Ερευνητές του Universidad Carlos III de Mardrid (UC3M) και του Universidad Politecnica de Madrid σχεδίασαν και κατοχύρωσαν ένα νέο, άνευ προωθητικού καυσίμου, σύστημα για δορυφόρους που επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας και την κίνησή τους.
Η «Ναυτεμπορική» γράφει ότι σύμφωνα με το UC3M, η καινοτομία αυτή, που έχει οδηγήσει σε δύο ευρεσιτεχνίες, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του ΕΟΔ (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος) και της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Το σύστημα βασίζεται σε μια λεπτή ταινία αλουμινίου (low-work-function tether) με αυξημένες δυνατότητες εκπομπής ηλεκτρονίων ως προς τη λήψη ηλιακού φωτός και θερμότητας.
Η ταινία αυτή, που είναι τυλιγμένη σε μπομπίνα κατά την εκτόξευση και ξετυλίγεται όταν ο δορυφόρος βρίσκεται σε τροχιά. Bάσει των νόμων του ηλεκτρομαγνητισμού, η ταινία αυτή μπορεί να παράγει ενέργεια παθητικά, ενώ το υψόμετρο όπου βρίσκεται ο δορυφόρος μειώνεται. Εναλλακτικά, εάν υπάρχει διαθέσιμη προς χρήση ενέργεια, η ταινία αυτή μπορεί να χρησιμοποιείται για προωθητικούς σκοπούς, φέρνοντας τον δορυφόρο σε πιο υψηλή τροχιά.
«Πρόκειται για μια επαναστατική τεχνολογία, επειδή επιτρέπει τη μετατροπή της τροχιακής ενέργειας σε ηλεκτρική και το αντίθετο, χωρίς τη χρήση κάποιου είδους καυσίμου» τονίζει ο Γκονζάλο Σάντσεζ Αριάγκα, ερευνητής του UC3Μ και ένας από τους εφευρέτες της τεχνολογίας αυτής. «Αντίθετα με τις παρούσες τεχνολογίες προώθησης, το low-work function tether δεν χρειάζεται καύσιμο και χρησιμοποιεί φυσικές πηγές από το διαστημικό περιβάλλον, όπως το γεωμαγνητικό πεδίο, το ιονοσφαιρικό πλάσμα και την ηλιακή ακτινοβολία» προσθέτει.
Το σύστημα αυτό παρέχει ενέργεια για τον δορυφόρο σε τροχιά ενώ είναι στη διαδικασία της απώλειας ύψους και επανεισόδου στην ατμόσφαιρα, όπου πρόκειται να καεί. Για αυτόν τον λόγο οι ερευνητές τονίζουν πως πρόκειται για μια τεχνολογία ιδανική για την εξαφάνιση διαστημικών απορριμμάτων. Επιπρόσθετα, εάν ο δορυφόρος έχει ακόμα ενέργεια, η ταινία αυτή μπορεί να λειτουργεί διαφορετικά, παράγοντας ώση για να πάει πιο ψηλά.
Κατά τον Γκονζάλο Σάντζεζ Αριάγκα, αυτό θα μπορεούσε φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες καυσίμου για να αντισταθμίζει την επιρροή της ατμόσφαιρας. Οι ερευνητές έχουν δώσει στοιχεία για την τεχνολογία αυτή στον ΕΟΔ, ενώ είναι σε επαφή και με ειδικούς στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία. Επίσης, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του UC3M, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και εταιρείες του χώρου της αεροδιαστημικής, όπως η ισπανική SENER.
Σχετικά Άρθρα
- Η Ελλάδα αποκτά 7 μικροδορυφόρους παρατήρησης γης
- Κύπρος: νέο έργο φυσικού αερίου, με εναλλακτικό καύσιμο diesel
- Σοκ στη βιομηχανία αλουμινίου της Γερμανίας
- Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων: συνέδριο με διακεκριμένους ομιλητές
- Ευρωπαϊκό βραβείο τεχνολογίας σε σκυρόδεμα με αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα
- ΕΕ: παρακολούθηση των κινδύνων για τα δάση από δορυφόρους