Νομοσχέδια και πρωτοβουλίες χρηματοδότησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων θα έρθουν στο προσκήνιο τους επόμενους μήνες με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και τη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών, σύμφωνα με όσα είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.
«Θα πρέπει να δώσουμε σήματα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα έχει μια σταθερή πορεία, ότι δεν θα γυρίσει σε συνήθειες κακές του παρελθόντος και ότι θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις, να ενισχύουμε τις επενδύσεις και να δημιουργούμε αναπτυξιακές προοπτικές. Κι εδώ έχουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που “ξετυλίγουμε”. Τους επόμενους μήνες θα ψηφιστούν μια σειρά από νομοσχέδια προς αυτή την κατεύθυνση κι επίσης θα αναπτυχθούν πρωτοβουλίες χρηματοδότησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο είναι σε εξέλιξη και το οποίο θα δείτε τους επόμενους μήνες να “ξεδιπλώνεται”», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιόρλας.
Σημείωσε ακόμα πως «καθώς βγήκαμε από τα μνημόνια έχουμε να σκεφτούμε εκείνες τις κατηγορίες των συμπολιτών μας που υπέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα κατά τη μνημονιακή περίοδο, οφείλουμε να πάρουμε κάποια μέτρα που να ανακουφίζουν εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο», επισημαίνοντας πως αυτή είναι η κατηγορία των μέτρων που ψηφίζει από τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα.
Ο κ. Πιτσιόρλας είπε ακόμα πως θα πρέπει να υπάρξει επίλυση κάποιων εκ των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), για την οποία σημείωσε: «Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο πιστεύουμε ότι θα κατατεθεί στο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ προκειμένου να προχωρήσουμε στην εξυγίανση της προβληματικής αυτής εταιρείας και να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της ελληνικής παραγωγής ζάχαρης. Κάναμε μεγάλα βήματα για να τακτοποιήσουμε και τους εργαζόμενους, κάναμε μεγάλα βήματα για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε και οι αγρότες να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή τους. Θεωρώ ότι θα έχουμε αίσιο τέλος, αλλά είναι μια ιστορία πονεμένη, μια ιστορία κακοδιαχείρισης πολλών χρόνων και μια ιστορία η οποία δείχνει τον τρόπο με τον οποίο υποβαθμίζονταν πολύ σημαντικές υποδομές της χώρας».
«Ξεπεράσαμε επίπεδα ρεκόρ στις εξαγωγές, αλλάζει η δομή της οικονομίας»
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης είπε ακόμα πως τους τελευταίους μήνες είναι ολοφάνερο ότι έχουμε μια διαρκή άνοδο των εξαγωγών της χώρας και σημείωσε πως αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν είναι τυχαίο. «Το γεγονός ότι ξεπεράσαμε κάποια επίπεδα ρεκόρ στις εξαγωγές δείχνει ότι αρχίζει και αλλάζει η δομή της οικονομίας μας. Γινόμαστε ανταγωνιστικοί. Παράγουμε προϊόντα, τα οποία μπορούν να σταθούν στην παγκόσμια αγορά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια κατηγορία ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν μπει σε μια λογική ανάπτυξης, σε μια λογική καινοτομίας, έρευνας, τελείως διαφορετική απ’ ό,τι στο παρελθόν. Στις εξαγωγές βλέπουμε ότι κατέχουν σημαντική θέση πια τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι στην αγροτική μας παραγωγή υπήρξε μία σοβαρή ποιοτική αλλαγή. Αυτό δεν προέκυψε τυχαία, προέκυψε μέσα από επενδύσεις, μέσα από έναν συνδυασμό γνώσης και παραγωγής και αυτό είναι αποτέλεσμα των τελευταίων ετών, μια προσπάθεια των παραγωγών αλλά και μιας πολιτικής κυβερνητικής, που ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και τη μείωση της ανεργίας δημιουργούν αισιοδοξία ότι «τα επόμενα χρόνια να έχουμε μια πολύ θετική πορεία».
Με αφορμή το γεγονός ότι η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)το 2020 και κατά πόσο αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες βοηθούν επί της ουσίας την οικονομία, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε: «Η Έκθεση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είχαμε τιμώμενη χώρα την Κίνα, οι Κινέζοι κάνουν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, είχαμε τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, η παρουσία τους στην οικονομία της Ελλάδας συνεχώς διευρύνεται. Θα έχουμε την Ινδία τον επόμενο χρόνο που είναι πολύ σημαντικό, διότι αν καταφέρναμε και ανοίγαμε τις πόρτες αυτής της τεράστιας αγοράς θα είχαμε επίσης θεαματικά αποτελέσματα και κάνουμε μεγάλα βήματα. Και ακολουθεί μετά η Γερμανία. Είναι μια πορεία της οικονομίας τελείως διαφορετική απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Μας θυμίζει τις εποχές τις δημιουργικές της Ελλάδας».
Σχετικά Άρθρα
- Ανάπτυξης: ορίστηκε διοικητής Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
- ΥΠΕΘΟ: 400 εκατ. ευρώ στα Δημόσια Έργα, μένει πίσω η απαλλαγή ΦΠΑ οικοδομών
- ΕΣΠΑ: προετοιμασία φακέλου για τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα
- Μνημόνιο συνεργασίας ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΤΕΕ
- «Επιχειρηματικότητα 360°»: αιτήσεις από τις 9 Ιανουαρίου
- Growing Together: 3,3 δις ευρώ για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες