ecopress
Εντός του 2022 οι αγρότες θα μπορούν να πάρουν δάνεια έως 25.000 ευρώ από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο ανακοινώνει ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών... ΓΓ ΥΠΑΑΤ: ευνοϊκά δάνεια έως 25.000 ευρώ για αγρότες –όλα τα προγράμματα

Εντός του 2022 οι αγρότες θα μπορούν να πάρουν δάνεια έως 25.000 ευρώ από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο ανακοινώνει ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Παπαγιαννίδης και  παρουσιάζει όλα τα αγροτικά προγράμματα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Με την ίδια ταχύτητα που έγινε η αξιολόγηση για το πρόγραμμα ενίσχυσης Νέων Γεωργών, θα γίνει και η αξιολόγηση για το επόμενο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τα λεγόμενα «Σχέδια Βελτίωσης», διαβεβαιώνει ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Ο ίδιος  παρουσιάζει τα αρδευτικά έργα του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 και μιλά  για όλα τα προγράμματα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης από το ενδιάμεσο ΠΑΑ 2021-2022: Μικροπιστώσεις αγροτών έως 25.000 ευρώ, αγροτική οδοποιία, εγγειοβελτιωτικά έργα, νέοι αγρότες κ.ά. τονίζοντας ότι «τον Νοέμβριο θα γίνει η νέα προκήρυξη για Σχέδια Βελτίωσης, γρήγορα και ηλεκτρονικά».

Η συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Παπαγιαννίδης αποκλειστικά στο Agro24 και στον δημοσιογράφο Πέτρο Αλεξανδρή αναφέρει αναλυτικά είπε τα ακόλουθα:

Σε ποια φάση βρίσκεται η υλοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου που δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να πάρουν δάνεια έως 25.000 ευρώ από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο;

-Καταφέραμε μετά από εντατική συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) να προετοιμάσουμε τη Συμφωνία Συγχρηματοδότησης, στη βάση της οποίας θα γίνει η πρόσκληση της ΕΑΤ προς τις τράπεζες, ώστε να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο Ταμείο Μικροπιστώσεων. Η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων από την ΕΑΤ θα γίνει άμεσα, ώστε να είναι διαθέσιμο το εργαλείο το συντομότερο δυνατόν.

Δηλαδή, πότε θα μπορεί ένας αγρότης να πάει να κάνει αίτηση δανείου στην τράπεζα;

-Εντός του 2022. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε, γιατί αυτό θα εξαρτηθεί και από το αν η Συμφωνία Συγχρηματοδότησης χρειαστεί να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προτού γίνει η πρόσκληση προς τις τράπεζες. Επίσης, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιες και πόσες τράπεζες θα ανταποκριθούν και με ποιους όρους δανειοδότησης.

Πέρασαν 4 χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί καθυστέρησε τόσα χρόνια η υλοποίησή του;

Το συγκεκριμένο εργαλείο δεν είχε καμία ωριμότητα για ενεργοποίηση και φυσικά ούτε εξασφαλισμένους τους πόρους για να συσταθεί το Ταμείο, κάτι που έγινε εφικτό μέσα από τους πόρους της μεταβατικής περιόδου 2021-2022. Ταυτόχρονα, δεν υπήρχε καμία θεσμική ετοιμότητα, ούτε ΚΥΑ σύστασης. Πλέον η ΚΥΑ είναι έτοιμη – Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΚΥΑ 455/2-3-2022 ΦΕΚ Β΄ 1075). Επίσης, δεν υπήρχε ούτε συμφωνία με την ΕΑΤ, την οποία θα υπογράψουμε άμεσα και θα ακολουθήσει η πρόσκληση προς τις τράπεζες.

Έχετε ανακοινώσει 8 αρδευτικά έργα μέσω του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0. Σε ποια φάση βρίσκονται; Έχετε προχωρήσει στην οριστικοποίηση των υπόλοιπων;

-Κατ’ αρχάς έχουμε ενοποιήσει τα 2 φράγματα για το Λασίθι κι έτσι είναι 7 πλέον τα έργα. Έχουν περάσει από τη Διυπουργική Επιτροπή των έργων ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) τα εξής:

Κατασκευή και λειτουργία του φράγματος Μιναγιώτικου και του συνοδού αρδευτικού δικτύου σε περιοχές του Δήμου Πύλου–Νέστορος στη Μεσσηνία, προϋπολογισμού 141,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 98,5 εκατ. είναι το κόστος κατασκευής και το υπόλοιπο το κόστος συντήρησης (4 χρόνια η κατασκευή, 21 χρόνια η περίοδος λειτουργίας).

Εκσυγχρονισμός, ανακατασκευή και λειτουργία αρδευτικών δικτύων του ΤΟΕΒ Ταυρωπού στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, προϋπολογισμού 164,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 115 εκατ. είναι το κόστος κατασκευής και το υπόλοιπο το κόστος συντήρησης (4 χρόνια η κατασκευή, 21 χρόνια η περίοδος λειτουργίας).

Κατασκευή και λειτουργία αρδευτικού δικτύου για τη μεταφορά και διανομή του νερού από τον Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης, προϋπολογισμού 244 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 203 εκατ. είναι το κόστος κατασκευής και το υπόλοιπο το κόστος συντήρησης (2,5 χρόνια κατασκευή, 22,5 χρόνια η περίοδος λειτουργίας).

Εγκρίνονται, επίσης, ίσως και εντός του Ιουλίου από τη Διυπουργική Επιτροπή των ΣΔΙΤ τα δύο γειτονικά αρδευτικά δίκτυα στα Υπέρεια της Π.Ε. Λάρισας και στα Ορφανά της Π.Ε. Καρδίτσας.

Στη συνέχεια, έχουμε προς έγκριση:

Λασίθι: Α) Λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών Σητείας και δίκτυο προσαγωγών μεταφοράς νερού σε υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης, προϋπολογισμού 18.518.362 ευρώ (μόνο η κατασκευή) και Β) Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας και δίκτυο άρδευσης, προϋπολογισμού 26.044.385 ευρώ (μόνο η κατασκευή).

Φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού Φθιώτιδας, μαζί με το αρδευτικό του δίκτυο, προϋπολογισμού 26.397.000 ευρώ (μόνο η κατασκευή) Φράγμα Αλμωπαίου (Καλής) και δίκτυο άρδευσης στην Π.Ε. Πέλλας.

Αυτά είναι τα έργα που θα υλοποιήσουμε. Επίσης, με ΣΔΙΤ, αλλά όχι με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρηματοδοτηθεί και το φράγμα στο Λιβάδι Αράχωβας, που περιλαμβάνει αρδευτικό δίκτυο και μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό.

Τα υπόλοιπα 13, ανάλογα με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες της χώρας και του ΠΑΑ, θα προχωρήσουν αργότερα, χωρίς να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε ως ΣΔΙΤ, είτε ως κανονικά δημόσια έργα… Αυτό το πρόγραμμα, το ΥΔΩΡ 2.0 είναι μέχρι το 2040. Το νέο που φέρνει είναι ότι προβλέπει και μεγάλη διάρκεια συντήρησης.

Η αντιπολίτευση σάς έχει κατηγορήσει για υπερκοστολόγηση των αρδευτικών έργων. Τι απαντάτε;

-Προφανώς δεν έχει καταλάβει και δεν συνυπολόγιζε τα κόστη της συντήρησης. Στο κόστος κατασκευής τα έργα είναι τα ίδια. Δεν έχει αυξημένο κόστος κανένα έργο του προγράμματος.

Οι αγρότες θα πληρώνουν για την άρδευση των χωραφιών τους στις εταιρείες που θα τα αναλάβουν μέσω ΣΔΙΤ ή όχι;

-Όχι, αυτό δεν ισχύει. Κατηγορηματικά έχουμε απαντήσει και στη Βουλή ότι δεν ισχύει. Το κόστος συντήρησης θα πληρώνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας από το κράτος.

Ποια άλλα προγράμματα «τρέχουν» αυτή την περίοδο από την υπηρεσία σας;

-Εμείς προχωρούμε τώρα στην αξιολόγηση και έγκριση των πολύ μεγάλων προτάσεων, που πήραμε από τους δήμους για την αγροτική οδοποιία. Και από τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση των προτάσεων για τα δημόσια έργα, που θα ενταχθούν στη Δράση 4.3.1 του ΠΑΑ «Εγγειοβελτιωτικά έργα».

Στη Δράση 4.3.1 είχαμε προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ και ο αιτούμενος προϋπολογισμός των προτάσεων φτάνει στα 295 εκατ. ευρώ. Στη Δράση 4.3.4 «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» (αγροτική οδοποιία) είχαμε προϋπολογισμό 43 εκατ. ευρώ και ο αιτούμενος προϋπολογισμός των προτάσεων φτάνει στα 165 εκατ. ευρώ.

Γύρω στον Νοέμβριο 2022 θα προκηρυχθούν τα Σχέδια Βελτίωσης, αφού ολοκληρωθεί η πληρωμή της α΄ δόσης των Νέων Γεωργών. Η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και με αξιολόγηση από τις περιφέρειες, με δική μας καθοδήγηση. Η βαριά δουλειά θα γίνει από τις περιφέρειες και συγκεκριμένα τις ΔΑΟΚ, που τις ευχαριστούμε για τη μέχρι τώρα συνεργασία μας στο πρόγραμμα ενίσχυσης των Νέων Γεωργών.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που βγαίνουν τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων τόσο γρήγορα (σε 8 μήνες στις πρώτες 7 περιφέρειες).

Θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η υλοποίηση του Υπομέτρου 6.1 μέχρι και την πληρωμή της α΄ δόσης;

-Ναι, έτσι ακριβώς είναι. Κι αυτό έγινε χάρη στην ψηφιοποίηση του Υπομέτρου των Νέων Γεωργών, με την υποβολή αποκλειστικά ηλεκτρονικού φακέλου και, φυσικά, με διαδικτυακή αξιολόγηση. Μειώσαμε τη γραφειοκρατία μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και διεπαφών, ενώ διευρύναμε και το μητρώο των αξιολογητών. Έχουμε, επίσης, ετοιμότητα πληρωμών, καθώς διαθέτουμε τα απαιτούμενα κονδύλια και αναμένεται άμεσα να πληρώσουμε την α΄ δόση, δηλαδή το 70% της ενίσχυσης, στους δικαιούχους από τις πρώτες περιφέρειες που ολοκλήρωσαν την αξιολόγηση. Μέχρι τον 15αύγουστο θα έχουν πληρωθεί οι προ των ενστάσεων δικαιούχοι του Υπομέτρου 6.1.

Εκτός από την ψηφιοποίηση της διαδικασίας τι άλλαξε και έγιναν τόσο γρήγορα οι αξιολογήσεις;

-Στην υπηρεσία δεν έχουμε αλλάξει το προσωπικό, αλλά στον έναν χρόνο που είμαι εδώ έχουμε αλλάξει τη νοοτροπία. Δεν αιφνιδιάζεται η αγορά, προανακοινώνουμε τα μέτρα, ετοιμάζονται και οι μελετητές και οι επενδυτές-αγρότες και, μαζί με έναν προγραμματισμό που κάνουμε με τους περιφερειάρχες, η δουλειά γίνεται πιο γρήγορα και όλα ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει μηδαμινή παρέμβαση οποιωνδήποτε πιέσεων, αλλαγών κ.λπ. Όλα έχουνε το «ίχνος» και όλα είναι αντικειμενικά.

Όποιος θεωρεί ότι αδικείται έχει το δικαίωμα της ένστασης.

Επειδή έγινε για πρώτη φορά έτσι και μάλιστα τόσο γρήγορα, πολλοί νόμιζαν ότι θα γίνει λάθος. Όχι, με τον ηλεκτρονικό τρόπο και τη χρήση της τηλεπισκόπησης, δεν έγιναν λάθη. Θεωρούμε ότι δεν μας έχει ξεφύγει τίποτα.

Οι δυνατότητες και τα μέσα που έχει πλέον το Δημόσιο για τις επαληθεύσεις και τους ελέγχους των όσων δηλώνονται, είναι πάρα πολλές. Είμαστε σε θέση να δούμε τα πάντα.

Εδώ να συγχαρώ και την πρωτοβουλία που πήρε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γεωργαντάς, μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ώστε το ΟΣΔΕ να γίνεται μέσω του gov.gr, με πλήρη και απόλυτη διαφάνεια.

Κατά πόσον το ΟΣΔΕ επηρεάζει τις δικές σας λειτουργίες και τα δικά σας προγράμματα;

-Το ΟΣΔΕ «ακουμπά» σε όλα τα προγράμματα, εκτός από τις Υποδομές. Που κι εκεί, δεν το ξέρουν οι περισσότεροι, οι ωφελούμενοι αγρότες προκύπτουν από τους χάρτες του ΟΣΔΕ. Δεν μπορεί να κάνουμε έργα (αρδευτικά κ.λπ.) για περιοχές που δεν υπάρχουν αγρότες. Ζητάμε πάντα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΟΣΔΕ.

Με τους υποψήφιους Νέους Γεωργούς που δήλωσαν επιχειρηματικό σχέδιο για χαμηλής κάλυψης κηπευτικά έληξε το θέμα;

-Θεωρώ ότι λύθηκε το θέμα, μέσω της τηλεπισκόπησης. Διαμαρτύρονται, θα το πω ξεκάθαρα, γιατί κάποιοι θέλουν να πάρουν επιδότηση 37.500-40.000 ευρώ για δαπάνες για πλαστικά και μεταλλικό σκελετό 2.000-3.000 ευρώ! Η πραγματικότητα είναι ότι επρόκειτο για ένα δήθεν «παράθυρο» στην προκήρυξη, που αποδείχθηκε «παγίδα» για όσους πήγαν να το εκμεταλλευθούν. Εμείς το προλάβαμε. Και θα ήταν άδικο να περάσουν αυτοί οι υποψήφιοι σε σύγκριση με τους άλλους νέους παραγωγούς, που θα επενδύσουν μεγαλύτερα ποσά για την ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεών τους.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας