«Νon Dom»: υψηλό ενδιαφέρον επενδυτών & συνταξιούχων
ΕιδήσειςΈργαΟικιστικάΟικονομίαΧρήμα 23 Μαρτίου 2021 ecotypos
Της Ντίνας Καράτζιου/
Σε δυναμική πορεία εν μέσω πανδημίας βρίσκεται το καθεστώς «Non Dom», που παρέχει σε υψηλού εισοδήματος φορολογικούς κατοίκους του εξωτερικού αλλά και σε συνταξιούχους, κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής τους κατοικίας στην Ελλάδα.
Σημαντικός παράγοντας για την αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά και για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών εισαγωγής νέων κεφαλαίων στην Ελλάδα, θεωρείται από το ΥΠΟΙΚ το καθεστώς ««Non Dom», το οποίο, μολονότι βρισκόμαστε εν τω μέσω πανδημίας, διαγράφει ανοδική πορεία , σύμφωνα με την γενική γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του ΥΠΟΙΚ,. Κ. Αθηνά Καλύβα.
Αιτήσεις εν μέσω πανδημίας
Η κ. Καλύβα, μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση «Η Νέα εποχή της Οικονομίας ξεκίνησε», που διοργανώθηκε από τον βουλευτή της Ν.Δ κ. Βασίλειο Σπανάκη, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι ήδη έχουν περάσει και έχουν γίνει αποδεκτές, πάνω από 30 αιτήσεις ενώ όπως τόνισε είναι υψηλό το ενδιαφέρον για μεταφορά κατοικίας από αλλοδαπούς συνταξιούχους, με τι αιτήσεις να ξεπερνούν τις 40.
Η γενική γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, ανέφερε ακόμη, ότι οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβάνονται στους στόχους της ενίσχυσης των υποδομών για τις επενδύσεις, αλλά και της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού συστήματος: «Στα κίνητρα που έχουμε θέσει για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας από το εξωτερικό. Είναι το λεγόμενο non dome, με το οποίο για πρώτη φορά θεσπίσαμε την έννοια του μη διαμένοντος κατοίκου στην Ελλάδα για επενδυτές που έρχονται από το εξωτερικό κα επενδύουν ένα μίνιμουμ ποσό είτε σε αγορά ακινήτων είτε σε άλλες επενδύσεις» , ανέφερε.
Και πρόσθεσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω, ότι εν μέσω πανδημίας έχουν περάσει και έχουν γίνει αποδεκτές, πάνω από 30 αιτήσεις», Ανέφερε ακόμη, ότι επενδυτές «θα φορολογηθούν με 100 χιλιάδες κατ΄αποκοπήν επενδύουν πάνω από 500 χιλιάδες ευρώ το λιγότερο, μένουν με την οικογένειά τους αι βέβαια έχουν το φορολογικό κίνητρο, ότι μ΄αυτό το κατ’ αποκοπή καθεστώς, εξαντλείται η φορολογική τους υποχρέωση».
Οι συνταξιούχοι
Σε δυναμική άνοδο βρίσκεται σύμφωνα με την κ. Καλύβα και το αντίστοιχο καθεστώς για τους συνταξιούχους: «Στοχεύσαμε σε αλλοδαπούς φορολογικούς κατοίκους με ένα ελκυστικό φορολογικό καθεστώς. Με έναν συντελεστή 7% όχι έναν επιζήμιο, όχι απαλλαγή, για όλους τους συνταξιούχους που επιλέγουν την Ελλάδα για φορολογική κατοικία και έρχονται από άλλο κράτος μέλος, ή κράτος με το οποίο έχουμε διοικητική συνεργασία. Αυτό τι καταλαβαίνεται τι σημαίνει. Ότι η Ελλάδα δεν θα είναι μόνο ένας τουριστικός προορισμός, αλλά και ένας προορισμός για την τρίτη ηλικία, αλλά και για κάποιον που θέλει να επενδύσει. Μέσω πανδημίας έχουμε πάνω από 40 αιτήσεις για το συγκεκριμένο καθεστώς».
Το καθεστώς «Non Dom»
Το καθεστώς «Non Dom» εγκαθιδρύθηκε προκειμένου να παράσχει ένα ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον για τα φυσικά πρόσωπα υψηλή οικονομικού στάτους που αποφασίζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, σε ακίνητα ή επιχειρήσεις. Το ποσό της επένδυσης θα πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 500 χιλιάδες ευρώ εντός τριετίας. Εφόσον λοιπόν ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος επιλέξει να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στη χώρα μας, θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν κάθε φορολογικό έτος, φόρο κατ΄αποκοπή ύψους 100 χιλιάδων ευρώ για 15 χρόνια, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος που θα αποκτήσουν στην Ελλάδα. Ακολούθησε το Νon Dom για τους συνταξιούχους του εξωτερικού. Ο συνταξιούχος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τη μεταφορά της φορολογικής του έδρας στην χώρα μας. Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή, θα καταβάλλει κάθε χρόνο αυτοτελή φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματός που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή.
Σχετικά Άρθρα
- ΑΑΔΕ: ψηφιακά τα πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας
- Καλές ειδήσεις για τον κατασκευαστικό κλάδο
- Ανασχηματισμός γενικών γραμματέων
- Αλλάζουν όλα στην έκδοση φορολογικής-ασφαλιστικής ενημερότητας
- HELLENiQ ENERGY: Μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Κύμα Ζεστασιάς»
- Ακίνητα: προς παράταση ο παγωμένος ΦΠΑ στην οικοδομή