ecopress
Φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες κατοικιών, που θα προχωρήσουν σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων στην Ελλάδα, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα ενεργοβόρα, θα περιλαμβάνει νομοθετική... Νομοθετική ρύθμιση μείωσης φόρου και ΕΝΦΙΑ  για ενεργειακή αναβάθμιση 4 εκατ. κατοικιών ετοιμάζουν Οικονομικών – ΥΠΕΝ 

Φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες κατοικιών, που θα προχωρήσουν σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων στην Ελλάδα, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα ενεργοβόρα, θα περιλαμβάνει νομοθετική ρύθμιση που εξετάζουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μαρίας Λιλιοπούλου στην εφημερίδα «Έθνος» η  μορφή των κινήτρων που μελετώνται είναι είτε ή μείωση συγκεκριμένου ποσοστού επί της δαπάνης από τον φόρο εισοδήματος ή η σύνδεσή του με τον ΕΝΦΙΑ, ώστε το τελικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιόκτητης να είναι μειωμένο.
Η πρόθεση του υπουργείου να δώσει ώθηση στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αποτυπώνεται και στη δεύτερη έκθεση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση του εθνικού κτιριακού αποθέματος, στην οποία αναφέρεται πως «αναμένεται να θεσπιστεί νέα νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει μείωση από τον φόρο εισοδήματος κατά συγκεκριμένο ποσοστό επί των δαπανών για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, οι οποίες εκτελούνται μετά από ενεργειακή επιθεώρηση».


Το μέτρο θα έρθει να συμπληρώσει, μεταξύ άλλων, τις προβλέψεις των νόμων για τα αυθαίρετα, οι οποίες ήδη δίνουν δυνατότητα συμψηφισμού των ποσών που καταβάλλονται για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά ενεργειακής αναβάθμισης με τα ποσά του ειδικού προστίμου τακτοποίησης και σε ποσοστό που φτάνει έως και το 50%.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση θα κινηθεί στη φιλοσοφία των μειώσεων φόρου για αντίστοιχες εργασίες, οι οποίες είχαν καταργηθεί στα χρόνια των μνημονίων, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο σύνδεσής της με τον ΕΝΦΙΑ. Προϋπόθεση είναι να υποδειχθεί η δημοσιονομική ουδετερότητα του μέτρου, η μορφή του οποίου δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα.

Υπενθυμίζεται ότι φορολογικά κίνητρα ίσχυαν από το 1994, οπότε από το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου αφαιρούνταν τα ποσά που είχαν δαπανηθεί για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ποσοστό 20% της δαπάνης και με όριο τα 700 ευρώ.  Από το 2010 αφαιρούνταν από τον φόρο εισοδήματος ποσοστό 10% για δαπάνη έως 6.000 ευρώ (δηλαδή 600 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο) και από το 2011 μειώθηκε στα 3.000 ευρώ η δαπάνη (300 ευρώ ανώτατο όριο) μέχρι την κατάργησή τους το 2013.

Χρηματοδότηση 2 δις ευρώ

Παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 2 δια ευρώ από την ΕΤΕπ και το ΕΣΠΑ προκειμένου να κινητοποιηθούν προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και για τα δημόσια κτίρια. Έχει συνταχθεί ένας αρχικός κατάλογος 82 κτιρίων, ο οποίος ωστόσο αυτό το διάστημα επικαιροποιείται. Στόχος του υπουργείου, πάντως, είναι έως τα Χριστούγεννα να έχουν ξεκινήσει εργασίες σε ορισμένα δημόσια κτίρια.

Αναβάθμιση 

Προτεραιότητα, πάντως, αποτελούν οι κατοικίες, οι οποίες αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο ποσοστό του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Στα σχέδια του υπουργείου εντάσσεται η σταδιακή και συντονισμένη αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα ώστε το 2030 να έχουν γίνει αντίστοιχες εργασίες σε τουλάχιστον 7% των κτιρίων.

Σήμερα υπολογίζεται ότι από το σύνολο των 6,37 εκατ. κατοικιών στην Ελλάδα, ενεργειακά ανακαινίσιμα είναι περίπου 4,3 εκατ-, καθώς στα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1960 και ανέρχονται σε 1.087.824 εκτιμάται ότι δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες παρεμβάσεις. Επίσης από τον συνολικό αριθμό θα πρέπει να αφαιρεθούν και οι 986.843 κατοικίες που ανεγέρθηκαν μετά το 2001 και θεωρούνται νέες για επεμβάσεις.

Πηγή: «Έθνος»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας