ecopress
Του Νίκου Γρυλλάκη Από τις συναλλαγές των προηγούμενων ετών έχουν ήδη εισπραχθεί πάνω από 700 εκατ. ευρώ. Πιθανότατα μέσα στην επόμενη διετία να υπερβούν... Ο νέος τιμοκατάλογος των συναλλαγών με τα Γραφεία Κτηματολογίου

Του Νίκου Γρυλλάκη

Από τις συναλλαγές των προηγούμενων ετών έχουν ήδη εισπραχθεί πάνω από 700 εκατ. ευρώ. Πιθανότατα μέσα στην επόμενη διετία να υπερβούν το 1 δισ ευρώ. Βέβαια μεγάλο μέρος αυτών των εισπράξεων καλύπτει και τις λειτουργικές ανάγκες του Κτηματολογίου .Πάντως παρότι δεν έχει γίνει κατανοητό σε μεγάλο βαθμό το Κτηματολόγιο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο έργο. Οι κύριες πηγές άντλησης χρημάτων είναι το ανταποδοτικό και το αναλογικό τέλος.

  • Για κάθε εγγραφή πράξης στα βιβλία (μεταβατικά) ή στο ψηφιακό κτηματολόγιο καταβάλλεται πάγιο τέλος 12 ευρώ.
  • Εξαιρούνται (και θα καταβάλουν 23 ευρώ) αγοραπωλησίες, ανταλλαγές, διανομές, εισφορές ακινήτων σε εταιρείες, περιλήψεις κατακυρωτικής έκθεσης, δικαστικές αποφάσεις για αναγνώριση χρησικτησίας και χρονομεριστικές μισθώσεις.
  • Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις αυτές ο ενδιαφερόμενος θα καταβάλλει τέλος ίσο με 5‰ επί της αξίας του ακινήτου (ή του ύψους του μισθώματος).
  • Επίσης, για την εγγραφή γονικής παροχής, δωρεάς εν ζωή ή αιτία θανάτου, σύσταση πραγματικής δουλείας, υποθήκης, προσημείωσης υποθήκης, κατασχετικής κ.λπ. θα καταβάλλεται εκτός από το πάγιο τέλος των 23 ευρώ και αναλογικό τέλος 8‰ επί της αξίας του ακινήτου.
  • Μάλιστα, για τις εγγραφές στο κτηματολόγιο (και όχι σε υποθηκοφυλακείο) το αναλογικό τέλος στις προηγούμενες περιπτώσεις αυξάνεται κατά 1%.
  • Για τη χορήγηση πιστοποιητικού καταβάλλεται τέλος 9,50 ευρώ (και από 6,50 ευρώ για κάθε επιπλέον πιστοποιητικό).
  • Αν το πιστοποιητικό λαμβάνεται από κτηματολογικό γραφείο, το τέλος αυξάνεται κατά 4,50 ευρώ για κάθε σελίδα.
  • Για τη χορήγηση αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος καταβάλλονται 15 ευρώ και για κτηματογραφικό διάγραμμα 33 ευρώ.

Αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ σε αποχή βρίσκονται οι δικηγόροι του Εθνικού Κτηματολογίου και οι άμισθοι υποθηκοφύλακες, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη σύσταση νέου Οργανισμού Κτηματολογίου. Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται καθώς το υπουργείο προτείνει τη μονιμοποίησή τους στο Δημόσιο, την οποία ερμηνεύουν ως προσπάθεια κατάργησης του νομικού ελέγχου. Οι δε άμισθοι υποθηκοφύλακες αντιδρούν στη νέα δομή που προτείνει το υπουργείο για το κτηματολόγιο.

Τώρα στο Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση απασχολούνται 63 δικηγόροι με σταθερή εργασιακή σχέση, οι 10 στον έλεγχο των συμβάσεων κτηματογράφησης, οι 30 στο έργο της κτηματογράφησης και οι υπόλοιποι σε κτηματολογικά γραφεία σε όλη τη χώρα. Με το σχέδιο νόμου, που συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο, προτείνεται η διατήρηση μόνο 12 θέσεων δικηγόρων και η μονιμοποίηση όσων εκ των 63 δικηγόρων το επιθυμούν στον νέο οργανισμό του κτηματολογίου.

Η επ’ αόριστον αποχή των υποθηκοφυλάκων παγώνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Κατά τους υποθηκοφύλακες η επόμενη πράξη, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα είναι η δικαστική προσβολή κάθε διοικητικής πράξης που θα εκδοθεί σε εκτέλεση του νόμου.

Με τη νέα ρύθμιση συστήνονται 16 Κτηματολογικά Γραφεία, τα οποία πλαισιώνονται και από 184 υποκαταστήματα που θα καλύπτουν και τις αρμοδιότητες όλων των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων, που καταργούνται.

Ο νέος φορέας θα διαθέτει 1.300 θέσεις προσωπικού, ώστε να απορροφηθούν οι 238 άμισθοι και οι 257 δικαστικοί υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων, καθώς και οι 368 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου. Επίσης προβλέπεται να ενισχυθεί με νομικούς και μηχανικούς.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας