Ο Γιόχαν Γκολντάμερ για τις δασικές πυρκαγιές
ΑποδελτίωσηΠεριβάλλον 5 Αυγούστου 2019 Αργύρης
Οι δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία εξαπλώνονται. Θα πρέπει να τις σβήσει κανείς; Πώς θα γίνει αυτό; Ο Γιόχαν Γκολντάμερ, γνωστός για τις θέσεις του για τη φωτιά στο Μάτι, απαντά στην DW σε αυτή κι άλλες ερωτήσεις.
Ο Γιοχάνες Γκέοργκ Γκολντάμερ είναι γνωστός στην Ελλάδα από τις εκτιμήσεις του μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι με 102 νεκρούς. Αυτήν τη φορά μιλά για τις φοβερές πυρκαγιές στη Σιβηρία που έχουν κάψει ήδη χιλιάδες εκτάρια γης. Ο Γκοντάμερ παρατηρεί τα τελευταία 25 χρόνια τις δασικές πυρκαγιές και η εμπειρία του είναι μεγάλη. «Πυρκαγιές στη Σιβηρία γίνονταν πάντα αλλά σαν κι αυτή θα γίνονται συχνότερα τα επόμενα χρόνια» προβλέπει μιλώντας στην DW.
«Δεν είναι όλες οι φωτιές καταστροφικές»
Ο Γολντάμερ είναι από τους πιο συχνούς συνομιλητές για τέτοια θέματα. Είναι επικεφαλής του Global Fire Monitoring Center (GFMC), παράρτημα του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ Χημείας στο Πανεπιστήμιου του Φράϊμπουργκ. 4 περιοχές της Ρωσίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η φωτιά, βοηθούντος και του καύσωνα, εξαπλώνεται συνεχώς. Αρχικά η ρωσική κυβέρνηση αγνόησε το πρόβλημα αλλά τώρα φαίνεται ότι αποφάσισε να περάσει στη δράση. Επειδή οι εκτάσεις είναι τεράστιες τα πτητικά μέσα δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Η σκέψη είναι η φωτιά να αντιμετωπιστεί με την πρόκληση τεχνητής βροχής. Ωστόσο δεν χρειάζεται να σβήνει κανείς κάθε φωτιά, υποστηρίζει ο γερμανός εμπειρογνώμων.
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν και κάτι το θετικό γιατί υποβοηθούν τη φυσική ανάπτυξη των δένδρων. «Σήμερα ωστόσο, δεν είναι όπως παλαιότερα» συμπληρώνει ο Γολντάμερ. «Λόγω της μη βιώσιμης διαχείρισης των δασών και της κλιματικής αλλαγής δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για τη φυσική αναζωογόνηση. «Η απάντηση στην πρόκληση των δασικών πυρκαγιών είναι η εκπαίδευση δυνάμεων που σε επιστημονική βάση να αποφασίζουν το πώς θα τις διαχειρίζονται» τονίζει ο Γκολντάμερ. «Γιατί καμιά φορά η απόφαση ανάμεσα σε μια φωτιά με θετικές ή με καταστροφικές συνέπειες είναι πολύ οριακή». Μαζί με συναδέλφους του προτείνει τη δημιουργία ενός νέου επαγγέλματος, του διαχειριστή πυρκαγιών με περισσότερες γνώσεις οικολογίας από ότι μόνο τεχνολογίας καταπολέμησης της φωτιάς.
Ελλιπής προετοιμασία για τις προκλήσεις
«Ανάγκη για ένα τέτοιο επάγγελμα θα υπάρξει και στη Γερμανία» σημειώνει. «Επαγγελματίες ή εθελοντές πυροσβέστες δεν έχουν οπωσδήποτε τέτοιες ειδικές γνώσεις». Από φωτογραφίες δορυφόρων προκύπτει ότι κάθε χρόνο φωτιές κατατρώνε 300 με 400 εκατομμύρια εκτάρια δασικών περιοχών. Καταστρέφουν την υγεία και το βιός πολλών ανθρώπων, όχι μόνο άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα καταστρέφουν την ανθρωπότητα και αλλάζουν δραματικά τα τοπία. «Αυτές κι άλλες εξελίξεις είναι προανάκρουσμα μιας νέας εποχής για τη γη. Ζούμε ανθρωποκεντρικά αλλά έχει ημερομηνία λήξης. Πώς θα ονομάζουμε την επόμενη εποχή; Δεν υπάρχει ομοφωνία. Εμείς στην επιστημονική κοινότητα ξέρουμε ότι θα λέγεται εποχή της φωτιάς» λέει χαρακτηριστικά.
Εκείνο που επισημαίνει είναι ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν είναι καλά προετοιμασμένη για τις προκλήσεις από φωτιές των δασών. Δεν γίνεται ευρύτερο θέμα συζήτησης και ενημέρωσης ακόμη και στη Γερμανία. «Υπάρχει ωστόσο ελπίδα φωτός στον δυτικό κόσμο» τονίζει. «Ο κόσμος ξυπνά. Αυτό συνδέεται και με το κίνημα Fridays for Futur που έχει θέσει κάπως την πολιτική υπό πίεση. Και η πολιτική αντέδρασε γιατί συνειδητοποίησε ότι η κλιματική αλλαγή υπάρχει και είναι επικίνδυνη».
Μίχαελ Μπούσουεφ – Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Σχετικά Άρθρα
- Πυροσβεστική: 3.800 δασικές πυρκαγιές έως σήμερα
- Ρεκόρ καμένων εκτάσεων από τις δασικές πυρκαγιές Ιουλίου
- Δασικές πυρκαγιές: αυξημένες και μεγαλύτερες το 2022
- Δασικές πυρκαγιές: ρεκόρ καμένων επιφανειών στην Ευρώπη
- Αττική: το 37% των δασών κάηκε στα 8 τελευταία χρόνια
- Meteo: το 23% της Αττικής κάηκε μέσα στα 7 τελευταία χρόνια