Ο δήμος Περιστερίου σχεδιάζει την έξυπνη πόλη
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργα 21 Απριλίου 2020 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Στον σχεδιασμό δράσεων που αφορούν ευφυή συστήματα «έξυπνων πόλεων» αλλά και έργα βιώσιμης και αστικής κινητικότητας, προχωράει ο δήμος Περιστερίου, με οδηγό το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το οποίο αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί.
-«Μέσω του ΣΒΑΚ, το οποίο θα αποτελέσει και το στρατηγικό μας σχέδιο έχουμε μελετήσει και θα προωθήσουμε μία σειρά δράσεων και σε συνεργασία με άλλους δήμους, βάσει των οποίων θα τρέξουν διάφορα προγράμματα που σχετίζονται με την ευρύτερη έννοια της έξυπνης πόλης», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας στο δήμο Περιστερίου, κ. Γιώργος Τσίνας στο ecopress και εξηγεί ότι:
«Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει συστήματα έξυπνου φωτισμού και έξυπνων κάδων, ενώ προχωράμε στο επόμενο στάδιο που θα είναι οι έξυπνες υποδομές. Κι αν δεν υπήρχε η δίμηνη καθυστέρηση λόγω της πανδημίας θα είχαμε ολοκληρώσει τη διαβούλευση, του σχεδίου».
Ο ίδιος προσθέτει: «Στόχος μας είναι, μέσα από αυτό το σχέδιο να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος των αναγκών των δημοτών μας σε επίπεδο κινητικότητας, στην καλύτερη ποιότητα της ζωής, στην εξυπνοποίηση των διαδικασίων και των εφαρμογών της πόλης».
Όπως εξηγεί ο κ. Τσίνας, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, δημιουργεί τη δυναμική για υπάρξει συμμετοχικές διαδικασίες στη διαμόρφωσή του, τόσο από τους πολίτες, όσο και από συλλογικές εκφράσεις που εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο ΣΒΑΚ και μέσα από τις ανάγκες που διατυπώνουν οι ίδιοι οι πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δυναμικές μεταβολές του περιβάλλοντος. Και οι πολίτες φαίνεται ότι θέλουν να έχουν έξυπνες καθαρές και λειτουργικές πόλεις»
Στην πρωτοπορία της ψηφιακής εποχής
Ο όγδοος μεγαλύτερος δήμος της χώρας, αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής όσον αφορά τη μετάβαση των διοικητικών υπηρεσιών στην ψηφιακή εποχή. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δημοτικών δομών κοινωνικής πολιτικής & αλληλεγγύη. Συνολικά, ο Δήμος, παρέχει 14 έγγραφα (πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κτλ) και πρόσβαση σε 7 υπηρεσίες , ενώ 1/3 από τους περίπου 300 εργαζόμενους κάνουν χρήση της τηλεργασίας.
-«Εργαζόμαστε εδώ και καιρό για αυτή όλη αυτή τη διαδικασία ψηφιακού. Σχεδιάζαμε να βγει στον αέρα τον Μάιο. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο κορωνοιός μας πρόλαβε. Μας ανάγκασε να το κάνουμε πιο γρήγορα», αναφέρει ο κ. Τσίνας, που εξηγεί επίσης ότι «το βασικό μας σχέδιο το οποίο θέτουμε σε εφαρμογή, είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ηλεκτρονικές τις υπηρεσίες μας και είμαστε αποφασισμένοι για αυτό, παρά τα γραφειοκρατικά προβλήματα και τις νομοθετικές αγκυλώσεις που παρουσιάζονται: Σχεδιάζουμε τις κρίσιμες υπηρεσίες, όπως το δημοτολόγιο, το ληξιαρχείο το τμήμα εσόδων, το τμήμα υγειονομικών ελέγχων, να είναι χώροι μόνο για τους εργαζόμενους και όχι για του πολίτες. Να δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες αλλά και τους καταστηματάρχες να κάνουν τις συναλλαγές τους με το δήμο μόνο ηλεκτρονικά».
Η ενημέρωση για την ψηφιοποίηση του δήμου στον υπουργό Εσωτερικών
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης και ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τσίνας στον κ. Θεοδωρικάκο, πολίτες που κατοικούν στο Δήμο Περιστερίου μέσω επικοινωνίας απ’ την πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών και δημοτικών δομών κοινωνικής πολιτικής αλληλεγγύης μπορούν να υποβάλουν αιτήματα και να παραλάβουν: πιστοποιητικά από το Δημοτολόγιο, αντίγραφα ληξιαρχικών πράξεων και βεβαιώσεις από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
Επίσης ηλεκτρονικά μπορούν να δηλώσουν αδυναμία εξυπηρέτησης λόγω Covid19 και να αιτούνται παροχής ειδών πρώτης ανάγκης και παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης που παραδίδεται κατ΄οίκον από τις υπηρεσίες του Δήμου μας.
Παράλληλα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου προσφέρονται υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας για περιστατικά κακοποίησης, ψυχολογική στήριξης παροχής των Δομών του ΚΕΠ Υγεία, ενημέρωση για τα κοινωνικά επιδόματα και τα δικαιώματα του ενημέρωση των δράσεων της κοινωνική υπηρεσίας.
Σχετικά Άρθρα
- Πετρούπολη: εγκρίθηκαν τα έργα βιώσιμης κινητικότητας
- Δήμος Πετρούπολης: υλοποίηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης
- Παλλήνη: εγκρίθηκε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
- Γρεβενά: η πρώτη πόλη με εγκεκριμένο ΣΒΑΚ
- Έργα βιώσιμης κινητικότητας στους Δήμους «3Β» και Σητείας
- ΣΒΑΚ: εγκρίθηκαν τα σχέδια Θεσσαλονίκης, Λαμίας και Ελασσόνας