ecopress
Ώθηση στον τομέα του τουρισμού αναμένεται να δώσει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με ένα νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 120 εκατ. ευρώ, για την ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.... Νέο ΕΣΠΑ για τουριστικές επιχειρήσεις – Οι προϋποθέσεις ένταξης

Ώθηση στον τομέα του τουρισμού αναμένεται να δώσει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με ένα νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 120 εκατ. ευρώ, για την ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ βρίσκεται στα σκαριά και αναμένεται να βγεί στον “αέρα” μέσα στο φθινόπωρο. Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια που αφορούν στη δημιουργία μικρομεσαίας τουριστικής επιχείρησης και την υποστήριξη της λειτουργίας της για διάστημα έως 6 μηνών από την έναρξη. Παράλληλα, επιλέξιμα θα είναι έργα για την ολοκλήρωση καταλυμάτων, των οποίων η κατασκευή έχει αρχίσει και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς, ωστόσο, να έχουν ολοκληρωθεί και να λειτουργούν, λόγω δυσκολιών οφειλόμενων στην οικονομική κρίση. «Έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία μονάδων που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και συμβάλλουν ταυτόχρονα στη διαφοροποίηση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της χώρας», όπως τονίζεται από το υπουργείο.

-Δικαιούχοι – ενισχύσεις:  Αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα θα μπορούν να υποβάλλουν νέες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίοι θα προσδιοριστούν στη σχετική πρόσκληση. Ο προϋπολογισμός για κάθε επενδυτικό σχέδιο που θα κατατεθεί πρέπει να κυμαίνεται από 80.000 έως και 400.000 ευρώ. Το δε ποσοστό επιδότησης θα καλύπτει το 40% του κόστους, ενώ σε περίπτωση που στο σχέδιο περιλαμβάνεται η δαπάνη μισθολογικού κόστους, θα φτάνει το 50%.  Με αυτά τα δεδομένα, ενδεικτικά αναφέρεται πως ένα έργο ύψους 100.000 ευρώ, το οποίο θα πληροί τις προδιαγραφές που θέτει το πρόγραμμα, θα μπορέσει να διεκδικήσει επιδότηση από 40.000 έως 50.000 ευρώ (μισθολογικό κόστος). Τη διαφορά για την ολοκλήρωση της επένδυσης θα κληθεί να την καλύψει ο ίδιος ο επενδυτής (π.χ. δανεισμός, κεφάλαια δικαιούχου κ.λπ.). Στο πλαίσιο του προγράμματος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου»,  οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν χρήση του «Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού», του λεγόμενου escrow account. Πρόκειται για ένα «μηχανισμό» που εξασφαλίζει πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής.

-Προϋπολογισμός: Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ. Ποσό που αφορά στη δημόσια δαπάνη. Από εκεί και πέρα, ο συνολικός προϋπολογισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα 266,6 εκατ. ευρώ, όταν συνυπολογιστούν δηλαδή και τα χρήματα που θα βάλει ο δικαιούχος για την ολοκλήρωση της επένδυσης. Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη δράση, βάσει του αρχικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ήταν να «τρέξει» μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Ωστόσο, το παραπάνω χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε, κυρίως λόγω των παρατεταμένων καθυστερήσεων που καταγράφηκαν στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας