Νέο νομοσχέδιο: «πράσινη» χρηματοδότηση για ΑΠΕ και ηλεκτροκίνηση
ΕιδήσειςΕνέργειαΜεταφορέςΟικονομίαΧρήμα 5 Φεβρουαρίου 2020 Αργύρης
Στο επερχόμενο νομοσχέδιο για τη κεφαλαιαγορά θα περιλαμβάνονται ρήτρες για τη «πράσινη χρηματοδότηση», καθώς πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι η προώθηση του «greenbudgeting» και προς την κατεύθυνση αυτή παροτρύνονται αντιστοίχως οι τράπεζες και η κεφαλαιαγορά ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, για «ένα βιώσιμο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία του περιβάλλοντος και η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει στην «επανάσταση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση με δύο ειδικές συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου για τις περιβαλλοντικές, κλιματικές και υπεύθυνες επενδύσεις πραγματοποιήθηκε ο πρώτος θεματικός κύκλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, η οποία στόχευσε στην διερεύνηση και την προώθηση των απαιτούμενων αλλαγών του χρηματοοικονομικού τομέα, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα μας με νέα εργαλεία, τόσο χρηματοοικονομικά όσο και νομοθετικά, να προωθήσει περαιτέρω επενδύσεις στην ενέργεια και το περιβάλλον.
ΥΠΕΝ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι «με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα πραγματοποιούμε μία «πράσινη» επενδυτική επανάσταση στην Ελλάδα», ενώ επισήμανε ότι στόχος είναι η οικοδόμηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου με βάση τη βιώσιμη ανάπτυξη, προσθέτοντας την ανάγκη δημιουργίας του κατάλληλου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος με χρηματοπιστωτικά εργαλεία, όπως τα πράσινα ομόλογα (greenbonds) και τα πράσινα δάνεια (greenloans).
Ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας για την κυβερνητική πολιτική που συνδέει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, είπε ότι “δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα των επόμενων ετών χωρίς να συνοδεύεται από πολύ μεγάλη προσπάθεια σε περιβάλλον και πράσινη ενέργεια”. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα πρέπει, αφενός να επενδύσει στο εξαιρετικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της, και αφετέρου να συμμετάσχει στην “επανάσταση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές”.
Για μας, είπε ο κ. Σκυλακάκης, αποτελεί στρατηγική επιλογή “η ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές και η μετάβαση σε ένα ενεργειακό μοντέλο που θα στηρίζεται στις ΑΠΕ και που θα επιτρέπει να καλύπτει μεσομακροπρόθεσμα όλες τις ανάγκες της χώρας”.
Πρόσθεσε δε, ότι η ταχύτητα της μετάβασης προς μία οικονομία που θα στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση ενέργειας και ηλεκτροκίνηση μεταφορών, είναι κρίσιμος παράγοντας για τη ανάπτυξη της χώρας.
Αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή, στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους παλαιότερους στόλους οχημάτων στη Ευρώπη, “που σημαίνει ότι όταν οι πολίτες αρχίσουν να μειώνουν τις υποχρεώσεις τους από την υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών και από τα δάνεια, κάτι που θα συμβεί τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, θα αρχίσουν να τον αντικαθιστούν. Είναι κρίσιμο, αυτή η αντικατάσταση να δώσει ώθηση στις ηλεκτροκίνητες μεταφορές. Είναι κρίσιμο για τη συνολική πορεία της οικονομίας” είπε ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση “δεν είναι θεωρητικά”.
Χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ειδικότερα για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι οι τράπεζες να υπηρετήσουν την ανάπτυξη που στηρίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος – και πρόσθεσε: “Το ίδιο θα προβλέψουμε και για την κεφαλαιαγορά. Στο νέο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά που θα φέρουν ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαβός, θα υπάρχουν και ρήτρες για green financing” είπε ο κ. Σκυλακάκης. Επισημαίνοντας το “καλό παράδειγμα” της Τραπέζης της Ελλάδος, που είναι “από τις πρώτες κεντρικές τράπεζες που ασχολήθηκαν με το θέμα της κλιματικής αλλαγής”, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι “και εμείς θα προωθήσουμε το green budgeting, παράλληλα με τις άλλες αναμορφώσεις στον κρατικό Προϋπολογισμό”. Για το θέμα αυτό, θα πούμε περισσότερα τον επόμενο μήνα, είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Καταλήγοντας, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον, δεν είναι μια χώρα που ψάχνεται για το πώς θα αναπτυχθεί. Βρίσκεται σε ένα καταπληκτικό κομμάτι του πλανήτη, έχει εξαιρετικό ανθρωπογενές περιβάλλον, έχουμε ασφάλεια, είμαστε στην καρδιά της Ευρώπης. Το περιβάλλον μας είναι το κλειδί για τον 21ο αιώνα, για να αναπτυχθεί η χώρα και να φτάσει σε επίπεδα ανάπτυξης. Δεν είναι κάτι που αποτελεί μία ακόμα πολιτική, για να βάλουμε και μία πράσινη πινελιά.. Απλώς, όπως όταν έλεγα όταν ήμουν στην επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ, χρειαζόμαστε και τους κινηματικούς οικολόγους και αυτούς με τις αριθμομηχανές. Εγώ ανήκω στη δεύτερη κατηγορία είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη επεσήμανε ότι «πρώτη φορά στον κόσμο τοποθετούνται κριτήρια με όρους πράσινης ανάπτυξης», ενώ αναφέρθηκε εκτεταμένα στην Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία (EUGreenDeal) και στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή.
Επενδυτικοί φορείς
Το στίγμα των επενδυτικών φορέων και των τραπεζών μετέφεραν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ClimateBondsInitiative, κ. SeanKidney, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mirova (εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων και περιουσιακών στοιχείωνύψους 10 δισ. € υπέρ των βιώσιμων επενδύσεων), κ. PhilippeZaouati, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, κ. Αντώνης Μπαρτζώκας, η Υπεύθυνη του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κα Τατιάνα Δερμάτηκαι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας Συν.Π.Ε., κ. Παναγιώτης Τουρναβίτης. Κοινό σημείο των εισηγήσεών τους ήταν η σημασία των πράσινων επενδύσεων, η ανάγκη επαναπροσανατολισμού των κεφαλαιακών ροών προς τις βιώσιμες επενδύσεις, η δημιουργία του κατάλληλου επενδυτικού και κανονιστικού περιβάλλοντος, τα πράσινα ομόλογα, ενώ ο κ. Kidney, ειδικότερα, πρότεινε την έκδοση πράσινου ελληνικού ομολόγου.
Από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου, η κα Ελένη Χοϊδά, Υπεύθυνη Πολιτικής της ShareAction,αναφέρθηκε στο συνεχώς εξελισσόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα πράσινα ομόλογα και τον ρόλο των θεσμικών επενδυτών για τις χρηματοδοτήσεις διατηρήσιμων επενδύσεων στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης. Η κα Ελένη Κανέλλη, Επικεφαλής της AccountancyEurope, μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας φοροτεχνικών και λογιστών, μετέφερε ότι «η βιώσιμη χρηματοδότηση είναι στρατηγική προτεραιότητα» και μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας ανοίγεται ο «δρόμος» στους λογιστές να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αλλάξουν την συμπεριφορά τους και να μειώσουν αφενός το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αφετέρου το κοινωνικό κόστος. Ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Διευθυντής Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ανέφερε ότι ως Συμβούλιο προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη σαν τον ασφαλέστερο τρόπο λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων και εκτιμήσεων του ρίσκου. Στόχος της χώρας μας είναι άμεσα να καλυφθεί το επενδυτικό κενό και όπως επισήμανε και ο κ. Υπουργός Περιβάλλοντος, η κυβέρνηση μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια στοχεύει σε «πράσινες» επενδύσεις σχεδόν 44 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Παρεμβάσεις και παρουσίες
Τη Συνεδρίαση χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας και απέδωσε θερμά συγχαρητήρια στο Προεδρείο της Επιτροπής για τη διοργάνωση της συνεδρίασης. Την Επιτροπή ενημέρωσαν οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υφυπουργός Οικονομικών, Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς,SeanKidney, Διευθύνων Σύμβουλος της ClimateBondsInitiative, Ελένη Χοϊδά, Υπεύθυνη Δημόσιας Πολιτικής της ShareAction, Αντώνης Μπαρτζώκας, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Διευθυντής Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ελένη Κανέλλη, Επικεφαλής Συμβουλευτικής του AccountancyEurope, PhilippeZaouati, Εκτελεστικός Διευθυντής της Mirova, Τατιάνα Δερμάτη, Υπεύθυνη του Γραφείου Αθηνών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Παναγιώτης Τουρναβίτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας.
Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν, δε, οι κ.κ. Θεοδώρα Αντωνακάκη, Επιστημονική Γραμματέας της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ), Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Νατάσα Στάμου, Β΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ν.Π.Δ.Δ.), Κωνσταντίνα Πασσαλάρη, Γενική Διευθύντρια της Partner KKS Advisors, Παναγιώτα Μπιζούμη, Σύμβουλος Βιώσιμης Χρηματοδότησης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, Αθανασία Φάγκρα και Αγγελική Μπούρα, Μέλητης Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Σχετικά Άρθρα
- ΔΕΗ blue: Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για εγκατάσταση σημείων ταχυφόρτισης
- ΥΠΕΝ: στη Σύνοδο υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ
- Πράσινη μετάβαση: οι λύσεις για χρηματοδοτικό κενό 60 δις ευρώ
- Εθνικής Οικονομίας: 7 δισ. ευρώ για περιβαλλοντικές επενδύσεις
- Οικονομικών: Task Force για βιώσιμη χρηματοδότηση και πράσινη μετάβαση
- ΕΕ: πρωτοβουλία να φυτευτούν 3 δις δέντρα έως το 2030