Νέος τρόπος πληρωμής των δόσεων στις έξι αλλαγές του ΕΝΦΙΑ
Αστικό περιβάλλονΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΧρήμα 8 Νοεμβρίου 2021 ecotypos
Της Ντίνας Καράτζιου/
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δομικές αλλαγές που δρομολογούνται για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα εφαρμοστεί από το 2022. Αλλαγή συντελεστών, περισσότερες δόσεις κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου με παράλληλη δημιουργία νέας κλίμακας υπολογισμού, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ομάδας εργασίας που επεξεργάζεται τις αλλαγές του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, στοχεύοντας να θεσμοθετηθούν αλλαγές σε μία σειρά παραδοξότητες και παράλληλα δημιουργώντας προϋποθέσεις σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, να είναι χαμηλότερος για την πλειοψηφία των φορολογούμενων. Ποια είναι έξι βασικά σημεία των αλλαγών που μελετούνται. Πως θα εξοφλείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2022.
Στα βασικά σημεία της αρχιτεκτονική του νέου ΕΝΦΙΑ συγκαταλέγεται η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την ενσωμάτωση 3.500 περιοχών στο σύστημα φορολόγησης. Η ένταξη των περιοχών αυτών, θα φέρει ανατροπές για ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών ή οικοπέδων, καθώς θα υποστούν αισθητά μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Παράλληλα όμως, σταματάει μία στρέβλωση που υπήρχε μέχρι σήμερα, πολυτελή ακίνητα ή οικόπεδα-φιλέτα, υπόκεινταν σε υποτυπώδη φορολόγηση, που δημιουργούσε συνθήκες άνισης φορολογικής αντιμετώπισης για το σύνολο των πολιτών. Ταυτόχρονα, τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από την ένταξη των 3.754 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, δημιουργούν γόνιμο δημοσιονομικό χώρο για μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειοψηφία των φορολογουμένων.
Χρονοδιάγραμμα
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το ΥΠΟΙΚ και τις πληροφορίες που μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ζήτημα, η νομοθέτηση του νέου ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2022.Το Μάρτιο θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά, όπως και καταβολή της πρώτης δόσης. Μένει να διευκρινιστεί το επόμενο διάστημα, αν η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 ή 12 δόσεις. Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει τους φορολογούμενους, είναι τις αλλαγές θα επιφέρει στη τσέπη τους ο νέος ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τα όσα ήδη έχουν γίνει γνωστά δρομολογούνται οι εξής αλλαγές
Κατάργηση συμπληρωματικού φόρου για φυσικά πρόσωπα: Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο θα αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Για τα Νομικά Πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο και πιθανότατα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του. Σήμερα για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5%. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.
Αλλαγές στους εκπωτικούς συντελεστές. Πρόκειται για τους συντελεστές για τους οποίους προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022, για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που φέρνει το άλμα των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.Οι εκπτωτικοί συντελεστές ξεκινούν από 30% για τους έχοντες ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, περιορίζονται στο 27% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αξίας από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για ακίνητη περιουσία 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%. Από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%.
Αλλάζουν οι συντελεστές παλαιότητας ακινήτων. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών το οποίο δημιουργεί μεγάλες στρεβλώσεις. Σχεδιάζεται να διευρυνθεί η κλίμα υπολογισμού της παλαιότητας, η οποία σχεδόν σταματάει στα 25 χρόνια και εξομοιώνει της αντιμετώπιση των ακινήτων ηλικίας από 26 έτη και πάνω. Κατά αυτό τον τρόπο, προκύπτει το παράδοξο, ένα ακίνητο του 1990 να έχει τον ίδιο συντελεστή απομείωσης (0,60) της αντικειμενικής του αξίας λόγω παλαιότητας με ένα κτίσμα του 1930.
Αλλάζουν οι συντελεστές εμπορικότητας: Πολλά έχουν ειπωθεί για τους συντελεστές εμπορικότητας, οι οποίοι χρειάζονται πλήρη αναθεώρηση, καθώς έχουν μείνει ίδιοι, εδώ και 35 χρόνια. Τη στιγμή που σε κάποιες περιοχές με τη δημιουργία του μετρό για παράδειγμα αυξήθηκε κατακόρυφα η εμπορικότητα, σε πολλές άλλες, η εμπορικότητα κυριολεκτικά εξαφανίστηκε.
ΕΝΦΙΑ για τις ευάλωτες ομάδες: Θα διατηρηθούν οι ισχύουσες μειώσεις (50% ) και σε κάποιες περιπτώσεις η ολική απαλλαγή (100%) για τις ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως αυτές ισχύουν.
Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής. Συζητείται η καταβολή του να γίνεται σε περισσότερες δόσεις. Σε 10 ή 12 δόσεις, από τον Μάρτιο μέχρι το Δεκέμβριο ή να καταβάλλεται η πρώτη δόση το Μάρτιο και να ολοκληρώνεται η διαδικασία καταβολής τον Φεβρουάριο.
Σχετικά Άρθρα
- Νέος ΕΝΦΙΑ: τι αλλάζει-ποιοι κερδίζουν, ποιοι επιβαρύνονται
- Στη Βουλή ο νέος ΕΝΦΙΑ – μειωμένος κατά 354 εκατ.
- Ακίνητα: στην τελική ευθεία ο νέος ΕΝΦΙΑ-τι αλλάζει
- ΕΝΦΙΑ: έρχονται τα εκκαθαριστικά-οι μειώσεις και οι επιβαρύνσεις
- Νέος ΕΝΦΙΑ: ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν
- ΕΝΦΙΑ: αντίστροφη μέτρηση για τα νέα εκκαθαριστικά-στη Βουλή o νόμος