ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Για διπλασιασμό του πλήθους των κατοικιών που θωρακίζονται ενεργειακά κάθε χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας έκανε λόγο... ΓΓ Ενέργειας: Δεκαπλάσιος ο στόχος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων – Επενδύσεις 1 δις ευρώ για 50.000 κατοικίες ετησίως

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Για διπλασιασμό του πλήθους των κατοικιών που θωρακίζονται ενεργειακά κάθε χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, μιλώντας την Παρασκευή στο συνέδριο του Economist.

Όπως είπε, ο υπάρχων σχεδιασμός για ενεργειακές επενδύσεις σε 25.000 κατοικίες το χρόνο παρά το γεγονός ότι είναι φιλόδοξος, εν τούτοις δεν αρκεί για να φτάσουμε το στόχο εξοικονόμησης ενέργειας κατά 30 % ως το 2030, επίπεδο στο οποίο αναμένεται να καταλήξουν οι συζητήσεις στην ΕΕ.

-“Πρέπει από το 2025 να ανέβουμε στις 50.000 κατοικίες, που σημαίνει επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να σπάσουμε τις αγκυλώσεις που επιβάλλει το σύστημα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων”, πρόσθεσε ο κ. Βερροιόπουλος.

Μαζική εφαρμογή

Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι πέρα από τα προγράμματα τύπου “Εξοικονομώ” που συμβάλουν τα μέγιστα στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η επίτευξη του στόχου προϋποθέτει και φοροαπαλλαγές που θα έχουν πιο μαζική εφαρμογή.

Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας διαφάνηκε ξεκάθαρα η πρόθεση για επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων για το 2030, στο 32%, τόσο για το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σταθάκης: Yπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν

“Για την Ελλάδα οι παραπάνω στόχοι συνεπάγονται σημαντική αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος, επισήμανε ο κ. Σταθάκης ώστε:

α) το μερίδιο των ΑΠΕ να αυξηθεί,

β) το μερίδιο του λιγνίτη να σταθεροποιηθεί μειώνοντας σταδιακά το ειδικό του βάρος και

γ) το φυσικό αέριο να παίξει πιο διευρυμένο ρόλο για λόγους ασφάλειας και σταθερότητας .”

Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ είπε ο υπουργός, ενώ στο μέτωπο της εξοικονόμησης ενέργειας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Υπό αυτό το πρίσμα η Εθνική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα καταρτίζει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, με τους δυο βασικούς άξονες, της ενίσχυσης των ΑΠΕ και της ενεργειακής απόδοσης, στο επίκεντρο.

Χωροταξικό ΑΠΕ

Επιπλέον στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τα βήματα που γίνονται με την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ και το νέο θεσμικό πλαίσιο που αλλάζει το μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ μέσω ανταγωνιστικών διαγωνισμών σε τιμές που πλησιάζουν το κόστος των συμβατικών καυσίμων.

Σε λίγες ημέρες, σημείωσε, θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί με το ενδιαφέρον των επενδυτών να αναμένεται αυξημένο. Συνολικά την προσεχή τριετία θα προκηρυχθούν έργα ΑΠΕ ισχύος 2.600 MW, που αντιστοιχούν σε επενδύσεις 2,5-3 δισ. ευρώ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας