ecopress
Ακρως θετική χαρακτηρίζει το ΟΕΕ τη  δημιουργία Γενικού Μητρώου Μελών Επιστημονικών Φορέων (ΓΕΜΜΕΦ)  που θα υποκαταστήσει την ένταξη των επιστημόνων στο ΓΕΜΗ. Με το... ΟΕΕ: άκρως θετική η  δημιουργία Γενικού Μητρώου Μελών Επιστημονικών Φορέων

Ακρως θετική χαρακτηρίζει το ΟΕΕ τη  δημιουργία Γενικού Μητρώου Μελών Επιστημονικών Φορέων (ΓΕΜΜΕΦ)  που θα υποκαταστήσει την ένταξη των επιστημόνων στο ΓΕΜΗ. Με το νέο μητρώο θα  δίνεται η δυνατότητα στους επιστήμονες να εγγράφονται ατελώς και να λαμβάνουν οικονομικές ενισχύσεις από διάφορα προγράμματα.

To ΓΕΜΜΕΦ συστήνεται ως ειδικό μητρώο αποκλειστικά για μέλη επιστημονικών φορέων θα εγγράφονται μηχανικοί, νομικοί, γεωτεχνικοί, οικονομολόγοι γιατροί κλπ ελεύθεροι επαγγελματίες επιστήμονες, που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα ενώ αναβάλλονται οι προηγούμενες αποφάσεις για την εγγραφή τους στο ΓΕΜΗ, που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), υποστήριξε επίσης την πάγια θέση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,  να γίνεται η καταχώρηση των δεδομένων των επιχειρήσεων να γίνεται σε μία μόνο ψηφιακή πύλη, από την οποία ο κάθε δημόσιος φορέας να αντλεί ή να ελέγχει τα στοιχεία, που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του και για τους σκοπούς του, επανέλαβε ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας,

Εξι διαφορετικά  μητρώα

Όπως είπε, «σήμερα, υπάρχουν τουλάχιστον έξι διαφορετικά μητρώα (Μητρώο ΑΑΔΕ, Μητρώο e-ΕΦΚΑ και Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, Μητρώο Πραγματικών δικαιούχων, NotifyBusiness, ΟΑΕΔ, Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων), τα οποία ενημερώνονται το κάθε ένα χωριστά και χειροκίνητα από την επιχείρηση, δημιουργώντας καθυστερήσεις αλλά και σπατάλη εργατοωρών».

Ο κ. Κόλλιας επανέλαβε το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει το επάγγελμα του λογιστή – φοροτεχνικού, και το οποίο προβλέπει ότι η κατάρτιση και η υπογραφή των οικονομικών καταστάσεων, των ισολογισμών και των λογαριασμών αποτελεσμάτων χρήσης είναι έργο των νόμιμων λογιστών – φοροτεχνικών. Όμως, «οι οικονομικές καταστάσεις που αναρτώνται στο ΓΕΜΗ. ουδέποτε ελέγχθηκαν ότι υπογράφονται από νόμιμα αδειούχο λογιστή, ούτε μας ζητήθηκε να επιβεβαιώσουμε τα στοιχεία του και την κατηγορία της επαγγελματικής ταυτότητας που κατέχει». Για το σκοπό αυτό, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ προανήγγειλε ότι ο φορέας θα διαθέσει, στην Κεντρική Υπηρεσία ΓΕΜΗ, αρχείο με τα στοιχεία των πιστοποιημένων από το ΟΕΕ λογιστών – φοροτεχνικών (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο και αριθμός επαγγελματικής ταυτότητας), έτσι ώστε, με την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ ή του αριθμού επαγγελματικής ταυτότητας, σε σχετικό πεδίο της εφαρμογής του ΓΕΜΗ (που θα πρέπει να δημιουργηθεί), να ελέγχεται άμεσα και σε πραγματικό χρόνο αν ο υπογράφων τις οικονομικές καταστάσεις είναι νόμιμος λογιστής – φοροτεχνικός, πιστοποιημένος από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Άκρως θετική η δημιουργία  του ΓΕΜΜΕΦ

Ο κ. Κόλλιας χαρακτήρισε άκρως θετική τη δημιουργία Γενικού Μητρώου Μελών Επιστημονικών Φορέων (ΓΕΜΜΕΦ) στο άρθρο 56, που στοχεύει να υποκαταστήσει την ένταξη των επιστημόνων στο ΓΕΜΗ. «Η εξαίρεση των επιστημόνων και δη των οικονομολόγων και των λογιστών από την εγγραφή στο μητρώο του ΓΕΜΗ αποτελούσε πάγιο αίτημά μας, ενώ με το νέο αυτό μητρώο θα τους δίνεται η δυνατότητα να εγγράφονται ατελώς και να λαμβάνουν οικονομικές ενισχύσεις από διάφορα προγράμματα».

Συνολικά, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος τοποθετείται θετικά, καθώς με τη θεσμοθέτηση ρυθμίσεων και διαδικασιών, με τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών και της ηλεκτρονικής διασύνδεσης του πληροφοριακού συστήματος του ΓΕΜΗ. με άλλα δημόσια μητρώα, επιτυγχάνεται η απλούστευση της ίδρυσης μιας επιχείρησης και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία μας και εδώ και πολλά χρόνια έχει προτείνει το ΟΕΕ, για την τόνωση του εγχώριου επιχειρείν και την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας