ecopress
Τι θα κάνει το ΥΠΕΝ το 2025 για τα ειδικά χωροταξικά ΑΠΕ, Τουρισμού, Βιομηχανίας, τα νέα ΤΠΣ, ΕΠΣ την οριοθέτηση οικισμών, την αναγνώριση οδών,... ΓΓ ΥΠΕΝ: ο σχεδιασμός του 2025 για τα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα

Τι θα κάνει το ΥΠΕΝ το 2025 για τα ειδικά χωροταξικά ΑΠΕ, Τουρισμού, Βιομηχανίας, τα νέα ΤΠΣ, ΕΠΣ την οριοθέτηση οικισμών, την αναγνώριση οδών, τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, τις αστικές αναπλάσεις, τα διατηρητέα κτίρια, την αρχιτεκτονική δημιουργία στον αστικό χώρο και την προσβασιμότητα στο αστικό περιβάλλον και τα κτίρια παρουσιάζει σε άρθρο του ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

-«Ο χωρικός σχεδιασμός, σε συνεργασία με την αναπτυξιακή πολιτική εθνικού, περιφερειακού και τοπικού επιπέδου, είναι σε θέση να διασφαλίσει καλύτερα το επιθυμητό και βέλτιστο αποτέλεσμα για μια χώρα. Ο χωρικός σχεδιασμός δεν νοείται πλέον ως κάτι χωριστό από την αναπτυξιακή στρατηγική όπως και δεν νοείται αναπτυξιακή στρατηγική χωρίς χωρική διάσταση’ αναφέρει σε άρθρο του ο Ευθύμιος Μπακογιάννης με τίτλο: «το 2025 θα είναι χρονιά χωροταξίας και πολεοδομίας» στο energypress  και σημειώνει αναλυτικά τα ακόλουθα:

-«Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος έχει αναπτύξει μια πολυδιάσταση δράση σε όλα τα επίπεδα του χωρικού σχεδιασμού που χωρίς αμφιβολία σηματοδοτούν την καινούργια χρονιά που έρχεται ως «χρονιά χωροταξίας και πολεοδομίας».

Ενσωμάτωση των εθνικών αναπτυξιακών και χωρικών προτεραιοτήτων : Σύντομα θα τεθούν σε διαβούλευση τέσσερεις εμβληματικές μελέτες που αφορούν στα Χωροταξικά Πλαίσια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες, για τον Τουρισμό και για την Βιομηχανία. Η χωρική οργάνωση των παραπάνω δραστηριοτήτων, είναι αναμφισβήτητα η βασικότερη συνιστώσα της βιώσιμης ανάπτυξης αυτών, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να τις προσαρμόζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις τοπικές ιδιαιτερότητες, ώστε να αποκτήσουν την μέγιστη προστιθέμενη αξία. Η ολοκλήρωση των παραπάνω Πλαισίων θα ωθήσει την τοπική οικονομική αποδοτικότητα και θα ενισχύσει την τοπική ανθεκτικότητα, κάτι που εν κατακλείδι μεταφράζεται σε ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής, και ταυτόχρονα περιβαλλοντική προστασία και βιωσιμότητα.

Ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού: Το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», που είναι σε εξέλιξη με ταχύτατους ρυθμούς συγκρινόμενο με τις αντίστοιχες πρακτικές του παρελθόντος, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα της πολιτικής του Υπουργείου μας και όλης της Κυβέρνησης, το οποίο θα αποκαταστήσει τις χωρικές αστοχίες, θα άρει τα περιττά εμπόδια που δημιουργούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων, υποδομών και επενδύσεων, θα καταστήσει τον χωρικό σχεδιασμό βασικό παράγοντα της βιώσιμης ανάπτυξης (υποστήριξη περιβαλλοντικής προστασίας και επενδύσεων) και θα συμβάλει στην κοινωνική συνοχή. Μέσω του προγράμματος, ολοκληρώνονται τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια σε 700 Δημοτικές Ενότητες, συντάσσονται πολύ σημαντικά Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, Αυτοτελείς Μελέτες για καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης, Αυτοτελείς Μελέτες για Οριοθέτηση Οικισμών καθώς και Αυτοτελείς Μελέτες για χαρακτηρισμό των Δημοτικών Οδών.

Βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος – δυναμική προώθηση αστικών αναπλάσεων: Οι αστικές αναπλάσεις αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τον επανασχεδιασμό των αστικών περιοχών, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κλιματική απορρύθμιση, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ελκυστικότητάς τους, την ενίσχυση της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας τους, την στροφή τους προς την κλιματική ουδετερότητα, την κοινωνική συνοχή του πληθυσμού κ.ο.κ. Σε αυτό το πλαίσιο μεταξύ άλλων, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, στρατηγικά έργα αστικών αναπλάσεων σε 81 Δήμους, η εμβληματική επένδυση της υλοποίησης του προγράμματος της αστικής ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας, μέρος της οποίας αποτελεί ο αστικός περίπατος, καθώς και η στρατηγική αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού /Ελαιώνα (έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα).

Σημαντική αντιμετώπιση της υποβάθμισης και εγκατάλειψης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς: Σήμερα έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος, το αστικό περιβάλλον κυρίως στα αστικά ιστορικά κέντρα υποβαθμίζεται λόγω των εγκαταλελειμμένων κτηρίων (διατηρητέων, μνημείων και μη), ενώ παράλληλα αυτά τα κτήρια πολλές φορές εγκαταλείπονται λόγω αυτής της υποβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος. Το ΥΠΕΝ προώθησε το εμβληματικό πρόγραμμα ΔΙΑΤΗΡΩ για την αποκατάσταση, διάσωση και επανάχρηση των διατηρητέων κτιρίων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και αφορά τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά κτίρια. Ήδη το Διατηρώ για τα κτίρια του Δημοσίου βρίσκεται σε εξέλιξη και έπεται και το σκέλος που αφορά στα ιδιωτικά κτίρια. Το πρόγραμμα σε συνάρτηση με την ενεργοποίηση του εργαλείου της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης, θα συμβάλουν στην ανάσχεση της αστικής διάχυσης και την αξιοποίηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος.

Προώθηση της αρχιτεκτονικής δημιουργίας της βελτίωσης του αστικού χώρου: Στη νέα χρονιά είναι σημαντικό να εργαστούμε με υπευθυνότητα πάνω στο οικοδόμημα που ονομάζεται αστικός χώρος, να το ανακαλύψουμε από την αρχή, να το επανακαθορίσουμε και να του δώσουμε χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψουν να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή, από την κοινωνική αλλαγή και κάθε οικονομική και υγειονομική κρίση. Το ΥΠΕΝ υποστηρίζει την αναβάθμιση της ποιότητας και της αισθητικής των πόλεων και υποστηρίζει την συμμετοχή της χώρας στην εμβληματική έκθεση Bienalle που αποτελεί σπουδαία ευκαιρία προβολής της χώρας και του παραγόμενου αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού από τους Έλληνες δημιουργούς, εστιάζοντας κάθε φορά και σε άλλο θέμα και περιοχή.

Σεβασμός και υποστήριξη στην αξιοπρεπή και αυτόνομη ζωή των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων και γενικότερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων: Η εξασφάλιση προσβάσιμου αστικού περιβάλλοντος και προσβάσιμων κτιρίων αποτελεί ηθική υποχρέωση της πολιτείας δικαίου και προστιθέμενη αξία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Το ΥΠΕΝ με απόλυτο σεβασμό στα παραπάνω θέματα προωθεί την εξασφάλιση της φυσικής προσβασιμότητας στον δημόσιο χώρο, στα δημόσια κτίρια καθώς και στα ιδιωτικά κτίρια και υποδομές που έχουν αυτή την υποχρέωση. Σε αυτό το πλαίσιο, επικαιροποίησε το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, δίνοντας στους μελετητές πιο σύγχρονα εργαλεία για να δουλέψουν, αίροντας εμπόδια και χρονοκαθυστερήσεις που αφορούν στα σχετικά έργα, ενεργοποίησε την συλλογή αξιόπιστων δεδομένων (ψηφιακή πλατφόρμα καταγραφής δημοσίων κτιρίων) και χρηματοδότησε τους δήμους για να μελετήσουν την περιοχή τους και να προγραμματίσουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις (Σχέδια Αστικής Προσβασιμότητας).

Για όλους εμάς που εργαζόμαστε με ζήλο στην Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, η σημαντική αυτή δουλειά βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και επαγρύπνηση. Είναι μέρος μιας ευρύτερης χωρικής πολιτικής, που σε κάθε περίπτωση είναι σημαίνουσας σημασίας. Εν κατακλείδι, το ζητούμενο των κρίσιμων ενεργειών και της συνολικής προσπάθεια είναι:

-“Η ολοκληρωμένη αστική διακυβέρνηση να είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στις αστικές ευρωπαϊκές περιοχές, όπως η παγκοσμιοποίηση, η ανάγκη για την εξασφάλιση βιώσιμων πηγών ενέργειας, οι επιπτώσεις των δημογραφικών μεταβολών, καθώς και η κλιματική κρίση και η εθνική ασφάλεια”.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας