Νέο καθεστώς στις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, με ευθύνη των Δήμων
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΧωροταξία 31 Αυγούστου 2020 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Το πολεοδομικό και χωροταξικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ υποχρεώνει τους δήμους να καταρτίσουν μέχρι το τέλος του έτους «Επιχειρηματικό Σχεδίου» μέσω του οποίου θα τεκμηριώσουν τις προτεραιότητες τους στις πολεοδομικές απαλλοτριώσεις.
Στο «Επιχειρησιακό Σχέδιο» θα γίνεται καταγραφή και κατηγοριοποίηση των χαρακτηρισμένων από το σχέδιο πόλης κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, για τους οποίους δεν έχουν συντελεστεί απαλλοτριώσεις. Θα γίνεται μια ιεράρχηση σε επίπεδο Δήμου, δημοτικής ενότητας ή δημοτικής κοινότητας, σχετικά με την αναγκαιότητα της εφαρμογής τους και ως προς την πολεοδομική σημασία που έχουν για το αστικό περιβάλλον.
Επιχειρησιακό σχέδιο
-«Οι Δήμοι θα κληθούν να καταρτίσουν ένα επιχειρησιακό σχέδιο, και να καταγράψουν εντός του έτους, όλες τους χαρακτηρισμένους από το σχέδιο πόλης κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, ώστε μέσα από μια ποσοτικοποιημένη και μαθηματικοποιημένη διαδικασία να δούμε τελικά και συνολικά, πόσο είναι αυτό το κόστος που απαιτείται για τους κοινόχρηστους χώρους σε κάθε Δήμο και σε ολόκληρη την επικράτεια, ώστε να βγει ένα πρόγραμμα, μέσω του Πράσινου Ταμείου, που ούτως η άλλως κάνει αυτή τη διαδικασία έγκρισης και χρηματοδότησης αυτού του επιχειρησιακού σχεδίου» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, Ευθύμιος Μπακογιάννης, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στους δημοσιογράφους, από τον υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό ΠΕΝ Δημήτρη Οικονόμου.
Εγκλωβισμός των πολιτών
-«Στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ ανά 15 ημέρες τουλάχιστον τέσσερις υποθέσεις από την ημερήσια διάταξη αφορούν ζητήματα άρσης απαλλοτρίωσης, όπου ο μέσος όρος των υποθέσεων αυτών ξεπερνά τα 15 χρόνια. Δηλαδή είναι ένας εγκλωβισμός των πολιτών, που ταλαιπωρούνται με δικαστήρια και με τη διοίκηση πάνω από 15 χρόνια, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και 30 και 40 χρόνια» είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ και σημείωσε ότι:
-«Αυτό το πρόβλημα επιλύεται με την έννοια της αυτοδίκαιης άρσης της απαλλοτρίωσης με κάποιες προϋποθέσεις. Η Ρυμοτομική απαλλοτρίωση μπορεί να επιβληθεί μόνο μία ακόμη φορά. Για τους χρόνους προβλέπεται ότι εάν παρέλθουν πέντε έτη από την κύρωση της πράξης εφαρμογής ή την πράξη καταλογισμού, τότε υπάρχει αυτοδίκαιη άρση της απαλλοτρίωσης, και εάν παρέλθουν 18 μήνες από τον καθορισμό της τιμής μονάδας θα μπορεί να γίνεται η αυτοδίκαιη άρση της απαλλοτρίωσης».
Κατηγορίες
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, για τους οποίους δεν έχει συντελεσθεί η απαλλοτρίωση διακρίνονται σε:
α) χώρους, για τους οποίους έχει αρθεί η ρυμοτομική απαλλοτρίωση δυνάμει δικαστικής απόφασης,
β) χώρους, για τους οποίους έχει υποβληθεί Αίτηση άρσης της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ή εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης περί της άρσης,
γ) χώρους, για τους οποίους έχει αυτοδικαίως αρθεί η ρυμοτομική απαλλοτρίωση, αλλά δεν έχει κατατεθεί Αίτηση για την τροποποίηση του σχεδίου,
δ) λοιπούς χώρους που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις.
«Ηλεκτρονική Ταυτότητα Δήμου»
Όλα αυτά τα στοιχεία θα αντλούνται από την πλατφόρμα της «Ηλεκτρονικής Πολεοδομικής Ταυτότητας Δήμου» ή, εφόσον αυτή δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί, θα λαμβάνονται από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες του κάθε δήμου.
Επίσης, προβλέπεται το Ελληνικό Κτηματολόγιο να παρέχει στους δήμους πρόσβαση στη βάση δεδομένων του Συστήματος Πληροφοριών Εθνικού Κτηματολογίου προκειμένου να συντάξουν τα «Επιχειρησιακά Σχέδιά» τους.
Η ιεράρχηση για τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους θα γίνεται με κριτήριο την υλοποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού, αλλά θα λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος που έχει περάσει από την επιβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης.
Μέσω των «Επιχειρησιακών Σχεδίων» οι δήμοι θα ξεκαθαρίζουν ποιες είναι οι πολεοδομικά σημαντικές απαλλοτριώσεις που περιέχονται στο ρυμοτομικό σχέδιο και μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
Σχετικά Άρθρα
- Στον αέρα οι ελεύθεροι χώροι και περιβαλλοντικό ισοζύγιο αυθαιρέτων
- Δήμος Σαρωνικού: πρόταση για δίκτυο κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων
- Ένταξη τριών περιοχών του Γέρακα στο σχέδιο πόλης
- Πράσινο Ταμείο: παρατάσεις προγραμμάτων και νέα έργα
- ΥΠΕΝ: τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις αστικές αναπλάσεις
- ΥΠΕΝ: ένταξη της περιοχή ΒΙΟ.ΠΑ Προμπονά στο σχέδιο πόλης