Πέντε νέοι, Έλληνες και Γάλλοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για ένα νέο κοινωνικό μοντέλο, πιο συνεργατικό, πιο αλληλέγγυο και με μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον, συναντιούνται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο πλαίσιο του κύκλου που είναι αφιερωμένος στη «Νεολαία που καινοτομεί» Ελλάδα – Γαλλία συμμαχία στην επιχειρηματικότητα.
Ποιος είπε ότι η νεολαία δεν είναι αποφασισμένη να καινοτομήσει, παρά τις αντιξοότητες; Μια ημερίδα σήμερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος έρχεται να απαντήσει σε όσους πιστεύουν πως το επιχειρείν στη χώρα μας περιορίζεται μόνο στον χώρο του καφέ και της εστίασης.
Είναι νέοι, με πλούσια βιογραφικά και πλέον επιχειρηματίες της αλλαγής, αποφασισμένοι δηλαδή να βρουν λύσεις απαντώντας στις κοινωνικές αλλά και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Πέντε νέοι, Έλληνες και Γάλλοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για ένα νέο κοινωνικό μοντέλο, πιο συνεργατικό, πιο αλληλέγγυο και με μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον, συναντιούνται απόψε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου «Η Νεολαία που καινοτομεί» κι αυτή τη φορά είναι αφιερωμένη στην περιβαλλοντική καινοτομία. Σκοπός, άλλωστε, του κύκλου είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο ανταλλαγής ορθών πρακτικών και να εμπνεύσει τους νέους να φτιάξουν μαζί θετικά σχέδια. Επόμενη μεγάλη συνάντηση είναι το διήμερο συνέδριο, στις 24 και 25 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα: ελληνογαλλικές ημερίδες για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία.
«Η Γαλλία και η Ελλάδα διατηρούν μια σχέση πλούσια τόσο για το παρελθόν όσο και για τις μελλοντικές της προοπτικές: στη Γαλλία όπως και στην Ελλάδα, νεαροί δημιουργοί και επιχειρηματίες εργάζονται επινοώντας ένα πρότυπο κοινωνίας περισσότερο συνεργατικό, με μεγαλύτερη αλληλεγγύη και σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον, κατάλληλο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του αιώνα μας. Είναι κάτι που το διαπίστωσα με μεγάλη μου χαρά στην Ελλάδα, στις συναντήσεις μου με επιχειρηματίες, ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων και φυτωρίων επιχειρηματικότητας.
Αυτόν ακριβώς τον δυναμισμό αναδεικνύει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος μέσα από έναν κύκλο αφιερωμένο στη «Νεολαία που καινοτομεί»», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, πρωτεργάτης αυτής της πρωτοβουλίας.
Οι σημερινές συναντήσεις, όπως τονίζει, είναι αφιερωμένες σε μια πτυχή της καινοτομίας, τη βιομιμητική. «Η φύση και το περιβάλλον μπορούν να συμβάλουν στην αναζήτηση λύσεων για μια κοινωνία με ελάχιστες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά και γενικότερα, για μια οικονομία με σεβασμό προς το περιβάλλον».
ΤΗΓΑΝΟΛΑΔΟ – ΚΑΥΣΙΜΟ. Ένα από τα καινοτόμα επιχειρηματικά πρότζεκτ που θα παρουσιαστούν είναι αυτό του Γάλλου, Αλέν Βιγιέρ. Πολλοί ήταν εκείνοι που σκέφτονταν πώς θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το χρησιμοποιημένο τηγανόλαδο. Οι περισσότεροι ήθελαν να το μετατρέψουν σε εναλλακτικό καύσιμο για τα αυτοκίνητα. Κάτι που στη Γαλλία απαγορεύεται. Εκείνος, όμως, επέλεξε τη χρησιμοποίησή του ως ανανεώσιμη ενέργεια με στόχο τη θέρμανση. Έτσι, δημιούργησε το πρόγραμμα «Roulemafrite».
«Ηδη, στα περίχωρα της Μασσαλίας δυο σχολεία θερμαίνονται με τηγανόλαδο, ενώ συνολικά 500 άνθρωποι ζεσταίνονται από αυτό την ανανεώσιμη ενέργεια». Επόμενος στόχος είναι η μετατροπή του τηγανόλαδου σε ηλεκτρική ενέργεια», τονίζει ο Αλέν Βιγιέρ.
Καθαρισμός νερού χωρίς χημικά Στηρίχθηκαν πάνω στην επιστημονική πλέον παραδοχή πως τα αποθέματα νερού στον πλανήτη ελαττώνονται. Παράλληλα, όμως, η ανάγκη για πρόσβαση σε καθαρό νερό παγκοσμίως συνεχώς αυξάνεται και στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος κύριο ρόλο παίζουν τα συστήματα καθαρισμού νερού.
Έτσι ο Γιώργος Μιχαλέλης και ο Δημήτρης Μαζαράκοβ αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση για τον βιολογικό καθαρισμό νερού (WTI Greece). Η ιδέα γεννήθηκε πριν από περίπου 8 χρόνια. Οι δυο αεροναυπηγοί μηχανικοί, πτυχιούχοι του Πανεπιστημίου Πατρών, ξεκίνησαν με την επεξεργασία των λυμάτων των πλοίων. Σκέφτηκαν τότε να αναπτύξουν ένα σύστημα χωρίς χημικά προϊόντα ώστε να καθαρίζονται τα απόβλητα χωρίς να ρυπαίνεται το περιβάλλον.