ΟΑΚ: 1.250.000 πολίτες στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλον 29 Ιουνίου 2021 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Γέφυρα για την εδραίωσης της ενεργειακής δημοκρατίας και την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων αποτελεί η ανάπτυξη και των Ενεργειακών Κοινοτήτων με την Ευρώπη να μετρά σχεδόν τρεις χιλιάδες ενεργειακές κοινότητες που δημιουργήθηκαν από τα κάτω.
Στη διεθνή Επιμορφωτική Διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα: «Το Ηθικό μας Καθήκον έναντι της Κλιματικής Κρίσης – Κοινωνία, Εκκλησία και Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία – Διαμορφώνοντας ένα Ολιστικό Σχέδιο», που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), με έδρα τον Δήμο Πλατανιά Κρήτης , ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών κ. Dirk Vansintjan, υπογράμμισε, ότι οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο δημοκρατικού ανασχεδιασμού του ενεργειακού τοπίου. Τόνισε, ότι η ιδιοκτησία της παραγωγής ενέργειας, πρέπει ανήκει στους πολίτες, διαφορετικά όπως είπε, απειλείται η Δημοκρατία.: «Σχεδιάζουμε την ψηφιακή μετάβαση και τον ψηφιακό ανταγωνισμό. Το ζήτημα όμως είναι να μετατρέψουμε τον ανταγωνισμό σε ψηφιακή συνεργασία. Να επαναφέρουμε την οικονομία στα όρια του πλανήτη». Όπως είπε, η REScoop.eu η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ενεργειακών συνεταιρισμών πολιτών, αφορά ένα ολοένα αναπτυσσόμενο δίκτυο 3000 ευρωπαϊκών ενεργειακών συνεταιρισμών και των 1.250.000 πολιτών τους που δραστηριοποιούνται στην ενεργειακή μετάβαση». Τόνισε ακόμη ότι αποτελεί αναγκαιότητα, η αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας. Υποστήριξε ακόμη, οι ενεργειακές κοινότητες ανοίγουν το δρόμο για τη δημιουργία τοπικών αγορών ενέργειας, χάρις στη συνεχόμενη εξέλιξη που πετυχαίνουν (παράγουν, παρέχουν αποθηκεύουν, παρακολουθούν τη ζήτηση και ασχολούνται με την εξοικονόμηση της ενέργειας. Τέλος ο κ. Vansintjan, υπογράμμισε, ότι η ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων σε σχέση με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ από ιδιώτες επενδυτές, μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή στην προώθηση μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.
Ο Σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε θέματα περιβάλλοντος, π. Δρ Ιωάννης Χρυσαυγής, στην παρέμβασή του με θέμα: «Φροντίζοντας για την Κτίση: Εκκλησίες & Κοινότητες», μίλησε για το επί δεκαετίες τώρα συστηματικό έργο και λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, τις πρωτοβουλίες και τα συνέδρια που έχει οργανώσει με κεντρικό θέμα την ευαισθητοποίηση έναντι του περιβάλλοντος: «Ο τρόπος ο οποίος συμπεριφερόμαστε στον πλανήτη, καθρεπτίζει τον τρόπο που μεταχειριζόμαστε τους φτωχούς και τους αδύναμους υπογράμμισε». Αναφέρθηκε στην καθιέρωση από πλευράς του Οικουμενικού Πατριάρχη της διεθνούς ημέρας για την Προστασία του Περιβάλλοντος, η οποία βρήκε θετική αποδοχή σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Και μίλησε για την πρόσφατη πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπό τον τίτλο «Greening the Parish», η οποία βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Οι πράσινες ενορίες είναι ένας ιστότοπος στον οποίο ήδη έχουν αναρτηθεί περισσότερα από 40 βίντεο, που αναδεικνύουν καλές πρακτικές, απευθύνουν ερωτήσεις και δίνουν απαντήσεις σε διάφορα ζητήματα που αποτελούν περιβαλλοντικές παρεμβάσεις αιχμής, όπως διαχείριση αποβλήτων, ΑΠΕ κτλ, ανέφερε.
Ο Ευρωβουλευτής κ. Sven Giegold, αναπτύσσοντας το θέμα «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία & Περιβαλλοντική Πολιτική της Ε.Ε.: Πώς μπορεί η Πράσινη Συμφωνία να γίνει και Κοινωνική Συμφωνία» τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για δράση μπροστά στην απειλή της κλιματικής αλλαγής. Εξήγησε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία απάντηση αλληλεγγύης έναντι των μεγάλων ανισοτήτων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και τόνισε ότι η ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με την κοινωνία σε ενεργό και όχι παθητικό ρόλο. Αναφέρθηκε επίσης στην τιμολόγηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, τονίζοντας, ότι δίνεται ένα ισχυρό μήνυμα προς τις εταιρείες και εξήγησε ότι τα έσοδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την βοήθεια των πιο κοινωνικά αδύναμων.
Η υπεύθυνη Πολιτικής του WWF Ελλάδας, κ. Θεοδότα Νάντσου, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Κλιματική Κρίση & Ηθική: Δικαιοσύνη & Υπευθυνότητα μεταξύ Ατόμων, Εθνών & Γενεών», ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι με δεδομένο τις δραματικές αλλαγές που μπορεί να επιφέρει στον πλανήτη το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να δράσουμε μεμονωμένα και απομονωμένα, αλλά πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί». Τόνισε ότι στην Ευρώπη σήμερα εφαρμόζονται ισχυρές κλιματικές πολιτικές με την Ευρώπη να καθίσταται πράσινος πρωταθλητής, παρά το γεγονός όπως είπε, ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητάμε ακόμη περισσότερα. Για την Ελλάδα τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η απολιγνιτοποίηση Κατά τη διάρκεια της παρέμβασή της μίλησε ακόμη για τη μη αναστρέψιμη απώλεια του περιβάλλοντος εφόσον η αύξηση της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη του 1,5 βαθμού Κελσίου, βάσει των διεθνών επιστημονικών συμπερασμάτων που υπάρχουν για το συγκεκριμένο ζήτημα και παρέθεσε τις δραματικές αλλαγές που θα επέλθουν.
Ο συντονισμός της εκδήλωσης
O Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους εισηγητές και τόνισε πως το ζητούμενο είναι να συναντήσουμε την κοινωνία του Θεού στην ανθρώπινη κοινωνία και έτσι να γίνουν υπεύθυνοι οι πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου, εστιάζοντας στο πώς ο πλούτος της θεολογικής μας παράδοσης θα γίνει καθημερινή πράξη, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε ανθρώπου. Επίσης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του «πράσινου Πατριάρχη» -την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α’- καθώς και στη σπουδαία «πράσινη θεολογία», αλλά θα πρέπει να περάσουμε και στις καλές πρακτικές δημιουργώντας «πράσινες ενορίες».
Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον Γενικό Διευθυντή της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνο Ζορμπά και ο Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας, Παραρτήματος της ΟΑΚ, κ. Αντώνη Καλογεράκη. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, συμπεριλαμβάνοντας και ερωτήματα που τέθηκαν από το κοινό της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε στα αγγλικά ζωντανά από το Κανάλι της ΟΑΚ στο YouTube, αλλά και σε μετάφραση στα ελληνικά, η οποία ήταν διαθέσιμη με την ευγενική υποστήριξη από τα «Ελληνικά Καλώδια Α.Ε.».
ΟΑΚ: νέες πρωτοβουλίες
Στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚ, στο Δήμο Πλατανιά Κρήτης λειτουργεί σύγχρονο συνεδριακό κέντρο δυναμικότητας 600 ατόμων, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς των διεθνών επιστημονικών συναντήσεων, αξιοποιώντας παράλληλα τα τουριστικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Η ΟΑΚ, ως Κοινωφελές, Μη Κερδοσκοπικό Ίδρυμα, με ιστορία 53 ετών, έχει να επιδείξει σημαντικές πρωτοβουλίες, διατηρώντας Μουσείο Κρητικών Βοτάνων, Φωτοβολταϊκή Εγκατάσταση 50kWp, η οποία είναι η πρώτη εγκατάσταση στην Κρήτη στη μέση τάση με ενεργειακό συμψηφισμό, αλλά και αξιόλογες Συνεδριακές Δράσεις και Εκπαιδευτικά Προγράμματα που έχει υλοποιήσει στις εγκαταστάσεις της, με έμφαση ιδιαίτερα από τον Νοέμβριο του 2014, για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, της περιβαλλοντικής ηθικής, της αξίας του δασικού πλούτου, της εξοικονόμησης πόρων, τις ήπιες μορφές ενέργειας, τις ενεργειακές κοινότητες, την ενεργειακή φτώχεια, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.
Η ΟΑΚ, ανακοίνωσε ότι δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειές της για ανοιχτό διάλογο, λαμβάνοντας και νέες πρωτοβουλίες, συνεχίζοντας να υπηρετεί με συνέπεια την τοπική, αλλά και τη διεθνή, κοινότητα, με βάση την 53ετή ιστορία της και ως Συνεδριακό και ως Ερευνητικό Κέντρο, αξιοποιώντας τον πλούτο του Μουσείου Κρητικών Βοτάνων, τη Φωτοβολταϊκή της Εγκατάσταση 50kWp (την πρώτη στην Κρήτη στη μέση τάση με ενεργειακό συμψηφισμό), τα Καλντερίμια της με θέα στο Κρητικό Πέλαγος, τα Εκπαιδευτικά της Προγράμματα και τα Συνέδριά της, αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον και την αξία της περιβαλλοντικής ηθικής, στον μακρύ δρόμο για την αειφορία.
Η Εκδήλωση είναι διαθέσιμη μέσω του συνδέσμου: https://bit.ly/3y3TI74
Σχετικά Άρθρα
- ΚΑΠΕ: τεχνική υποστήριξη για ενεργειακές κοινότητες
- Ενεργειακές κοινότητες: εμπόδια προς την «ενεργειακή δημοκρατία»
- Ενεργειακές Κοινότητες: ο ΔΕΔΔΗΕ απορρίπτει τις μισές αιτήσεις, λόγω δικτύου
- Πλατφόρμα για αυτοπαραγωγή, ενεργειακές κοινότητες, εξοικονόμηση
- Τα εμπόδια για αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά
- Ενεργειακές Κοινότητες: ανεπαρκής εφαρμογή του «εικονικού συμψηφισμού»