Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι έργο για όλους τους μηχανικούς και τους πολίτες
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΈργαΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΥποδομέςΧωροταξία 17 Μαΐου 2024 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι μια εθνική μεταρρύθμιση και έργο όλων των ελλήνων πολιτών και όλων των μηχανικών, τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε συνέντευξη του στο ecopress και ανακοινώνει πότε και πως θα λειτουργήσει, όπως και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών. Μιλάει για τη συντήρηση και ανθεκτικότητα των έργων υποδομών, την έναρξη του προσεισμικού ελέγχου σε κτίρια, τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θέτει σε λειτουργία το ΤΕΕ, τα 100 χρόνια του Τεχνικού Επιμελητήριου αλλά και τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας στο ΤΕΕ, μετά τις εκλογές της 19ης Μαΐου 2024.
Γιώργος Στασινός: «το ΤΕΕ είναι το σπίτι όλων μας. Όλων των μηχανικών, όλων των γενεών, όλων των ειδικοτήτων και όλων των τομέων επαγγελματικής και επιστημονικής δράσης του τεχνικού κόσμου. Και όλοι μαζί οι μηχανικοί και ο κάθε ένας και κάθε μία μηχανικός υλοποιούμε δραστηριότητες και δημιουργούμε έργα που οδηγούν στην ανάπτυξη της Πατρίδας μας και εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας. Ως Πρόεδρος του ΤΕΕ αυτούς τους σκοπούς και στόχους υπηρετώ και αυτό θα συνεχίσω να κάνω».
Η συνέντευξη του Γιώργου Στασινού έχει ως εξής:
Μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που πρότεινε και υλοποίησε το ΤΕΕ είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, μέσα από τον οποίο αναπτύσσεται και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών. Πότε θα δοθεί σε λειτουργία και τι θα αλλάξει πρακτικά στην καθημερινότητα του μηχανικού;
Την Τετάρτη παρουσιάσαμε, ενώπιον του Πρωθυπουργού, τη δοκιμαστική λειτουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, ο οποίος μπαίνει σε παραγωγική λειτουργία μέσα στον χρόνο και θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Παρουσιάσαμε αναλυτικότερα τη λειτουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη σε κοινό μηχανικών την Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη, στο ΤΕΕ/ΤΚΜ. Μαζί με το Εθνικό Μητρώο Υποδομών μπορούν να αποτελέσουν πλέον το βασικό εργαλείο αποτύπωσης του αστικού περιβάλλοντος της χώρας και όχι μόνο.
Ουσιαστικά, αλλάζουμε τον τρόπο που δουλεύουν όλοι οι μηχανικοί που ασχολούνται με την αδειοδότηση κάθε είδους έργου και διευκολύνουμε τη δουλειά τους καθώς τους απαλλάσσουμε από την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων.
Ταυτόχρονα, δίνουμε εργαλεία στις επιχειρήσεις με στοιχεία που θα έκαναν μέρες να ενσωματώσουν, εβδομάδες να βρουν, μήνες να πειστούν ότι είναι θεσμικά ασφαλή, ενώ δίνουμε και στους πολίτες πληροφορίες που τους λύνουν τα χέρια να κάνουν ορθολογικές επιλογές.
Με λίγα λόγια, κάνουμε πιο απλή και πιο γρήγορη τη δουλειά όλων, που εξοικονομούν πόρους, που κερδίζουν χρόνο παρέχοντας μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση.
Η απόφαση που προβλέπει οι διπλωματούχοι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ, που είναι δημόσιοι υπάλληλοι να συμμετέχουν σε επιτροπές και ομάδες εργασίας για την υλοποίηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορά και στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη;
-«Οι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ που απασχολούνται σε φορείς του δημοσίου τομέα, θα επιτρέπεται σύντομα να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας ή ως μέλη έκτακτων επιτροπών που εισηγούνται ή γνωμοδοτούν σχετικά με έργα του «Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0».
Για αυτόν τον λόγο η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως θα εισηγηθεί νομοθετική διάταξη προς ψήφιση, καθώς η ορθή και βέλτιστη υλοποίηση σημαντικών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορούν και πρέπει βασιστούν σε έμπειρα στελέχη του Δημοσίου. Η συμμετοχή αυτή του προσωπικού του δημοσίου που είναι διπλωματούχοι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ θα γίνεται εκτός του ωραρίου εργασίας, δεν θα παρεμποδίζει τα καθήκοντά τους στις υπηρεσίες τους και θα λογίζεται ως επιπλέον εργασία.
Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως που συζητούμε καιρό και συμφωνήσαμε να έλθει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στους μηχανικούς δημοσίους υπαλλήλους να συμμετέχουν, ως επιπλέον εργασία, αν το επιθυμούν, σε ομάδες εργασίας για τα έργα του ΤΕΕ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και ο προσεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων. Ως επιπλέον εργασία, οι μηχανικοί αυτοί του δημοσίου, που θα παρέχουν την εμπειρία και τη γνώση τους για την κοινή προσπάθεια υλοποίησης σημαντικών έργων, θα αμείβονται επιπλέον για αυτήν, όταν αυτό προβλέπεται. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που δεν υπήρχε ως πρόβλεψη στη νομοθεσία μέχρι τώρα, αλλά η πρωτοβουλία της Υπουργού στο δίκαιο αίτημα του ΤΕΕ το κάνει πλέον δυνατό. Λύνει προβλήματα και δημιουργεί ευκαιρίες.
Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι το πρώτο από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ολοκληρώθηκε εντός των χρονοδιαγραμμάτων από το ΤΕΕ και θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να εμπλουτίζεται διαρκώς. Είναι μια εθνική μεταρρύθμιση και έργο όλων των ελλήνων πολιτών και όλων των μηχανικών.
Άλλωστε όπως πιστεύω και λέω πάντα και παντού, το ΤΕΕ είναι το σπίτι όλων μας. Όλων των μηχανικών, όλων των γενεών, όλων των ειδικοτήτων και όλων των τομέων επαγγελματικής και επιστημονικής δράσης του τεχνικού κόσμου. Και όλοι μαζί οι μηχανικοί και ο κάθε ένας και κάθε μία μηχανικός υλοποιούμε δραστηριότητες και δημιουργούμε έργα που οδηγούν στην ανάπτυξη της Πατρίδας μας και εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας. Ως Πρόεδρος του ΤΕΕ αυτούς τους σκοπούς και στόχους υπηρετώ και αυτό θα συνεχίσω να κάνω».
Η ανθεκτικότητα είναι ένα κομμάτι που θέτετε συχνά στο δημόσιο διάλογο. Το ΤΕΕ πώς συμβάλλει στο να αποκτήσει η χώρα μας καλοσυντηρημένες υποδομές;
Έχετε εντοπίσει πολύ σωστά ένα από τα ζητήματα που το ΤΕΕ επιμένει να θέτει σε προτεραιότητα συνεχώς και να ζητάει και από την Πολιτεία να το βάλει ψηλά στην ατζέντα. Ξέρετε, στην Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσουμε κουλτούρα συντήρησης των κατασκευών μας και το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι να μάθουμε, φυσικά, τι υποδομές διαθέτουμε, σε ποια κατάσταση είναι, ποιος έχει την ευθύνη τους. Μπορεί να ακούγονται πολύ απλά αυτά που λέω, ωστόσο, αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει τις απαντήσεις.
Στο ΤΕΕ έχουμε κάνει σημαντική δουλειά σε αυτό το κομμάτι, με την υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Υποδομών. Αναπτύσσουμε ένα πληροφοριακό σύστημα με γεωχωρική αναφορά, όπου θα αποτυπωθούν από όλη τη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους φορείς, όλες οι δημόσιες υποδομές, όπως γέφυρες, έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης, δημόσια κτίρια και πολλά άλλα.
Φυσικά, θα συνοδεύονται με τα τεχνικά τους στοιχεία, άδειες – εγκρίσεις-μελέτες, ώστε να αποτελέσουν την ταυτότητα κάθε έργου, αλλά κυρίως με στοιχεία για τις αρμοδιότητες, τον τρόπο κατασκευής και ιδίως συντήρησης.
Έτσι, θα έχουμε μία πρώτη, αρκετά κατατοπιστική εικόνα για τις υποδομές μας και θα μπορεί η Πολιτεία να προγραμματίσει τις συντηρήσεις, να δει πού πρέπει να παρέμβει άμεσα. Θα μπορούμε επίσης να βάλουμε τέλος και στο μπαλάκι των ευθυνών κάθε φορά που συμβαίνει ο,τιδήποτε.
Μία ακόμα δράση που περιμένουμε να ξεκινήσει είναι ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος. Πότε θα «τρέξει» και θα ολοκληρωθεί;
Ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, πυροσβεστικούς σταθμούς και αστυνομικά τμήματα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουμε αναλάβει ως ΤΕΕ και θα ολοκληρωθεί γρήγορα και με αξιοπιστία καθώς θα διενεργηθεί από εξειδικευμένους και καταρτισμένους Μηχανικούς μέλη μας.
Οι έλεγχοι ξεκινούν μέσα στον επόμενο μήνα και θα πρέπει να σας πω ότι αυτό που θα κάνουμε είναι κάτι που η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει τα τελευταία 25 χρόνια. Ο προσεισμικός έλεγχος είναι, εκτός των άλλων, και μία απόδειξη του κοινωνικού ρόλου των μηχανικών, δεν είναι απλή δουλειά, είναι και προσφορά.
Στόχος μας είναι να μην σταματήσουμε στις πιο κρίσιμες υποδομές σε περίπτωση σεισμού που προανέφερα αλλά να προχωρήσουμε και σε άλλα κτίρια.
Γιώργος Στασινός: ζητώ από τους συναδέλφους μου Μηχανικούς να προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες, σε όλη την Ελλάδα και να ψηφίσουν γιατί μέσα από τη συμμετοχή στις εκλογές κάνουμε πιο ισχυρό το ΤΕΕ.
Κύριε Πρόεδρε, το ΤΕΕ συμπλήρωσε 100 χρόνια από την ίδρυσή του και πορεύεται σε μια νέα εποχή που οι αλλαγές είναι καταιγιστικές. Πώς προσφέρει σήμερα το ΤΕΕ στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας;
Το ΤΕΕ μέσα από την επιστημοσύνη των μελών του και με την εμπειρία των 100 ετών ιστορίας έχει σταθεί διαχρονικά πολύτιμος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας. Ο ρόλος μας αυτός είναι σαφώς διευρυμένος γιατί οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, το ίδιο και οι προκλήσεις.
Είμαστε, όμως, σε μία εποχή που έχουμε αναλάβει να προωθήσουμε έργα σημαντικά για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της χώρας και μάλιστα από τη θέση του πρωταγωνιστή.
Σας μίλησα για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, παράλληλα έχουμε την ψηφιοποίηση όλων των αρχείων των Πολεοδομιών σε όλη τη χώρα, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά και την η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών όπως το BIM και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Ουσιαστικά τα έργα που αναλαμβάνουμε διαμορφώνουν μία άλλη Ελλάδα.
Πλέον, το ΤΕΕ όχι μόνο προτείνει αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη να υλοποιήσει όσα το κράτος δυσκολεύεται να κάνει με τις υπάρχουσες δομές του.
Βρισκόμαστε δίπλα στην Πολιτεία σε κάθε πρωτοβουλία που προωθεί έμπρακτα την Ανθεκτικότητα, δηλαδή την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτώναλλά και τη βιωσιμότητα και την αειφορία των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων.
Διεκδικείτε μία νέα θητεία στην ηγεσία του ΤΕΕ όπου είστε πρόεδρος από το 2015. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη ημέρα;
Μου δίνετε την ευκαιρία να ζητήσω από τους συναδέλφους μου Μηχανικούς να προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες, σε όλη την Ελλάδα και να ψηφίσουν γιατί μέσα από τη συμμετοχή στις εκλογές κάνουμε πιο ισχυρό το ΤΕΕ.
Τα τελευταία 9-10 χρόνια έχουμε καταφέρει με ρεαλιστικές προτάσεις, τεκμηρίωση, πιέσεις και διεκδικήσεις να δρομολογήσουμε έργα που η χώρα έχει ανάγκη, που οι Μηχανικοί έχουν ανάγκη. Γιατί ξέρετε όσο πιο εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά εξασφαλίζουμε ότι θα κάνει τη δουλειά του ο Μηχανικός τόσο πιο πολύ λειτουργούμε προς όφελος των πολιτών. Κανένα επάγγελμα δεν σχετίζεται τόσο στενά με την καθημερινότητα των πολιτών όσο αυτό του Μηχανικού, οπότε το χρέος μας είναι διπλό.
Συνεχίζουμε σε αυτόν τον δρόμο με νέες υπηρεσίες, νέα εργαλεία και νέες δουλειές για τους Μηχανικούς που κάνουν την καθημερινότητά του πιο λειτουργική και εύκολη.
Η επόμενη 5ετία είναι κρίσιμη για τη δουλειά μας αλλά και για τη χώρα και πρέπει αυτή η δυναμική που έχουμε πετύχει για το επάγγελμα του Μηχανικού να συνεχιστεί και να ενταθεί. Θέλουμε την επόμενη 5ετία το ΤΕΕ να είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, με τα έργα που σας ανέφερα και άλλα που διεκδικούμε.
Σχετικά Άρθρα
- Οι εργοληπτικές οργανώσεις στηρίζουν το ψηφιακό μητρώο υποδομών
- ΤΕΕ: στο ΟΑΚΑ από το 2004 έως το 2024 δεν πήγε κανείς ούτε να βάψει μία κολώνα
- TEE: έτοιμος προς παραγωγική λειτουργία ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης
- ΤΕΕ: προτεραιότητα o προσεισμικός ελέγχος σε δημόσια κτίρια
- ΤΕΕ: αρχίζει η καταχώρηση όλων των έργων στο Εθνικό Μητρώο Υποδομών
- ΤΕΕ: Μητρώα Μηχανικών για αποτελεσματικές λύσεις σε όλα τα μέτωπα