαγές στο καταστατικό και αποδοχές μελών ΔΣ
- Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ: από τα συνδικάτα στα funds-αλλαγές στο ΔΣ
- ΔΕΗ: αύξηση του μερίσματος, ανάπτυξη σε ΑΠΕ και τηλεπικοινωνίες