ecopress
Το πολιτικό κόστος αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης, με συστηματική επιβολή προστίμων και την κατεδάφιση των χιλιάδων παράνομων κτισμάτων για τα οποία  έχουν εκδοθεί τελεσίδικες... Ο νέος πολεοδομικός νόμος «σκόνταψε» στην Αχαΐα – Βέτο από Περιφέρεια και Δήμους, λόγω του πολιτικού κόστους των προστίμων και κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων – Οι δεσμεύσεις του ΥΠΕΝ  

Το πολιτικό κόστος αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης, με συστηματική επιβολή προστίμων και την κατεδάφιση των χιλιάδων παράνομων κτισμάτων για τα οποία  έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις βάζει σε δοκιμασία την πλήρη εφαρμογή του νέου πολεοδομικού νόμου, καθώς Περιφέρειες και Δήμοι αρνούνται να αναλάβουν τις συγκεκριμένες  αρμοδιότητες και να λειτουργήσουν τοπικά και περιφερειακά παρατηρητήρια δόμησης, όπως έχουν θεσμοθετηθεί από τη Βουλή, με το νόμο 4495/17. 

Αντιμέτωπος με την άρνηση των παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρωτοστατούντος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ Κατσιφάρα,  να αναλάβουν τις νέες πολεοδομικές αρμοδιότητες ήρθε ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης στην Αχαΐα,  στην διάρκεια εκδήλωσης για πολεοδομικά θέματα, που διοργάνωσε το  Περιφερειακό Τμήμα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

Ενδεικτικά του κλίματος που επικράτησε είναι τα δημοσιεύματα  των τοπικών εφημερίδων, που γράφουν  με πηχυαίους τίτλους στα πρωτοσέλιδα  «Η μάχη της Αχαΐας για τον Γ. Σταθάκη».  Χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Πελοπόννησος» γράφει στην πρώτη σελίδα της ότι «Περιφερειάρχης και δήμαρχοι έθεσαν ζήτημα μηχανισμών, καθώς η μεταρρύθμιση εισάγεται σε σαθρό έδαφος».

Το θέμα είναι ευρύτερο, όπως έχει γράφει το ecopress , σημειώνοντας δείτε εδώ το ρεπορτάζ, ότι αρνούνται ευθέως και κατηγορηματικά οι Περιφέρειες να αναλάβουν την ευθύνη της κατεδάφισης των τελεσίδικα κριθέντων αυθαιρέτων κτισμάτων, που υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα.

Ταυτοχρόνως οι Περιφέρειες  θέτουν  πέντε αυστηρούς όρους, οι οποίοι αφορούν κατά βάση σε στελέχωση υπηρεσιών,  υλικοτεχνικές υποδομές και πρόσθετους πόρους, για να αποδεχθούν να εφαρμόσουν το νέο πολεοδομικό νόμο του ΥΠΕΝ.

Τι έγινε στην Αχαΐα

Κουμπωμένοι άκουσαν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και των δήμων Δυτικής Ελλάδας την προσφορά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη  να μεταφερθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο ένα μεγάλο κομμάτι από την πίτα του ποινολογίου για την αυθαίρετη δόμηση όσο και η υψηλού πολιτικού κόστους αρμοδιότητα για τον έλεγχο, τη βεβαίωση και την έγκριση των προστίμων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» .

Ο Γ. Σταθάκης από το βήμα ημερίδας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας προσέφερε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 50% των πόρων από τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στο μέλλον στο πλαίσιο της διαδικασίας τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Ειδικότερα πρότεινε το 25% των προστίμων να εισπράττεται από τους δήμους και το 25% από τις περιφέρειες και «μόνο το 50% να πηγαίνει στο κρατικό “Πράσινο Ταμείο” προκειμένου αυτό να μπορέσει να επιτύχει κάποτε το σκοπό του, να δώσει ώθηση στο περιβάλλον και έργα για την προστασία και αξιοποίησή του σε όλη τη χώρα μας».

Περιφέρεια και δήμοι δεν επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στην υπουργική προσφορά αντιτείνοντας τις δυσκολίες που θα δημιουργούσε στο εγχείρημα η τεχνική αλλά και η οικονομική  αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός από την πλευρά του επικαλέστηκε τις θετικές εξελίξεις που έχουν δημιουργήσει τόσο η ψήφιση του νόμου για αυθαίρετα, ο οποίος μεταξύ άλλων ίδρυσε τα Περιφερειακά και Δημοτικά Παρατηρητήρια Περιβάλλοντος (προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος, ν.4495/2017) όσο και η ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών (ηλεκτρονική υποβολή διαγραμμάτων, ν.4409/2016).

«Το πνεύμα του νόμου είναι πάρα πολύ απλό, ο διαχωρισμός των υπηρεσιών έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου δόμησης. Ο έλεγχος στο στάδιο κατασκευής θα είναι ευθύνη ιδιωτών μηχανικών και επιθεωρητών δόμησης ενώ ο έλεγχος αυθαιρέτων θα γίνεται από τις Περιφέρειες», επισήμανε ο υπουργός. Σχετικά με την «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου», τη Δημοτική Πολεοδομία και τα Ηλεκτρονικά Διαγράμματα τόνισε ότι «θα αποτελεί πλέον τη νέα βάση δεδομένων για τη χάραξη χωροταξικής πολιτικής, αφού αφορά τα νέα κτίρια, ενώ σταδιακά θα ενσωματώνονται και τα κτίρια που μεταβιβάζονται ή αλλάζουν χρήση».

Οι δεσμεύσεις του κ. Σταθάκη:

-Ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού-υλοποίηση Τοπικών Χωροταξικών Σχεδίων από τους δήμους.
-Καθορισμός της Ακτογραμμής εντός του 2018 και έναρξη του θαλάσσιου Χωροταξικού, παράλληλα με την ένταξη του Κορινθιακού και άλλων οικοτόπων στο Δίκτυο «Natura 2000».
– Ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης. «Χρειαζόταν ενιαίο Κτηματολόγιο, ο νέος φορέας που ψηφίστηκε, θα ενσωματώσει τα Υποθηκοφυλακεία και τον νόμο για τα αυθαίρετα. Ευελπιστούμε το 2020 να έχουμε ταυτόχρονα επικυρωμένους δασικούς χάρτες, παραλίες, κτηματολόγιο στο 80% της χώρας και τον ενιαίο φορέα διαχείρισης του κτηματολογίου» δήλωσε.
-Έναρξη της διαδικασίας οικιακής και δημοτικής παραγωγής ενέργειας, με τις νέες «Ενεργειακές Κοινότητες» και κρατική επιδότηση και για την εξοικονόμηση ενέργειας από τα δημόσια κτίρια.
-Τέλος ανακοίνωσε την άμεση έναρξη του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον 2» με επιδότηση έως 70% για την εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες για οικογένειες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ χωρίς τη δέσμευση για συμπληρωματική τραπεζική χρηματοδότηση, πέραν της κρατικής ενίσχυσης.

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας