ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Ντόμινο αυξήσεων στις τιμές πώλησης των νεόδμητων ακινήτων αλλά και εκτίναξη του κόστους των ενεργειακών έργων σε παλαιότερες κατοικίες ενόψει μάλιστα... Ντόμινο αυξήσεων σε ακίνητα  και έργα «εξοικονομώ»

Της Ντίνας Καράτζιου/

Ντόμινο αυξήσεων στις τιμές πώλησης των νεόδμητων ακινήτων αλλά και εκτίναξη του κόστους των ενεργειακών έργων σε παλαιότερες κατοικίες ενόψει μάλιστα του Νέου «Εξοικονομώ» που είναι προ των πυλών, προκαλούν οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά. Τι αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο «Ecopress»  για ένα θέμα που αποκτά μείζονες κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί στην αγορά ακινήτων αλλά και στο κόστος των έργων ενεργειακής αναβάθμισης  ενόψει μάλιστα του Νέου Εξοικονομώ που θα τρέξει το επόμενο διάστημα,  η εκτίναξη του κόστους των οικοδομικών υλικών το οποίο καταγράφεται και από την  Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.  Στο «Ecopress», αναλύουν το ζήτημα που δημιουργεί ράλι τιμών βάζοντας  υποψήφιους αγοραστές αλλά και πολίτες που βρίσκονται στα πρόθυρα της ενεργειακής φτώχειας να επαναπροσδιορίζουν τα σχέδιά τους για αγορές και ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους αντίστοιχα,  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος  κ. Δημήτρης Καψιμάλης και ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates κ. Θεμιστοκλής Μπάκας.

Όπως αναφέρουν, η αγορά κατοικίας  βρίσκεται αντιμέτωπη την τρέχουσα χρονική περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος κατασκευής, με μείωση εισοδήματος των εν δυνάμει αγοραστών λόγω πανδημίας, αλλά και με αύξηση από 1-1-2022 των αντικειμενικών αξιών.  Μάλιστα  οι αυξήσεις στο κόστος κατασκευής ανέρχονται ή και ξεπερνούν  ακόμη και το 30%. O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος  κ. Δημήτρης Καψιμάλης αναφέρει στο «Ecopress»,  ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι υποχρεωμένες να παραδώσουν ακίνητα που έχουν πωλήσει προ έτους με ένα νέο κόστος κατασκευής που σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερο του αρχικού κατά 30% έως και 40%! : «Είμαστε ανάστατοι και κάνουμε και έκκληση να σταματήσει η κερδοσκοπία. Γιατί εδώ μιλάμε για κερδοσκοπία και για  αδικαιολόγητες τελείως αυξήσεις στις τιμές» . Και προσθέτει: «Εχουμε αναλάβει υποχρεώσεις, πουλώντας διαμερίσματα και είμαστε στο στάδιο των εκσκαφών.  Έχουμε πουλήσει από τα σχέδια και βρισκόμαστε τώρα με ένα πολύ μεγαλύτερο κόστος από αυτό που είχαμε υπολογίσει. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Που θα μετακυληθεί  αυτό το κόστος. Έχει χρήματα να πληρώσει ο καταναλωτής 50 και 100 χιλιάδες περισσότερο;», διερωτάται

Αντανάκλαση στην αγορά ακινήτων και τα ενεργειακά έργα

Η αναστολή ισχύος του ΦΠΑ 24% για νέες οικοδομές που θεσπίστηκε το 2019 έχει πυροδοτήσει ένα κύμα επενδύσεων από κατασκευαστές κατοικιών, οι οποίοι επιδίωξαν να δημιουργήσουν ένα απόθεμα νεόδμητων ακινήτων που να μην υπόκεινται σε ΦΠΑ.Η εκτίμηση κατά τον κ. Καψιμάλη είναι ότι μεγάλο μέρος των αυξήσεων θα περάσει στις τιμές πώλησης των ακινήτων περιορίζοντας παράλληλα δραστικά το κέρδος των κατασκευαστών. Μάλιστα, υπογραμμίζει τη σοβαρή επίδραση που θα υπάρξει και στο κόστος των ενεργειακών έργων που θα ανεβάσουν ταχύτητες το προσεχές διάστημα ενόψει της έναρξης του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ»: «Φυσικά υπάρχει πρόβλημα με τα έργα του Εξοικονομώ. Υπάρχουν εγκεκριμένα κονδύλια τα οποία δεν θα ανταποκριθούν στο πραγματικό κόστος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το κόστος εκτινάσσεται  πιέζοντας αντιπαροχές –οικόπεδα

Ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates κ. Θεμιστοκλής Μπάκας εξηγεί στο «Ecopress»,  ότι «βάσει των υπαρχόντων δεδομένων,  και με σημείο αναφοράς τις μεγάλες ανατιμήσεις που έχουν σημειωθεί από τις ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών,  το  κόστος στην αγορά κατοικίας εκτινάσσεται» . Αναφέρει ακόμη, ότι «το  κόστος αυτό, στην περίπτωση που δεν απορροφηθεί  από τον  κατασκευαστή, ο οποίος θα χάσει από το κέρδος του, θα πιέσει την τιμή πώλησης των οικοπέδων και των ποσοστών αντιπαροχής».

«Είτε ο κατασκευαστής θα μετακυλήσει αυτό το κόστος στα υπόλοιπα μη πωληθέντα ακίνητα έτσι ώστε να περιορίσει τη ζημιά του από τα ήδη κλεισμένα πωληθέντα, στην περίπτωση που για παράδειγμα ο κατασκευαστής είχε πουλήσει το 30 ή το 40% των διαμερισμάτων από τα σχέδια και το άλλο 60% ή 70% του μένει προς πώληση. ¨Η αλλιώς θα πιέσουν περισσότερο τις τιμές αγοράς του οικοπέδου ή το ποσοστoύ αντιπαροχής».

 Έλεγχος της πολιτείας

Κατά τον κ. Καψιμάλη, η Πολιτεία θα πρέπει να ελέγξει το ράλι τιμών που σημειώνονται στα οικοδομικά υλικά και να διαπιστώσει ποια είναι η πραγματική αιτία αυτών των αυξήσεων: «Να κοιτάξει η κυβέρνηση να ελέγξει όλους αυτούς που αυξάνουν τα υλικά, γιατί τα αυξάνουν. Δεν μπορούν να επικαλούνται την ενέργεια και τις μεταφορές. Στην πραγματικότητα ο τζίρος τους είχε πέσει ένεκα του κορωνοϊου και προσπαθούν να αυξήσουν το τζίρο τους μ’ αυτές τις ανατιμήσεις».

Οι αυξήσεις στα υλικά

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα υλικά οικοδομών αυξήθηκαν συνολικά κατά 4,6% τον περασμένο Αύγουστο. Οι τιμές που καταγράφηκαν στις επιμέρους κατηγορίες αναδεικνύουν το μέγεθος των ανατιμήσεων:  Ειδικότερα καταγράφηκε:

  • στο πετρέλαιο κίνησης- Diesel  αύξηση 20,6%,
  • στους σωλήνες χαλκού 16,4%,
  • στο σίδηρο οπλισμού 16,3%,
  • στους χάλκινους αγωγούς 12,1%,
  • στα θερμαντικά σώματα 7,5%,
  • στα κιγκλιδώματα ανοξείδωτα 5%,
  • στα τούβλα 4,7% ,
  • στους σωλήνες (πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου) 4,4%,
  • στις ξύλινες ντουλάπες ξύλινες 3,5%,
  • στους μηχανισμούς γκαραζόπορτας 3,1%,
  • στα κουφώματα αλουμινίου 2,7%,
  •  στο πλαστικό, ακρυλικό, νερού 2,6%,
  • στις εσωτερικέ πόρτες εσωτερικές 2,3%,
  • στην  υλεία οικοδομών 2,2%,
  • στους υαλοπίνακες ασφαλείας 2%,
  • στα ξύλινα παράθυρα ξύλινα 1,9%,
  • στις μαρμαρόπλακες 1,9%,
  • στα παρκέτα 1,5%,
  • στα εντοιχισμένα ντουλάπια 1,5% και
  • στο έτοιμο σκυρόδεμα 0,5%.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας