Ο χάρτης των Ενεργειακών Κοινοτήτων – Πήρε μπροστά ο θεσμός
ΕνέργειαΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 21 Νοεμβρίου 2018 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Το 2019 θα είναι το έτος των Ενεργειακών Κοινοτήτων» δήλωσε ο υπουργός ΥΠΕΝ στη συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και τόνισε ότι όσον αφορά στο νέο θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, με έντονη την παρουσία αγροτικών ενώσεων και σημαντικό ενδιαφέρον της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σήμερα έχουν καταγραφεί στο σχετικό μητρώο 11 κοινότητες, ενώ τα 15 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για χρηματοδότηση, μέσω ΕΣΠΑ, αναμένεται ότι θα ζεστάνουν το ενδιαφέρον για το 2019.
Σημειώνεται ότι από τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού για την Ενέργεια είναι και η αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας, που θα επιτευχθεί και μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
Σχετικά ο κ Σταθάκης είπε ότι «υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα αυτή τη στιγμή σε πάρα πολλές περιφέρειες της χώρας. Υπάρχει σημαντική παρουσία των αγροτικών ενώσεων, συνεταιρισμών. Υπάρχει κινητικότητα σημαντική στους δήμους. Τώρα διευκρινίζουμε και μερικά θέματα θεσμικά, που υπάρχουν ακόμα κάποια μικρά κενά, σχετικά με την τιμολόγηση και μερικά άλλα θέματα τα οποία θα καλυφθούν τις επόμενες ημέρες. Νομίζω ότι στους επόμενους μήνες θα δούμε μια σημαντική άνοδο ενός πρώτου κύματος σημαντικών πρωτοβουλιών από τις ενεργειακές κοινότητες».
Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι «δεν έχουν προχωρήσει ακόμα δυστυχώς δεν έχουμε κινητικότητα στο πεδίο των επιχειρήσεων, το να συγκροτούν ομάδα επιχειρήσεων Ενεργειακής Κοινότητας», ενώ πρόσθεσε ότι στο σχετικό μητρώο μέχρι τώρα είναι εγγεγραμμένες 11 Ενεργειακές Κοινότητες συμπληρώνοντας ότι «θεωρώ ότι ο αριθμός θα επιταχυνθεί πολύ τους επόμενους μήνες».
Ο χάρτης των Ενεργειακών Κοινοτήτων
Η πρώτη Αγροτική Ενεργειακή Κοινότητα της Ελλάδας, που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλία με έδρα τη Λάρισα, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλίας και έξη τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων από τη Λάρισα και την Καρδίτσα έκανε την επίσημη πρεμιέρα της την περασμένη εβδομάδα.
Σε ειδική εκδήλωση έγινε η θεμελίωση του ιστού, όπου θα τοποθετηθεί η πρώτη ελληνική ανεμογεννήτρια, του ελληνικού Ομίλου Eunice Energy Groop (EEG), καθώς και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου 1 μεγαβάτ που θα καλύψει την πρώτη φάση πιλοτικής λειτουργίας.
Θεσσαλία
Η Θεσσαλία πρωτοπορεί καθώς έχει να παρουσιάσει σε πολύ ώριμη φάση λειτουργίας της και την ενεργειακή συνεταιριστική εταιρεία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ), έναν συνεταιρισμό που συγκροτήθηκε με περισσότερα από 400 μέλη το 2010, σε μία περίοδο όπου δεν υπήρχε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και σήμερα μετατρέπεται σε ενεργειακή κοινότητα. Αποτελείται από φυσικά και νομικά πρόσωπα ενώ περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο της Καρδίτσας (επιχειρήσεις, ιδιώτες, επαγγελματίες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μεταποιήσεις, βιοτεχνίες, λατομεία, βιομηχανίες κλπ.). Αξιοποιεί κι αυτή με τη σειρά της ελληνική τεχνολογία (ανεμογεννήτριες, ψηφιακά συστήματα αποθήκευσης και αυτοδιαχείρισης ενέργειας) και αναπτύσσει σε πρώτη φάση ένα έργο συμψηφισμού ενέργειας στο όριο του ενός μεγαβάτ ενώ στο μεταξύ έχει δημιουργήσει μονάδα παραγωγής πέλλετ.
Πελοπόννησος
Έτοιμη να αρχίσει τη λειτουργία της είναι η «Πελοπόννησος Ενεργειακή Κοινότητα Περιορισμένης Ευθύνης» μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει συστήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με συμμετοχή 40% μαζί με την αναπτυξιακή «Πελοπόννησος ΑΕ» (25%), το Περιφερειακό Ταμείο (25%) και το δήμο Μεγαλόπολης (10%), με κεντρικούς στόχους την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την αναμόρφωση του αγροτικού τομέα με τα πλεονεκτήματα της καθαρής ενέργειας, αλλά και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
Φούρνοι
Παράλληλα ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων με αιχμή τον αγροτικό τομέα εξαπλώνεται σε περιοχές όλης της Ελλάδας. Τις εντυπώσεις κερδίζει η ενεργειακή κοινότητα Φούρνων Κορσεών του ακριτικού δήμου Φούρνων με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των κατοίκων του νησιού και με πρωτοβουλία του δημάρχου Κώστα Μαρούση. Οι Φούρνοι ακολουθούν τα βήματα του πρωτοποριακού και διεθνώς αναγνωρισμένου “TILOS Project” της επίσης ακριτικής Τήλου, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη και τη μη κερδοσκοπική συμμετοχή του Ομίλου EEG που έχει αναπτύξει ως ιδιωτική επένδυση το έργο και την τεχνολογία πλήρους ενεργειακής αυτονόμησης της Τήλου.
Ταχείς ρυθμούς
Ο χάρτης των ενεργειακών κοινοτήτων περιλαμβάνει ακόμη πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει και προχωρούν με ταχείς ρυθμούς για να πάρουν σάρκα και οστά και να λειτουργήσουν στις περιοχές:
-Του δήμου Θεσσαλονίκης και παράλληλα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που είναι μία από τις πιο δυνατές περιοχές καλύπτοντας πανελλαδικά ποσοστό άνω του 45% στην πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
Του Δήμου Τρικάλων, που αναζητεί να συνδυάσει λύσεις πράσινης ενέργειας με καινοτόμες εφαρμογές, που αναπτύσσει στην περιοχή του.
-Του δήμου Βέροιας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
-Της ΕΑΣ Νάξου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
-Του δήμου Ψαρών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
-Της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας που ετοιμάζει λύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης και μετάβασης με σημείο αναφοράς τα πολύτιμα εσπεριδοειδή προϊόντα της
Ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων αγκαλιάζει και εμβληματικές ελληνικές αγροτικές μεταποιητικές μονάδες και εκμεταλλεύσεις σε πολλές περιοχές της χώρας . Το προβάδισμα φαίνεται να έχουν σε αυτή την κατεύθυνση, η Ήπειρος και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με πρωτοπορία της Κεφαλονιάς.
Σχετικά Άρθρα
- Στη Βουλή η χρηματοδότηση ενεργειακών κοινοτήτων των ΟΤΑ
- ΕΕΤΑΑ: μελέτη ανάπτυξης ενεργειακών κοινοτήτων στη Β. Εύβοια
- Τα εμπόδια για αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά
- Κλιματικός νόμος: στον αέρα τα έργα ενεργειακής εξοικονόμησης των Δήμων
- Aυτοπαραγωγή ενέργειας: 10.934 αιτήσεις, στο πρώτο επτάμηνο του 2024
- Ενεργειακές Κοινότητες: ο ΔΕΔΔΗΕ απορρίπτει τις μισές αιτήσεις, λόγω δικτύου