ecopress
Του Παναγιώτη Ράγγου* Οικονομολόγος panraggos@gmail.com   Τα συνολικά ετήσια εισοδήματα από μισθώματα έως 12.000 ευρώ φορολογούνται με 15%. Όποιος όμως εισπράξει έστω και 1 ευρώ... Οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ενοικίων

Του Παναγιώτη Ράγγου* Οικονομολόγος

panraggos@gmail.com  

Τα συνολικά ετήσια εισοδήματα από μισθώματα έως 12.000 ευρώ φορολογούνται με 15%. Όποιος όμως εισπράξει έστω και 1 ευρώ παραπάνω φορολογείται με 35%.

Στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ενοικίων εξετάζει η κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό υπήρξε συνάντηση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ενώ δηλαδή όλες οι άλλες κλίμακες στη φορολογία έχουν ενδιάμεσους συντελεστές, εδώ υπάρχει ένα μεγάλο κενό που οδηγεί σε υπέρμετρη φορολόγηση. Αυτό ακριβώς το ζήτημα τέθηκε σε συνάντηση των ιδιοκτητών ακινήτων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπου εξετάστηκαν δύο σενάρια.

Οι ιδιοκτήτες ζητούν μείωση κατά 10 ποσοστιαίων μονάδων στην παρούσα κλίμακα των μισθωμάτων, και αυτό της κυβέρνησης, που σκέφτεται να εισάγει έναν ενδιάμεσο συντελεστή ανάμεσα στο 15% και το 35%.

Υπάρχει δε και η σκέψη για κατάργηση της ισχύουσας κλίμακας και φορολόγηση των ενοικίων με τη γενική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αλλά αυτό για την ώρα παραμένει ως εναλλακτική λύση.

Το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Και για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%, για εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης είναι 35% και για εισόδημα πάνω από 35.001 ευρώ ο συντελεστής είναι 45%.

Δηλαδή για έναν φορολογούμενο που θα αποκτήσει κατά τη διάρκεια του 2023 συνολικό καθαρό εισόδημα 25.000 ευρώ από ενοίκια, ο φόρος θα υπολογιστεί ως εξής:

→ 12.000 ευρώ x 15%=1.800 ευρώ
→ 13.000 ευρώ x 35%=4.550 ευρώ

Άρα, 1.800 ευρώ + 4.550 ευρώ=6.350 ευρώ.

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια. Εφαρμόζει παρόμοιους συντελεστές με τη Νορβηγία. Όμως η παραπάνω κλίμακα είναι υψηλότερη από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία και το σύνολο των χωρών των Βαλκανίων, όπου η φορολόγηση κυμαίνεται μεταξύ 10% και 15%.

 Τα σενάρια

Έτσι, λοιπόν, για το 2024 εξετάζονται οι εξής προτάσεις για αλλαγές στη φορολογική κλίμακα:

→ Η πρώτη πρόταση προβλέπει την ενσωμάτωση ενός πρόσθετου συντελεστή στην ισχύουσα κλίμακα, μεταξύ των εισοδημάτων από 12.001 έως 35.000 ευρώ, με στόχο τον επιμερισμό της επιβάρυνσης. Οπότε, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον ένα ενδιάμεσο κλιμάκιο με συντελεστή 20% ή 22 όπως είναι η ισχύουσα κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα.

→ Η δεύτερη πρόταση προέρχεται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Προβλέπει τη μείωση του φόρου εισοδήματος στα μισθώματα κύριας κατοικίας κατά 10 μονάδες και στα τρία ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, προκειμένου η φορολογία να είναι δικαιότερη και να παρέχεται ένα ουσιαστικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες για τη διάθεσή τους στη μόνιμη, αντί για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Με βάση την πρόταση αυτή η κλίμακα θα μπορούσε να είναι:

→ 0 – 12.000 ευρώ 5%
→ 12.001 – 35.000 ευρώ 25%

→ 35.001 > ευρώ 35%

Συμπέρασμα: Υπάρχει η πρόταση για κατάργηση της ισχύουσας κλίμακας και φορολόγηση των ενοικίων με τη γενική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Σε αυτή την περίπτωση θα ευνοηθούν όσοι έχουν μικρά εισοδήματα ή όσοι έχουν μόνο εισοδήματα από ενοίκια, ενώ αντίθετα όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα δεν θα έχουν κανένα όφελος.

Μένει να τα δούμε τελικά στην πράξη όλα αυτά. Αυτή τη στιγμή είναι προτάσεις που βρίσκονται στα συρτάρια του οικονομικού επιτελείου μετά και την συνάντηση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

*Παναγιώτης Ράγγος
Λογιστής Φοροτεχνικός  Α΄ Τάξης
Οικονομολόγος
Πιστοποιημένος Εσωτερικός Ελεγκτής
Πηγή: foronews

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας