Οι δασικές πυρκαγιές που ρημάζουν τη χώρα καίνε υπουργούς και μανδαρίνους
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροιΧωροταξία 24 Αυγούστου 2023 Αργύρης
Αντίθετα αποτελέσματα είχε η συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παραχωρώντας το λόγο σε υπηρεσιακούς αξιωματούχους των εμπλεκομένων υπηρεσιών, σε μία προσπάθεια να δώσουν απαντήσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ οι πύρινες φλόγες έφτασαν στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, τουλάχιστον δέκα μεγάλα μέτωπα πυρκαγιών από την Αττική έως τον Έβρο μαίνονται ανεξέλεγκτα, ενώ 355 φωτιές μέσα σε λίγα 24ωρα ξέσπασαν σε όλη τη χώρα.
-
Σύσσωμος συμπολιτευόμενος και αντιπολιτευόμενος Τύπος γράφει για αποτυχία της πολιτικής προστασίας και της δασικής πολιτικής και για ανακολουθίες στο συντονισμό των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και της Αυτοδιοίκησης στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των μεγάλων ανεξέλεγκτων δασικών πυρκαγιών.
-
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν κυβερνητική ανικανότητα.
-
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζει αλλαγές στην Πολιτική Προστασία, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε δομές.
-
Για ανασχεδιασμό μιλάει ο υπουργός Επικρατείας.
-
Στο «κάδρο» ο γενικός διευθυντής δασών του ΥΠΕΝ.
Στο έλεος των ανέμων
-«Τα παιχνίδια του ανέμου καθόριζαν και χθες, σχεδόν αποκλειστικά, την εξέλιξη των μεγάλων πυρκαγιών που κατέκαιγαν σπίτια, δάση και καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας. Στην ύφεση των ανέμων αναζητούσαν ένα παράθυρο ευκαιρίας οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να ελέγξουν τη φωτιά στην Πάρνηθα, αργά χθες τη νύχτα. Μια φωτιά που ο άνεμος «ανεβοκατέβαζε» όλη την ημέρα στις πλαγιές του βουνού. Άλλοτε την έφερνε μέσα σε κατοικημένες περιοχές του Μενιδίου κι άλλοτε την έστελνε στον Εθνικό Δρυμό, τον μεγαλύτερο «πνεύμονα» του Λεκανοπεδίου. Στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας ένα άλλο δάσος, αυτό της Δαδιάς, καιγόταν για πέμπτη ημέρα και οι πυροσβέστες έδιναν μάχη για να αναχαιτίσουν τη φωτιά προκειμένου να μην ενωθεί με το μέτωπο της Ροδόπης και κυρίως να μην πλησιάσει και πάλι χωριά. Εκτός από τις πυρκαγιές στην Πάρνηθα και στον Έβρο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν χθες επτά μεγάλης επικινδυνότητας φωτιές, έξι στη Βοιωτία και μία στην Εύβοια» γράφει στο βασικό της θέμα η «Καθημερινή».
7 δασοφύλακες για 350.000 στρέμματα δάσους
«Ούτε ένας δασεργάτης και μόλις 7 δασοφύλακες για 350.000 στρέμματα δάσους! Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τα αποκαΐδια και επικαλούνται το «έργο» τους στην αναβάθμιση τάχα της πρόληψης, αρκεί να δει την κατάσταση που υπάρχει στο Δασαρχείο Πάρνηθας. Εκεί όπου για την προστασία του πιο ζωτικού πνεύμονα του Λεκανοπεδίου εργάζονται … Ο δασεργάτες και μόλις 7 δασοφύλακες, επιφορτισμένοι με τη φύλαξη και τη φροντίδα 350.000 στρεμμάτων δάσους, από τα οποία τα 258.000 βρίσκονται εντός των ορίων του Δρυμού και 38.000 αποτελούν τον πυρήνα του! Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ειδικούς μια τέτοια έκταση απαιτεί πάνω από 100 άτομα μόνιμο προσωπικό για περιπολίες όλο τον χρόνο και εργασίες μέσα στο δάσος, αναγκαίες για την προστασία του από τις φωτιές. Τέτοια είναι η «έγνοια» της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για την Πάρνηθα, που καίγεται σχεδόν κάθε χρόνο» γράφει ο «Ριζοσπάστης».
Οι δομές πυροπροστασίας πρέπει να ενισχυθούν
«Οι δυνατότητες της Πυροσβεστικής είναι δεδομένες, όπως ισχύει σε όλο τον κόσμο. Κάποιοι που περιμένουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες για να βλάψουν την πατρίδα μας ή απλώς για να κάνουν το «κέφι» τους πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα μείνουν ατιμώρητοι. Και αυτό είναι το βασικό πρόσταγμα προς όλες τις Αρχές. Να εντείνουν τις προσπάθειές τους προλαβαίνοντας το κακό και να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους και τις περιπολίες σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιών. Οι δομές πυροπροστασίας πρέπει να ενισχυθούν, όμως το κλειδί βρίσκεται πάντα στην πρόληψη, ακόμη και των εγκληματικών ενεργειών όπως είναι οι εμπρησμοί», γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος» στο κύριο άρθρο του με τίτλο: «Τα κυκλώματα των εμπρηστών».
«Διαστρέβλωση και fake news από τον διευθυντή Δασών»
-«Η πιο τραγική παρουσία στο τραπέζι των ομιλητών στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ήταν αυτή του δασολόγου και γενικού διευθυντή Δασών του υπουργείου Ενέργειας Ευάγγελου Γκουντούφα. Καθήμενος στο ίδιο τραπέζι με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια παρέθεσε στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» γράφει η «Δημοκρατία». Και σημειώνει ότι:
-«O B Γκουντούφας είπε: «Είναι δεδομένο ότι, με βάση τις συνθήκες που έχουμε, θα ξεπεράσουμε τον μέσο όρο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές».
-Ποια είναι η αλήθεια: ο μέσος όρος έχει ξεπεραστεί από τον… Ιούλιο ήδη. Μέχρι το τέλος Ιουλίου είχαν καεί 527.000 στρέμματα. Τώρα πια δεν μιλάμε για κάποια ελαφριά άνοδο, όπως τεχνηέντως υπονοεί με τον τρόπο που εκφράστηκε ο Β. Γκουντούφας. Εδώ μιλάμε για υπερτριπλασιασμό του μέσου όρου, με 1.440.000 στρέμματα! Και είναι αδύνατον ένας δασολόγος σε τέτοιο υπεύθυνο «πολιτικό» πόστο να μη γνωρίζει τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με καθημερινές ενημερώσεις.
-Ο Β. Γκουντούφας είπε: «Όμως, θα πρέπει αυτό (σ.σ.: δηλαδή η άνοδος από τον μέσο όρο μας) να συγκριθεί και με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες που έχουν ακριβώς τις ίδιες συνθήκες, δηλαδή και την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, που κινούνται σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές τους, ακριβώς λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνει η Μεσόγειος».
-Ποια είναι η αλήθεια: Τα συμπεράσματα που εξάγονται από την αντιπαραβολή με άλλες χώρες που έκανε ο ομιλητής στη συνέντευξη Τύπου του Β. Κικίλια είναι από διαστρεβλωτικά έως και αναληθή. 0 μέσος όρος της Ιταλίας είναι 542.000 καμένα στρέμματα ετησίως και φέτος είναι στα 600.000. Η γειτονική χώρα είναι ελάχιστα πάνω από τα «κυβικά» της όσον αφορά τις φετινές πυρκαγιές. Και σε καμία περίπτωση σε «πολύ μεγαλύτερα επίπεδα». 0 μέσος όρος της Ισπανίας είναι 810.000 κατεστραμμένα στρέμματα ετησίως και φέτος είναι στα 818.000. Ακριβώς στον μέσο όρο της, δηλαδή. Και ο μέσος όρος της Πορτογαλίας είναι 972.000 στρέμματα, ενώ φέτος έχουν καεί μόνο 258.000, δηλαδή στο 25°/ο απ’ όσα καίγονται συνήθως. Όλα αυτά φαίνονταν ξεκάθαρα χθες στα επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών για τα δάση υπό την επιστασία της Ε.Ε. Ο γενικός διευθυντής Δασών του υπουργείου Ενέργειας από πού άντλησε τα… στοιχεία ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα, εκθέτοντας και τον Β. Κικίλια με τις ανακρίβειές του; Στην Ιταλία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία δεν έχουν ξεφύγει από τον μέσο όρο τους. Η δε Πορτογαλία είναι πολύ κάτω απ’ ό,τι συνήθως. Αντίθετα, η Ελλάδα είναι τρεις φορές πάνω από τον μέσο όρο της και κάνει αρνητικό ρεκόρ διετίας!»
«Προβληματικό» καλοκαίρι για την κυβέρνηση
-«Τα γεγονότα ωστόσο δημιουργούν συνολικά ένα «προβληματικό» καλοκαίρι για την κυβέρνηση, εξού και ζητείται τάχιστα η ανασύνταξη. Ενδεικτικό ότι το πρώτο βήμα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακών παραγόντων (Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ., υπουργείο Περιβάλλοντος) έγινε πρωτίστως σε μια προσπάθεια να εξηγηθούν οι επιχειρησιακές δυσκολίες στα μέτωπα. «Νέα πραγματικότητα» είναι οι λέξεις που επέλεξε πρωθυπουργικός συνεργάτης σε συνέχεια των δημόσιων αναφορών του Κικίλια στο «χειρότερο καλοκαίρι από τη στιγμή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα». Όταν ξέσπασε η κρίση, επαναδιατυπώθηκε η εντολή του Μαξίμου «όλοι πάνω στο πρόβλημα», ενώ σε απόλυτη προτεραιότητα παραμένει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η προστασία της ανθρώπινης ζωής». Δημόσια βγήκε χθες και ο άνθρωπος πίσω από τις εκκενώσεις του «112», ο προϊστάμενος του κλάδου Τάξης του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, με σαφές το στοίχημα του κρατικού μηχανισμού να μη ρίξει τον πήχη σε αυτό το σκέλος διαχείρισης» γράφει η Ελένη Ευαγγελοδήμου στην εφημερίδα «Τα Νέα».
«Σημαντικές ανακολουθίες στον συντονισμό»
«Η εμπειρία της τραγωδίας στο Μάτι οδήγησε στον επιχειρησιακό σχεδίασμά των εκκενώσεων από την Αστυνομία και το Λιμενικό, με την αξιοποίηση του «εργαλείου» έγκαιρης προειδοποίησης «112», με αξιοπιστία και στις πλέον σύνθετες επιχειρήσεις όπως στη Ρόδο ή στον Έβρο. Η αποτελεσματικότατα όμως στους υπόλοιπους στόχους, που είναι η προστασία των ιδιωτικών περιουσιών και του δασικού πλούτου, αναζητείται. Ανοχύρωτη δείχνει η χώρα και στην περίπτωση των «υβριδικών απειλών» που αυξάνονται. Είναι εμφανές ότι η Πυροσβεστική, οι δασικές υπηρεσίες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση -που παρεμπιπτόντως ήταν απούσα από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, προφανώς και από το πεδίο-, ακόμη και οι Ένοπλες Δυνάμεις ή η ΕΥΠ, έχουν σημαντικές ανακολουθίες στον συντονισμό τους ως προς την πρόληψη. Η αντιπολίτευση βιάζεται να φέρει τη συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο, στοχοποιώντας τον πρωθυπουργό. Κι όμως το ζήτημα είναι πιο σύνθετο και χρειάζεται συναινέσεις και προπάντων πείσμα…» γράφει η «Απογευματινή» στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Οι προθέσεις δεν φθάνουν…».
«Σενάρια για αλλαγές στην Πολιτική Προστασία»
«Μαθαίνω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μείνει µε σταυρωμένα χέρια εμπρός σε αυτό το θέαμα του φετινού καλοκαιριού µε τις πολλές πυρκαγιές ανά την Ελλάδα. Αυτό που ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή είναι η φωτιά που μπήκε στον Εθνικό Δρυµό της Πάρνηθας. Να θυμίσω πως ο Μητσοτάκης έχει προσωπικό ενδιαφέρον για την Πάρνηθα, την οποία είχε επισκεφθεί και πριν γίνει πρωθυπουργός, μιλώντας για το πιο σημαντικό βουνό της Αττικής, ενώ σε πολλές περιπτώσεις και τα προηγούμενα καλοκαίρια είχε θέσει την προστασία του βουνού ως απαράβατο όρο. Ως εκ τούτου, μόλις καθίσει η σκόνη και η φωτιά σβήσει, είναι δεδομένο πως «σε νεκρό χρόνο» είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αλλαγές στην Πολιτική Προστασία, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε δομές» γράφει ο Σταύρος Παπαντωνίου στο «Θεωρείο» της «Καθημερινής», υπό τον τίτλο «Σενάρια για αλλαγές στην Πολιτική Προστασία».
Τα πρωτοσέλιδα
– «Εφιάλτης στην Αττική, ολονύχτια μάχη για τη σωτηρία της Πάρνηθας. Έκτη μέρα καταστροφής στον Έβρο. Μέτωπα σε όλη την Ελλάδα. Εξοργιστικές δικαιολογίες από τον Βασ. Κικίλια: «Φταίνε τα καιρικά φαινόμενα». Πέντε χρόνια «ράβε-ξήλωνε» του Κυρ. Μητσοτάκη στην Πολιτική Προστασία. Καταστροφές στα πολιτιστικά μνημεία της Αρχαίας Ζώνης Εβρου και του Οσίου Λουκά Βοιωτίας. Στο έλεος της ρατσιστικής βίας η Αλεξανδρούπολη», γράφει στο βασικό της θέμα η «Εφημερίδα των Συντακτών»
«Οι πύρινες φλόγες έφτασαν στον Εθνικό Δρυμό. 355 φωτιές μέσα σε λίγα 24ωρα. 10 μεγάλα μέτωπα ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα. Διπλή παρέμβαση του Αρείου Πάγου για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού στον Έβρο και ρατσιστική βία. Αρχηγός Πυροσβεστικής: 32 χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες» γράφει στο βασικό του θέμα ο «Ελεύθερος Τύπος».
– «Ολοσχερής αποτυχία στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Οργή στους πολίτες για την κυβέρνηση της καμένης γης» γράφει. στο βασικό της θέμα η «Δημοκρατία»
– «Με υβριδικές θεωρείς συνωμοσίας και ρατσιστικά παραληρήματα επιχειρούν να καλύψουν την ανυπαρξία και την κατάρρευση του επιτελικού κράτους. Οι αυτόκλητοι φασίστες τιμωροί του Έβρου, που εξέθρεψαν η ρητορική και η ανοχή της ΝΔ, εξαπολύουν πογκρόμ. Παρέμβαση εισαγγελέα μόνο μετά τη μετάδοση αρπαγής μεταναστών σε ζωντανή σύνδεση από «πολιτοφύλακα». Νερό στον μύλο της Ακροδεξιάς ρίχνουν Κικίλιας, Καιρίδης, Στυλιανίδης. Ο Βελόπουλος και το πρωτοπαλίκαρό του στον Έβρο Πάρης Παπαδάκης επικροτούν ανοιχτά τα τάγματα εφόδου. Παραπομπή του βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ» γράφει στο βασικό της θέμα η «Αυγή».
-«Με «σκονάκι» απ’ όλους τους προκατόχους του, που έλεγαν τα ίδια σε ανάλογες καταστροφές, ο Β. Κικίλιας ενημέρωσε χτες ότι όλες οι φωτιές στο εξής Θα σβήνουν … στη Θάλασσα Μόνο τον … «στρατηγό άνεμο» δεν ανέσυρε στην επιχειρηματολογία του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, για να δικαιολογήσει τις τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές που καίνε ανεξέλεγκτα όλο το καλοκαίρι και να συγκαλύψει παράλληλα τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού» γράφει στο βασικό του θέμα ο «Ριζοσπάστης».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Aπό τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες αντιδράσεις- δηλώσεις:
-«Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έναν προϋπολογισμό 187,5 εκατ. ευρώ για την πολιτική προστασία, η κυβέρνηση αξιοποίησε μόλις 938.000 ευρώ, δηλαδή το 0,5%! «Μιλάμε για χρήματα που θα πήγαιναν σε συγκεκριμένες δράσεις, στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέργιος Καλπάκης στον Ant 1. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κατηγορώντας την κυβέρνηση για ολιγωρία, υπενθύμισε ότι ο Β. Κικίλιας μόλις πριν από δεκαπέντε μέρες ανακοίνωσε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα η πρόσληψη 500 πυροσβεστών. Και αναρωτήθηκε: «Τώρα έγινε πρώτη προτεραιότητα; Τέσσερα χρόνια κυβερνάνε».
Για «ανεπάρκεια και έλλειψη συντονισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών» κατηγορεί το ΠAΣΟΚ-ΚΙΝ.ΛΛΛ. την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες βιώνουν τον φόβο και την ανασφάλεια λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης «να προστατεύσει τους ίδιους και τις περιουσίες τους από τις πυρκαγιές».
Ενώ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «εγκληματική» την πολίτική της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές και την κατηγορεί για έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, «που έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο ο λαός να μετρά απώλειες αε δασικό πλούτο, περιουσίες, ακόμα και ανθρώπινες ζωές»
Ά. Σκέρτσος: Άκρως δυσμενείς φέτος οι συνθήκες – Χρειάζεται επανασχεδιασμός
Για πρωτοφανείς, άκρως δυσμενείς συνθήκες του φετινού ελληνικού καλοκαιριού και πώς αυτές επέδρασαν στις φωτιές (έναρξη – αντιμετώπιση) μίλησε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Αναφέρθηκε, όμως, και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όσων συμμετέχουν στο έργο της πυρόσβεσης, αναγνωρίζοντας, συγχρόνως, ότι απαιτείται επανασχεδιασμός, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Όπως παρατήρησε εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας, ζούμε έναν «παρατεταμένο καύσωνα με υψηλές θερμοκρασίες, δυνατούς ανέμους, ξηρασία στο έδαφος -όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, εύφλεκτο μείγμα σε κάθε περιοχή της χώρας. Και όσο περνά το καλοκαίρι και ξηραίνεται περισσότερο η ατμόσφαιρα, το έδαφος, τα δάση μας, όταν φυσούν πολύ ισχυροί άνεμοι, τα μελτέμια τον Αύγουστο, τότε γίνονται πιο δύσκολες οι συνθήκες. Πέρυσι τον Αύγουστο, από τις 10 Αυγούστου και μετά, είχαμε βροχές. Αυτό βοήθησε πάρα πολύ στο να μην έχουμε αυτής της έντασης πυρκαγιές».
Επιπλέον, «το επίπεδο κινδύνου 5 φέτος έχει χτυπήσει “κόκκινο” επτά φορές. Το 2021 ήταν τέσσερις φορές, δύο φορές το 2019, μία φορά το 2012. Έχουμε ένα πολύ χειρότερο καλοκαίρι από τον καύσωνα του 1987, που έχει χαραχτεί στη συλλογική μνήμη […] Τις τελευταίες έξι μέρες, από την Παρασκευή ως χθες, είχαμε 418 δασικές πυρκαγιές, όχι απλές, σύνθετες και δύσκολες πυρκαγιές, οι οποίες οδηγούν προφανώς και σε μια πολυδιάσπαση. Είναι 70, κατά μέσο όρο, πυρκαγιές την ημέρα σε όλη τη χώρα, με μία mega-fire, μεγάλη πυρκαγιά, όπως ορίζεται, στα σύνορά μας στον Έβρο. Μόνο στην Αττική ταυτόχρονα ξέσπασαν πυρκαγιές στην Ελευσίνα, στον Ασπρόπυργο, στο Λαύριο, στα Καλύβια, στην Πάρνηθα, εννιά πυρκαγιές, επίσης στη Βοιωτία έξι πυρκαγιές, στην Εύβοια μια μεγάλη πυρκαγιά. Συνολικά 16 πυρκαγιές που οδηγούν σε μια πολυδιάσπαση αναγκαστικά των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, της Δασικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας….».
Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «από το 2021 και μετά – για να μην πω από το 2019 και μετά – έχει υπάρξει ανασύσταση της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας και της Πυροσβεστικής. Το 2019 υπήρχαν 59 εναέρια μέσα, φέτος έχουμε 90 εναέρια μέσα. Οι πυροσβέστες μας μαζί με τους εποχικούς αγγίζουν τους 16.500, δεν ήταν τόσοι το 2019. Οι εθελοντές ήταν 2.000 -2.500, αγγίζουν πλέον τους 5.000».
Υπεράνθρωπη προσπάθεια
Εξ άλλου, «ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο που μπορεί, δίνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια. Αξίζει τιμή και σεβασμός στη δουλειά που κάνουν οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι δασικοί […] οι άνθρωποι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έχουν να κοιμηθούν δυο μήνες. Οι πυροσβέστες μας είναι στο δρόμο με κίνδυνο της ζωής τους, δίνουν μια αγωνιώδη προσπάθεια να σώσουν την Πάρνηθα τη στιγμή αυτή».
Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα προετοιμασίας της χώρας πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου: «Από το 2021 και μετά η χώρα απέκτησε για πρώτη φορά ένα μεγάλο εθνικό κεντρικό πρόγραμμα για καθαρισμούς, διαπλατύνσεις, αντιπυρικές ζώνες ύψους 150 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουν γίνει χιλιάδες διαπλατύνσεις, αντιπυρικές ζώνες». Όταν, όμως μια μεγάλη πυρκαγιά διαπερνά τα εθνικά οδικά δίκτυα που αποτελούν από μόνα τους τη μεγαλύτερη και ασφαλέστερη αντιπυρική ζώνη (Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας, Εγνατία Οδός), αυτό σημαίνει ότι και «τα εργαλεία αυτά δεν επαρκούν», ανέφερε επικαλούμενος και το φαινόμενο της κηλίδωσης, της μεταφοράς, δηλαδή, φλόγας.
-«Ποτέ δεν είναι αρκετή η προετοιμασία, πάντα θα υπάρχουν πυρκαγιές που θα υπερβαίνουν τις δυνατότητες ακόμη και του πιο άρτια οργανωμένου πυροσβεστικού μηχανισμού», τόνισε ακόμη και ζήτησε «όλοι συνολικά να καταλάβουμε ότι τα καλοκαίρια μας θα είναι πιο δύσκολα. Η Μεσόγειος είναι μια ζώνη που θα φλέγεται…». Υπογράμμισε δε, ότι ήταν άμεση η επέμβαση στη φωτιά στα ‘Ανω Λιόσια, καθώς τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούσαν εκείνη την ώρα στην Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο. «Έκαναν ρίψεις νερού μέσα σε πέντε λεπτά. Αμεσότερη, πιο έγκαιρη παρέμβαση δεν θα μπορούσε να υπάρξει», όμως φυσούσαν άνεμοι έως 9 Μποφόρ, συμπλήρωσε.
Διαφορετική κουλτούρα
Σε κάθε περίπτωση, «το κράτος δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνο του. Πρέπει ο καθένας μας να καθαρίζει την αυλή του και όλοι να έχουμε μια διαφορετική κουλτούρα. Όταν υπάρχει συναγερμός επιπέδου 5, αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ανθρώπινη παρουσία ή ανθρωπογενής δραστηριότητα απαγορεύεται “δια ροπάλου” στα δάση μας. Γιατί ακόμη και από μια αμέλεια μπορεί να προκύψει πυρκαγιά. Να παρακολουθούμε τα καιρικά δεδομένα, να ακολουθούμε τις συστάσεις της Πυροσβεστικής της Πολιτικής Προστασίας», ζήτησε εν κατακλείδι.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο ‘Α. Σκέρτσος επεσήμανε ότι «έχουν γίνει περισσότερες από 100 συλλήψεις φέτος για εμπρησμούς. Δεν είναι όμως η μοναδική αιτία για την πρόκληση των πυρκαγιών. Σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός – και αυτό είναι ένα από τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις του τρόπου διοίκησης και επιτελικής λειτουργίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια – κάθεται στο ίδιο τραπέζι. Με το που τελειώνει η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την αμέσως επόμενη ημέρα η προετοιμασία για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Σε ένα τέτοιο τραπέζι κάθεται η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι δασικές υπηρεσίες, η Ελληνική Αστυνομία, οι δήμοι -όλοι, πλέον, κάθονται και συνεργάζονται. Αν δεν έχουμε αυτό το πνεύμα συνεργατικότητας – διακλαδικότητας, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που πολλές φορές υπερβαίνει τις δυνάμεις τις δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού».
Όχι πεδίο για πολιτική αντιπαράθεση
Απαντώντας δε, στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αντέτεινε ότι «η Πολιτική Προστασία, η Δημόσια Υγεία δεν πρέπει να αποτελούν πεδίο για πολιτική αντιπαράθεση. Εδώ όλοι υπερασπιζόμαστε το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες και την ανθρώπινη ζωή πρώτα και πάνω από όλα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα που δεν πρέπει να απαξιώνουμε. Η αντιπολίτευση, και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να θυμούνται ότι μετά το Μάτι είχε συσταθεί μια επιτροπή ειδικών υπό τον επιστήμονα κ. Γκολντάμερ». Και, από τα πορίσματα και τις συστάσεις της έκθεσης Γκολντάμερ «έχει εφαρμοσθεί σχεδόν το 90%. ‘Αρα να μην απαξιώνουμε, να μην ισοπεδώνουμε, να μην υποκύπτουμε στην ευκολία μιας εύκολης αντιπολίτευσης». Ειδικότερα, «η έκθεση Γκολντάμερ προέβλεπε τη δημιουργία επιτελικής δομής. Δημιουργήθηκε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, το οποίο έρχεται και συγκεντρώνει πλέον όλες τις κρίσιμες δυνάμεις. Έλεγε ότι πρέπει να αναβαθμιστούν και να αλλάξουν χαρακτήρα τα εναέρια μέσα. Πήραμε περισσότερα και πιο στοχευμένα (μέσα)», για να καλυφθούν οι γεωμορφολογικές ανάγκες της χώρας.
Και, σε έναν πρώτο απολογισμό, «πέρυσι πήγαμε καλύτερα, φέτος δεν έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα μπορούσαμε αλλά σε ένα ακραίο καιρικά καλοκαίρι, το χειρότερο ιστορικά. Όταν λήξει η αντιπυρική περίοδος, πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό και να δούμε πού μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας. Στο επίπεδο συνεργασίας με τους δήμους πρέπει να υπάρξει βελτίωση. Υπάρχουν δήμοι που ανταποκρίνονται, υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν πάρει ακόμη το μήνυμα της κλιματικής κρίσης. Εκεί ο εποπτικός μηχανισμός πρέπει να γίνει καλύτερος, αυστηρότερος, πιο αποτελεσματικός σε όλα τα επίπεδα».
Για τον Έβρο
Στα αίτια της πυρκαγιάς του Έβρου, είπε πως δεν θέλει να μπει σε σενάρια. Άλλωστε, «τη στιγμή αυτή γίνεται έρευνα από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη». Επικαλούμενος, όμως, τα ψυχρά δεδομένα, όπως είπε, «όταν έχεις 15 μέτωπα και εστίες παράλληλα, σχεδόν ταυτόχρονα, σε μια ευαίσθητη περιοχή, σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, όπως αυτό της Δαδιάς και της Αλεξανδρούπολης, τότε ναι, υπάρχει ένα πρόβλημα. Να ερευνήσουμε γιατί σε ένα δάσος με αυτά τα χαρακτηριστικά υπήρχαν 15 παράλληλες εστίες», επεσήμανε με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι «όταν έχεις τέτοια πολυδιάσπαση εστιών, είναι πολύ δύσκολο να ελέγξεις μια πυρκαγιά», πολλώ μάλλον όταν συνέβαλαν και άλλοι παράγοντες (ισχυροί άνεμοι, υψηλή ξηρασία).
Και, σε επόμενο σημείο, «το κράτος υπάρχει, λειτουργεί, συνεργάζεται, θέλω να το ακούσουν οι πολίτες. Γιατί εύλογα μπορεί να κλονίζεται η εμπιστοσύνη τους σε τέτοιες δύσκολες στιγμές. Είναι εικόνες που μας πληγώνουν όλους και μας κάνουν να ανησυχούμε […] ο Έβρος ξέρουμε ότι είναι σημείο διέλευσης μεταναστών, έχουμε πολύ αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική ως προς την φύλαξη των συνόρων. Για αυτό επιμένουμε ότι χρειάζεται καλύτερη φύλαξη και των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων. Οι άνθρωποι αυτοί είναι δυστυχισμένοι, έρχονται από μακριά, το τελευταίο πράγμα που μπορεί να έχουν στο μυαλό τους είναι το τι συμβαίνει με την κλιματική κρίση ή πώς θα συμμορφωθούν με συστάσεις του κράτους. Το οποίο όμως κάνει τη δουλειά του όταν στέλνει μήνυμα μέσω του 112 το λαμβάνει και ο αλλοδαπός που βρίσκεται στη χώρα μας, είναι και στα ελληνικά και στα αγγλικά. Αυτό που μας απασχολεί είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όλα τα υπόλοιπα θα τα ερευνήσουμε και θα αποδοθεί δικαιοσύνη όπου χρειάζεται».
Ερωτηθείς, τέλος, για τυχόν ευθύνες του επιχειρησιακού μηχανισμού, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε σημειώνοντας ότι «η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κάνει το καλύτερο δυνατό που μπορούσε. Ζούμε συνθήκες μιας ασύμμετρης κατάστασης που υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τις δυνατότητες των Σωμάτων που ασχολούνται με τη δασοπυρόσβεση. Δεν είναι η ώρα των ευθυνών. Μετά από κάθε αντιπυρική περίοδο γίνεται απολογισμός. Να περιμένουμε όλοι λίγο και να δούμε τι πήγε καλά και τι όχι».
Σχετικά Άρθρα
- Κομισιόν: έκτακτη σύγκληση για τις δασικές πυρκαγιές
- Πέντε έκτακτα μέτρα, λόγω των μεγάλων πυρκαγιών
- Κλιματικής Κρίσης για πυρκαγιές: «πατριωτισμός ο καθαρισμός οικοπέδων»
- ΠΟΜΗΤΕΔΥ: επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας για δασικές πυρκαγιές
- Τα άμεσα μέτρα μετά τις πυρκαγιές σε Έβρο και Πάρνηθα
- ΑΔΜΗΕ: πιλοτικό πρόγραμμα πυρανίχνευσης στην Πάρνηθα