ecopress
«Θα έχουμε μια διαχρονική, υψηλής ποιότητας, αποτύπωση δεδομένων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό...

«Θα έχουμε μια διαχρονική, υψηλής ποιότητας, αποτύπωση δεδομένων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για τα νέα ψηφιακά εργαλεία στην κτηματογράφηση και τη συγκέντρωση των δεδομένων από την ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων και του κτηματολογίου σε έναν οργανισμό.

«Δυστυχώς, η χώρα μας είχε μείνει πίσω από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα της οργάνωσης των αρχείων του κράτους. Το 2015 μόνο το 25% της χώρας είχε ενταχθεί στο κτηματολόγιο κι ενώ ήταν ένα από τα μεγάλα έργα υποδομής […] Αλλάξαμε τις προδιαγραφές για τον παγωμένο διαγωνισμό του 2013, ο οποίος επαναπροκηρύχθηκε το 2016 και τώρα είμαστε στο σύνολο της επικράτειας -γιατί αυτό ενδιαφέρει τον πολίτη- σε μία μελέτη κτηματογράφησης για το 60% της χώρας», είπε ο κ. Φάμελλος.

«Πρακτικά», εξήγησε, «στο 31% έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί κτηματολόγιο δικαιωμάτων, οι πολίτες μπορούν να βρουν ηλεκτρονικά τους τίτλους και τα δικαιώματά τους, που είναι στο κτηματολόγιο και μπορούν από εκεί να κάνουν εύκολα όλες τις πράξεις των συμβολαιογράφων, ενώ έχουμε 70 συμβάσεις με μελετητές για την κτηματογράφηση του 60%».

Σχετικά με την πορεία υλοποίησης της τέταρτης γενιάς κτηματογράφησης και την ενημέρωση των πολιτών, επισήμανε: «Ο πολίτης μπορεί να βρει στο «ktimatologio.gr», αν η περιοχή του είναι σε μελέτη κτηματογράφησης, υπάρχουν οι λεγόμενοι ορθοφωτοχάρτες, που είναι απλές δορυφορικές φωτογραφίες, μέσα από τις οποίες κάποιος μπορεί να προσανατολιστεί, για να δει πού βρίσκεται η περιοχή του». Για τις εφαρμογές υποστήριξης της ηλεκτρονικής διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων σημείωσε: «Μέχρι τώρα έπρεπε ο πολίτης να πάει στην περιοχή του, στον νομό του, για να υποβάλει την δήλωση κτηματογράφησης. Τώρα μπορεί να γίνει με ηλεκτρονική εφαρμογή […] Υπήρχαν πράγματι και προβλήματα γι’ αυτό και πρόσφατα έγινε μια αύξηση της δυναμικότητας της ηλεκτρονικής εφαρμογής […] Από εδώ και μπρος στην Ελλάδα είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και τα τοπογραφικά».

Σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών για ιδιοκτησίες τους που είναι μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, υπενθύμισε: «έχουμε και τα γραφεία κτηματογράφησης […] δηλαδή αν κάποιος ενδιαφέρεται για τις περιοχές Ξάνθη, Δράμα, Χαλκιδική, Καστοριά, Φλώρινα και είναι στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν δύο γραφεία κτηματογράφησης -το ένα στην Καλαμαριά και το άλλο στο Φιξ- όπου μπορεί κανείς να πάει σε δικηγόρους και μηχανικούς που υπάρχουν εκεί και να υποβάλει και εξ αποστάσεως -αλλά σε γραφείο πια- την αίτησή του». Άρα «έχουμε δύο διαδικασίες, την ηλεκτρονική εφαρμογή της υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης, αλλά και τα γραφεία κτηματογράφησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που η Αθήνα εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε όλη τη Βόρεια Ελλάδα κατά κάποιον τρόπο».

Ερωτηθείς για τις περιπτώσεις όπου τα τοπογραφικά στοιχεία είναι ελλιπή ο αναπληρωτής υπουργός, απάντησε: «Για να μην υπάρχει πρόβλημα εξυπηρέτησης πλέον υπάρχουν και έξυπνες εφαρμογές για το τηλέφωνο. Μέσα από τη σελίδα «ktimatologio.gr» μπορεί ο πολίτης να χρησιμοποιήσει τη σχετική εφαρμογή, να κατεβάσει τις συντεταγμένες στο κινητό του, να πάει στις τέσσερις γωνίες του αγροτεμαχίου του και να κάνει δήλωση εντοπισμού, υπάρχουν και τέτοια εργαλεία, αν υπάρχει έλλειψη προσανατολισμού ή έλλειψη αναγνώρισης του δορυφορικού χάρτη».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας