Νέος Κανονισμός για τα κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης (nZEB)
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠεριβάλλονΠολεοδομία 22 Νοεμβρίου 2018 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Το ΥΠΕΝ, με απόφαση του υπουργού Γ. Σταθάκη έχει δώσει τη σκυτάλη στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για τον καθορισμό των τεχνικών χαρακτηριστικών των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας και την εκπόνηση στρατηγικής για την αύξηση του μεριδίου τους στο κτιριακό απόθεμα της χώρας.
Το ΥΠΕΝ τρέχει να προλάβει την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές και προβλέψεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση του κτιριακού τομέα.
Με την ολοκλήρωση του σχετικού έργου από το ΚΑΠΕ, που παρουσίαζεται στην απόφαση του ΥΠΕΝ, η οποία αναρτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2018 στη “Διαύγεια” αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση, ώστε να διαμορφωθούν οι τεχνικοί κανόνες, με βάση τους οποίους θα κατασκευάζονται στην Ελλάδα τα κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης (nZEB).
Όπως είναι γνωστό, η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνακόλουθα οι ήδη θεσμοθετημένοι εθνικοί σχεδιασμοί για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων προβλέπουν υποχρεωτικά ότι :
- Τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, οφείλουν να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2019.
- Όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Το έργο
Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΝ το έργο, που ανατέθηκε στο ΚΑΠΕ, με τίτλο «εκπόνηση απαιτούμενων εκθέσεων καθορισμού βέλτιστων από πλευράς κόστους ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας (nZEB)» περιλαμβάνει:
– Τον υπολογισμό των βέλτιστων από πλευράς κόστους επιπέδων των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης για νέα και υφιστάμενα κτίρια και δομικά στοιχεία και τη σύγκριση των αποτελεσμάτων των υπολογισμών αυτών με τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης που είναι σε ισχύ, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της Οδηγίας 2010/31/ΕΚ.
– Τον καθορισμό των χαρακτηριστικών των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας και την εκπόνηση στρατηγικής για την αύξηση του μεριδίου τους στο κτιριακό απόθεμα της χώρας.
– Την εκπόνηση των σχετικών εκθέσεων που προβλέπονται από το Ν. 4122/2013 σχετικά με τις οικονομικά αποδοτικές ελάχιστες απαιτήσεις και τα σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης κτίρια.
– Την υποστήριξη της Διεύθυνσης Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την παρακολούθηση της εφαρμογής του έργου.
Σε δύο φάσεις
Η υλοποίηση του Έργου προβλέφθηκε σε 2 φάσεις, ως εξής:
Α’ φάση:
-Εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου αύξησης των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας (2 εκδόσεις, αρχική και τελική).
– Εκπόνηση έκθεσης οικονομικά αποδοτικών ελάχιστων απαιτήσεων.
Β’ φάση:
Υποστήριξη της Διεύθυνσης Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την επίλυση πιθανών προβλημάτων που θα ανακύψουν στο στάδιο της παρακολούθησης της εφαρμογής του έργου από την εν λόγω Υπηρεσία του Υπουργείου. Κατά τη φάση αυτή του έργου ο Ανάδοχος υποχρεούται να προβεί σε επικαιροποίηση των παραδοτέων της φάσης Α’, βάσει των οδηγιών της ανωτέρω Υπηρεσίας.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΝ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΚΑΠΕ
Σχετικά Άρθρα
- ΚΑΠΕ: αιτήσεις για συμβάσεις μίσθωσης έργου επιστημόνων
- ΕΕΤΑΑ: μελέτη ανάπτυξης ενεργειακών κοινοτήτων στη Β. Εύβοια
- Ποιοι αναλαμβάνουν τη νέα διοίκηση του ΚΑΠΕ
- Συνάντηση ΚΑΠΕ με την εταιρεία CORDIA
- Αυξήθηκε το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας
- ΚΑΠΕ: εκδήλωση για την ενεργειακή ένδεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση