Του Γιώργου Λάλιου/
Εως το τέλος Σεπτεμβρίου έρχεται η νομοθετική πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους οικισμούς αυθαιρέτων σε δάση. Στόχος, να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» υπέρ της συνταγματικότητας της ρύθμισης ενώπιον του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, όπου θα εκδικαστούν οι προσφυγές δύο φορέων. Το περιεχόμενο της ρύθμισης παραμένει ασαφές, με πιθανότερο σενάριο αυτό της μονιμοποίησης της παρανομίας στο μοντέλο της «τακτοποίησης» αυθαιρέτων.
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, κατά την παρουσίαση του νέου υφυπουργού Γιώργου Δημαρά, δίνοντας μια αρκετά αντικρουόμενη εικόνα για τη φιλοσοφία των κυοφορούμενων ρυθμίσεων που θα σέβονται τη δασική νομοθεσία αλλά ταυτόχρονα θα νομιμοποιούν αυθαίρετα σε δάση. «Η δασική νομοθεσία θα εφαρμοστεί σε όλες τις περιοχές, δεν θα αποτελεί εξαίρεση η οικιστική πύκνωση. Προφανώς θα αφορά και θέματα δόμησης αλλά όχι πολεοδόμησης», ανέφερε από τη μια πλευρά. Για να συμπληρώσει αργότερα ότι οδηγούμαστε σε «τακτοποίηση», στο μοντέλο του νόμου για τα αυθαίρετα (νομιμοποίηση μετά την καταβολή προστίμου): «Θα υπάρχει μια διαδικασία που θα επιλύει [το θέμα] για χιλιάδες περιπτώσεις. Θα έλεγα μια διαδικασία που έχει αντιστοίχηση με τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήραμε στο θέμα των αυθαιρέτων».
Οπως επισήμανε, το υπουργείο θα ελέγξει τις οικιστικές πυκνώσεις που υπέβαλαν οι δήμοι στην πλατφόρμα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». «Θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος της νομιμότητας και των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών διότι δεν μπορεί λ.χ. ένας πυρήνας δρυμού να περιλαμβάνει οικιστικές πυκνώσεις», ανέφερε δίνοντας μια αίσθηση των περιπτώσεων που μπορεί να απορριφθούν (ρέματα, πυρήνες δρυμών κλπ.). Το ερώτημα, βέβαια, είναι με ποιον τρόπο θα απορριφθούν οι οικιστικές πυκνώσεις-χταπόδια και τα λοιπά… «τέρατα» που υπέβαλαν οι δήμοι, με δεδομένο ότι βασίστηκαν στην ασάφεια των κριτηρίων που το υπουργείο έθεσε για τον καθορισμό μιας οικιστικής πύκνωσης.
Αναφορικά με την πορεία των δασικών χαρτών, ο κ. Φάμελλος είπε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί ένας μεγάλος αριθμός δασικών χαρτών για την Ανατολική Αττική. Παραδέχθηκε ότι η εξέταση των αντιρρήσεων προχωρά αργά: «Εχουμε ξεκινήσει να συγκεντρώνουμε στοιχεία για την πρόοδο της εξέτασης των αντιρρήσεων. Κάποιες επιτροπές, όπως στη Χαλκιδική, έχουν ξεκινήσει το έργο τους. Δεν υποτιμώ ότι υπάρχει θέμα καθυστερήσεων και υποστελέχωσης», σημείωσε.
Οσον αφορά τις αρμοδιότητες του προερχόμενου από τους Οικολόγους Πράσινους νέου υφυπουργού Γιώργου Δημαρά, θα αναλάβει την εποπτεία του κτηματολογίου, τις αστικές αναπλάσεις και το θεσμικό κομμάτι της δασικής πολιτικής. «Φιλοδοξία μου είναι να αφήσω το στίγμα της πολιτικής οικολογίας στην κυβερνητική πολιτική», ανέφερε. Ερωτώμενος από δημοσιογράφους, ο κ. Δημαράς ανέφερε ότι παραμένει σταθερός στις απόψεις του για τις εξορύξεις. «Είναι θέση αρχής. Θα προσπαθήσω να πείσω την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε άλλες εξορύξεις». «Υπάρχει καταστατική διαφωνία στο θέμα αυτό, το γνωρίζουμε, αυτό δεν μας εμπόδισε στο παρελθόν», συμπλήρωσε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης. Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αγορά από τη ΔΕΗ εταιρείας ηλεκτρισμού στα Σκόπια, ο κ. Σταθάκης είπε ότι η αγορά έγινε πέρυσι και εγκρίθηκε από τους μετόχους της εταιρείας.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: διακομματική λύση για τακτοποιήσεις και κατεδαφίσεις αυθαίρετων
- ΥΠΕΝ: ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με μόνιμο και εποχικό προσωπικό
- Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ
- ΥΠΕΝ: επίσημη λειτουργία της πλατφόρμας τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων
- ΥΠΕΝ: τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τακτοποίηση αυθαιρέτων κατηγορίας 5
- Οικιστικές πυκνώσεις: νέος κύκλος «ασυλίας» για 1 εκατομμύριο δασικά ακίνητα