Γ.Γ. Ενέργειας: Υποχρεωτικά σημεία φόρτισης ανά δέκα θέσεις στάθμευσης στα νέα κτίρια – Οι αλλαγές, που φέρνει ο νέος κανονισμός nZEB
Αστικό περιβάλλονΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΚτηματαγοράΟικονομίαΠεριβάλλον 15 Δεκεμβρίου 2017 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Η υποχρεωτική τοποθέτηση σημείων φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα ειδικά κτίρια και τουλάχιστον η προκαλωδίωση στα κτίρια του οικιστικού τομέα, οι έξυπνοι θερμοστάτες και πλήθος άλλα ευφυή συστήματα, εγκαταστάσεις αποθήκευσης πλεονασματικής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, νέα αρχιτεκτονική διασύνδεσης των ενεργειακών συστημάτων, μαζί με νέες προδιαγραφές υλικών και νέους κατασκευαστικούς κανόνες είναι μεταξύ των πολλών και σημαντικών αλλαγών, που φέρνει η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (nZEB).
Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας Μιχάλης Βερρροιόπουλος, παρουσίασε τις βασικές αλλαγές, που έρχονται στον κτιριακό τομέα από την προς αναθεώρηση οδηγία της ΕΕ, στο πλαίσιο της ομιλίας του για τις προοπτικές και τις εξελίξεις σύνδεσης ενεργειακών συστημάτων και ψηφιακών εφαρμογών στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον.
Η ομιλία του Μιχάλη Βερροιόπουλου για τα «ευφυή κτίρια» και τις «έξυπνες πόλεις» έγινε από το βήμα του συνεδρίου, με θέμα «Σύγχρονο Αστικό Περιβάλλον– Ψηφιακός Μετασχηματισμός & Έξυπνα Συστήματα Διαχείρισης», που διοργάνωσαν το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (IEA) και η Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΕΜηΠΕΕ), σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το ΤΕΕ.
Στην τελική ευθεία ο κανονισμός
Σημειώνεται ότι ο νέος κανονισμός για τα κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης (nZEB) είναι στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του από το ΥΠΕΝ, προκειμένου να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, ενώ πρόσφατα, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, η Κομισιόν απέστειλε προς την Ελλάδα προειδοποιητική Επιστολή, με την οποία την καλεί τη χώρα μας να εξασφαλίσει την ορθή εφαρμογή της Οδηγίας 2010/31/ΕΕ για τα κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης (nZEB).
Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει επτά ολόκληρα χρόνια να εφαρμόσει την Οδηγία της ΕΕ έχει τώρα την ευχέρεια να συμβαδίσει με τις νέες εξελίξεις και να ενσωματώσει στους εγχώριους κανονισμούς και την εγχώρια νομοθεσία τις πιο σύγχρονες και απαιτητικές κατευθύνσεις της προς αναθεώρηση οδηγίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι νέες εξελίξεις επηρεάζουν από σήμερα τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις στον τομέα των κατασκευών στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνακόλουθα οι ήδη θεσμοθετημένοι εθνικοί σχεδιασμοί για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων προβλέπουν υποχρεωτικά ότι :
- Τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, οφείλουν να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2019, δηλαδή σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.
- Όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2021, δηλαδή σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα.
-«Σκοπός της προς αναθεώρηση οδηγίας για τα κτίρια είναι να προωθηθεί η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και να στηριχθεί η ανακαίνισή τους, με μακροπρόθεσμο στόχο την απεξάρτηση του άκρως αναποτελεσματικού κτιριακού αποθέματος της Ευρώπης από ανθρακούχες εκπομπές. Αυτό θα αποτελέσει επίσης βασική συμβολή στην επίτευξη των στόχων ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ για το 2030», τόνισε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι «η πρόταση απαιτεί από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την ανακαίνιση, με τις οποίες θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί και η ενεργειακή φτώχεια».
Ο κ Βερροιόπουλος σημείωσε ότι «η εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και κατ’ επέκταση των φυσικών πόρων δεν έχει μόνο περιβαλλοντικά κέρδη αλλά και προσωπικά οφέλη για τον κάθε καταναλωτή», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι: «στα κτίρια, η ψηφιοποίηση θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση ενέργειας πάνω από 10% χρησιμοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας».
Οι αλλαγές για τα έξυπνα κτίρια, με ευφυή συστήματα
Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας παρουσίασε τις σημαντικές αλλαγές, που έρχονται για τα έξυπνα κτίρια, με ευφυή συστήματα, οι οποίες είναι:
1.Προαγωγή της ηλεκτροκίνησης, με την απαίτηση για τοποθέτηση σημείων φόρτισης ανά δέκα θέσεις στάθμευσης για τα ηλεκτρικά οχήματα σε μη οικιστικά κτίρια και η εγκατάσταση προκαλωδίωσης σε κάθε θέσης στάθμευσης σε κτίρια του οικιακού τομέα.
2.Καθιέρωση δείκτη ευφυΐας για τα κτίρια και απλουστεύεται η επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.
3.Ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ευφυή δίκτυα, δεδομένου ότι η ψηφιοποίηση του ενεργειακού συστήματος μεταβάλλει με ταχείς ρυθμούς το τοπίο στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις δράσης της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και της ενεργειακής ένωσης
4.Προηγμένες διαδικασίες ελέγχου, μέσω της σύζευξης έξυπνων αισθητήρων και αναλύσεων δεδομένων, ώστε τα ευφυή κτίρια να συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποτελεσματική λειτουργία του δικτύου ηλεκτροδότησης. Για παράδειγμα έξυπνοι θερμοστάτες, οι οποίοι μπορούν να προβλέπουν τη συμπεριφορά των χρηστών και να χρησιμοποιούν προβλέψεις καιρού σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να κατανέμουν αποδοτικότερα τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης.
5.Ευφυή συστήματα στα κτίρια, τα οποία αποσκοπούν στην παρακολούθηση, δικτυακή μεταφορά και ανάλυση σε πραγματικό χρόνο πληροφοριών σχετικών με την κατανάλωση ενέργειας και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα άμεσα δεδομένα κατανάλωσης παρέχουν στους πελάτες πληροφορίες σχετικά με την ορθή χρήση της ενέργειας και τους βοηθούν να μειώσουν την κατανάλωσή τους. Ειδικότερα τα ευφυή κτίρια θα διαθέτουν:
-Έξυπνα συστήματα καταμέτρησης (Smart Metering),
-Έξυπνα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (Smart Grids)
-Εξελιγμένα λογισμικά που θα λειτουργούν ως εργαλεία για την επεξεργασία των δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων, με σκοπό τη βελτιστοποίηση του συστήματος.
6.Νέα αρχιτεκτονική διασυνδεδεμένων ενεργειακών συστημάτων. Η πρόοδος της τεχνολογίας, η μείωση του κόστους και η συνδεσιμότητα οδηγούν σε νέα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Η ψηφιοποίηση παρέχει τη δυνατότητα νέων αρχιτεκτονικών διασυνδεδεμένων ενεργειακών συστημάτων, καταργώντας τα παραδοσιακά όρια μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενώ επιπρόσθετα εξαλείφει τη διάκριση μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης. Σχετικές εφαρμογές είναι:
-Η “έξυπνη ανταπόκριση στη ζήτηση” (smartde mandresponse) που μπορεί να προσφέρει ευελιξία στο σύστημα.
-Η ενσωμάτωση των στοχαστικών στη συμπεριφορά τους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον ημερήσιο προγραμματισμό μέσω μορφών εκπροσώπησης φορτίου.
-Η ανάπτυξη αποκεντρωμένων ενεργειακών πόρων, όπως οικιακών φωτοβολταϊκών,
-Τα συστήματα αποθήκευσης για την αξιοποίηση της πλεονασματικής ηλεκτρικής ενέργειας.
– Νέα εργαλεία, όπως το blockchain, που συμβάλουν στη διευκόλυνση του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των τοπικών ενεργειακών κοινοτήτων.
Η στρατηγική της ΕΕ για τα κτίρια
-«Τα κτίρια ευθύνονται για το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας έτσι σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας. Τα έργα ανακαίνισης κτιρίων με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής και Εθνικής πολιτικής με στόχο τη δραματική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050». Τόνισε στην ομιλία του ο Μιχάλης Βερροιόπουλος υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι:
-«Κεντρικός στόχος της στρατηγικής για την Ενεργειακή Ένωση από το 2020 έως το 2050 είναι η απαλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές ενισχύοντας ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη, την προστασία των καταναλωτών, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.
Η ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Όταν γίνεται αναφορά σε αυτήν την αλλαγή, οι περισσότεροι άνθρωποι τη συνδέουν μόνο με μια απλή ενεργειακή μετάβαση σε νέες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για κάτι πολύ πιο ευρύτερο. Η ενεργειακή μετάβαση επηρεάζει άμεσα, την καθημερινότητά μας, τη ζωή μας στην πόλη, τις μεταφορές και το εργασιακό μας περιβάλλον.
Ο μετασχηματισμός που συντελείται συνιστά μια τριπλή πρόκληση «από-ανθρακοποίηση, ψηφιοποίηση και αποκέντρωση», δηλαδή ισχυρή διείσδυση των ΑΠΕ υπό ανταγωνιστικούς όρους, ψηφιοποίηση του ενεργειακού συστήματος και ενεργός συμμετοχή στην αγορά αποκεντρωμένων ενεργειακών πόρων.
Η τρίτη έκθεση για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης επιβεβαιώνει ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι δυνατή χωρίς την προσαρμογή των υποδομών στις ανάγκες του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος. Η ενέργεια, οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές είναι ολοένα πιο αλληλένδετες. Τα τοπικά δίκτυα καθίστανται πιο σημαντικά στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι στρέφονται όλο και περισσότερο προς την ηλεκτροκίνηση, την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας και την απόκριση ζήτησης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια έχει θέσει την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα σε πρώτη προτεραιότητα. Η απάντηση της τεχνολογίας στον τομέα της εξοικονόμησης στα κτίρια είναι διεπιστημονική. Επιστρατεύει υλικά και τεχνολογίες με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την υιοθέτηση ενός ορθολογικού προτύπου χρήσης ενέργειας από τους καταναλωτές».
Σχετικά Άρθρα
- ΕΕ: θέσεις στάθμευσης με φορτιστές οχημάτων στα νέα κτίρια
- Κτίρια: αντιμέτωποι με τις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης
- ΕΕ: οι νέες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης κτιρίων
- ΕΕ: εγκρίθηκαν οι νέοι κανόνες για τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια
- «Ηλέκτρα»: άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για έργα εξοικονόμησης
- ΕΕ: εγκρίθηκε η ενεργειακή οδηγία για κλιματικά ουδέτερα κτίρια