Νέες τεχνικές προδιαγραφές για παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς Δήμων
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργαΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧωροταξία 4 Σεπτεμβρίου 2024 Αργύρης
Αλλάζουν οι τεχνικές προδιαγραφές για τους παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς των Δήμων και των νομικών τους προσώπων, με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών. Τι προβλέπεται για άδεια ίδρυσης και λειτουργίας νέου σταθμού, την αδειοδότηση και νέες επεκτάσεις σε υφιστάμενους σταθμούς, τη χωροθέτηση τους, την επιλογή οικοπέδου και την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας, μετά από αυτοψία πολιτικού μηχανικού.
Για τη λειτουργία κάθε σταθμού είναι απαραίτητη η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τονίζεται στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο:«Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2024. Δείτε εδώ στο ecopress
-«Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται η διευκόλυνση των δήμων στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων προσαρμογών προκειμένου να αδειοδοτήσουν τους δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς. Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις πυροπροστασίας είτε των διατάξεων του χρόνου έναρξης της λειτουργίας των σταθμών είτε τις τρέχουσες και ορίζεται, αποκλειστικά στους δήμους των μητροπολιτικών κέντρων, ως απαιτούμενος υπαίθριος χώρος ανά παιδί τα 3 τ.μ.» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.
Κάθε σταθμός πρέπει να διαθέτει διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο ανάλογα με το είδος και το μέγεθός του. Οι Βρεφικοί Σταθμοί: 3,50 τ.μ./βρέφος. Οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: 4,50 τ.μ./ παιδί
Προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών Δήμων
Στη νομοθετική ρύθμιση, με τίτλο: «προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων – Τροποποίηση παρ. 1 και 4 άρθρου 2, παρ. Α άρθρου 3, παρ. Η άρθρου 4 και παρ. 1 άρθρου 6 π.δ. 99/2017» (άρθρο 35), αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:
Στο π.δ. 99/2017 (Α’ 141), περί καθορισμού προϋποθέσεων αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) Στην παρ. 1 του άρθρου 2, περί της λειτουργίας των σταθμών, αα) στο τέταρτο εδάφιο προστίθενται οι λέξεις «, με εξαίρεση υφιστάμενους κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς», αβ) προστίθεται νέο, πέμπτο, εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Για τη λειτουργία κάθε σταθμού είναι απαραίτητη η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Για τη λειτουργία παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών είναι αναγκαία η ύπαρξη καταλλήλου οικοπέδου ή κτιρίου με την ανάλογη έκταση οικοπέδου. Οι σταθμοί ιδρύονται μέσα σε αστικές – ημιαστικές – αγροτικές περιοχές. Απαγορεύεται η εγκατάσταση αυτών σε οικοδομές, όταν τμήματα των οικοδομών αυτών χρησιμοποιούνται για άλλο σκοπό, έχοντας κοινή με το σταθμό είσοδο ή έξοδο, με εξαίρεση υφιστάμενους κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Οι υφιστάμενοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, στους οποίους έχει δοθεί έγκριση εργασιών επεκτάσεων, εμπίπτουν στην απαγόρευση του προηγουμένου εδαφίου και οφείλουν να συμμορφωθούν με τη σχετική πρόβλεψη για λειτουργία χωριστής εισόδου ή εξόδου, εντός του χρόνου ισχύος της σχετικής οικοδομικής άδειας ή εντός του χρόνου κατασκευής της επέκτασης. Το οικόπεδο θα πρέπει να είναι ομαλό με μικρές κλίσεις, να εκπληρώνει τους όρους χρήσης γης της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, να απέχει 300 τουλάχιστον μέτρα από την περίμετρο εγκεκριμένης βιομηχανικής ζώνης, θορυβώδη εργαστήρια και εν γένει ανθυγιεινές και οχληρές εγκαταστάσεις, όπως αυτές χαρακτηρίζονται από την κατά νόμο αρμόδια Επιτροπή Εκτίμησης Ακινήτων του άρθρου 7 του π.δ. 270/1981, σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και να εξυπηρετείται από τα δίκτυα παροχής πόσιμου νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνου καθώς και από οδικό δίκτυο.».
β) Στην περ. α της παρ. 4 του άρθρου 2, περί αναθεώρησης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, διαγράφεται η λέξη «διαρρυθμίσεις,» και η παρ. 4 του άρθρου 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Αναθεώρηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας είναι απαραίτητη, όταν μεταβάλλεται ένα από τα παρακάτω στοιχεία:
α. Η κτιριακή υποδομή του σταθμού (προσθήκες τμημάτων κλπ).
β. Το νομικό καθεστώς του σταθμού.
γ. Ο αριθμός των βρεφών-νηπίων που μπορεί ο σταθμός να φιλοξενήσει. Στην περίπτωση μεταβολής του στοιχείου α’ ή γ’ είναι απαραίτητη η εκ των προτέρων αυτοψία των χώρων από την Τεχνική Υπηρεσία του οικείου δήμου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι τροποποιήσεις είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες διατάξεις, που διέπουν τη λειτουργία του σταθμού.
Σε περίπτωση μεταβολής του στοιχείου β’, η αναθεώρηση της άδειας γίνεται κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης από τον σταθμό ως προς τα τροποποιούμενα στοιχεία. Σε κάθε άλλη περίπτωση μεταβολής, πέραν των προβλεπομένων στην παράγραφο αυτή, απαιτείται η έκδοση νέας άδειας».
γ) Η παρ. Α του άρθρου 3, περί τεχνικών προδιαγραφών, αντικαθίσταται ως εξής:
«Α. Οι παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί Σταθμοί των δήμων και των νομικών τους προσώπων υπάγονται στις διατάξεις:
α) Του Κτιριοδομικού Κανονισμού στην κατηγορία χρήσης «Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια» και
β) των Κανονισμών Πυροπροστασίας Κτιρίων και των πυροσβεστικών διατάξεων (Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αρ. 18/2019 ή Έκθεση Επιθεώρησης), σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν την κατηγορία χρήσης κτιρίων «Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια», όπως ίσχυαν κατά τον χρόνο ανέγερσης ή χορήγησης της αρχικής άδειας ή πρώτης λειτουργίας τους.
Οι παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί Σταθμοί των δήμων και των νομικών τους προσώπων, εφόσον επιθυμούν, μπορούν να εφαρμόσουν προαιρετικά τον ισχύοντα Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων (π.δ. 41/2018, Α’ 80), αντί αυτού που ίσχυε κατά το χρονικό σημείο του προηγούμενου εδαφίου.
Σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών, για τις οποίες δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας εφαρμόζονται οι κατά περίπτωση διατάξεις πυροπροστασίας του χρόνου ανέγερσης ή χορήγησης της αρχικής άδειας ή πρώτης λειτουργίας τους. Σε αντίθετη περίπτωση, ήτοι εκτέλεση εργασιών, για τις οποίες απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, εφαρμόζονται οι διατάξεις πυροπροστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 2 του π.δ. 41/2018.».
δ) Στην παρ. Η του άρθρου 4, περί κατασκευαστικών διατάξεων ως προς τους υπαίθριους και ημιυπαίθριους περιβάλλοντες χώρους, προστίθενται νέα εδάφια τέταρτο και πέμπτο, και η παρ. Η διαμορφώνεται ως εξής:
«Η. Περιβάλλων χώρος – υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι
Κάθε σταθμός πρέπει να διαθέτει διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο ανάλογα με το είδος και το μέγεθός του.
1. Οι Βρεφικοί Σταθμοί: 3,50 τ.μ./βρέφος.
2. Οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: 4,50 τ.μ./ παιδί.
Κατ’ εξαίρεση, αποκλειστικά για τους δήμους μητροπολιτικών κέντρων της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 2Α του ν. 3852/2010 (Α’ 87), ο υπαίθριος χώρος των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών ορίζεται σε τουλάχιστον 3 τ.μ. ανά παιδί (βρέφος ή νήπιο).
Ο υπαίθριος χώρος των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος βρεφονηπιακών σταθμών δύναται να χρησιμοποιείται εκ περιτροπής για τα βρέφη και τα νήπια, εφόσον ξεπερνά τα 3 τ.μ. ανά παιδί.
Τμήμα του υπαίθριου χώρου θα πρέπει να σκιάζεται τους ζεστούς μήνες. Μπορεί να είναι και ημιυπαίθριο. Ο υπαίθριος ή ημιυπαίθριος χώρος πρέπει να προστατεύεται από δυνατούς ανέμους ή δημιουργία ρευμάτων αέρα (π.χ. σε πυλωτή).
Ο υπαίθριος ή ημιυπαίθριος χώρος θα μπορούσε να είναι διαμορφωμένος με γωνιά παιδικής χαράς και πράσινο. Η χρήση της παιδικής χαράς πρέπει να γίνεται με την επίβλεψη του προσωπικού.
Ο εξοπλισμός της πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι.
Τα υλικά του εξοπλισμού πρέπει να έχουν ελεγχθεί, ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της σειράς προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 71.
Τα όργανα και οι κατασκευές καθώς και οι επιφάνειες πτώσης θα πρέπει να πληρούν τις αντίστοιχες προδιαγραφές που προβλέπονται στη σειρά προτύπων ΕΛΟΤ.
Η τήρηση των απαιτήσεων των προαναφερομένων προτύπων ή προδιαγραφών ασφαλείας πιστοποιείται από τους αναγνωρισμένους φορείς του άρθρου 11 της υπ’ αριθμ. 28492/2009 (Φ.Ε.Κ.931/τ.Β’/2009) υπουργικής απόφασης.
Στη διαμόρφωση του υπαίθριου/ημιυπαίθριου χώρου θα πρέπει να αποφεύγονται τα σκαλιά και να χρησιμοποιούνται κατά το δυνατόν ράμπες. Αν υπάρχουν σκαλιά ή μεγάλες ανισοσταθμίες θα πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα (παρ. Β του παρόντος).
Ο εξοπλισμός του υπαίθριου χώρου θα πρέπει να είναι ασφαλής και κατάλληλος για την ηλικία των παιδιών.
Ο διαχωρισμός των μικρών από τα μεγάλα παιδιά είναι απαραίτητος, αν ο σταθμός είναι Βρεφονηπιακός Σταθμός.».
ε) Στην περ. α της παρ. 1 του άρθρου 6, περί μεταβατικών διατάξεων, σε σχέση με το πιστοποιητικό πυρασφάλειας, προστίθενται οι λέξεις «σύμφωνα με τα οριζόμενα στο τρίτο, τέταρτο, πέμπτο και έκτο εδάφιο της παρ. Α του άρθρου 3» και η παρ. 1 του άρθρου 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Στους ήδη λειτουργούντες Παιδικούς, Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς των δήμων και των νομικών προσώπων αυτών, για τους οποίους θέση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας επείχε η συστατική πράξη του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου, χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, μετά από διενέργεια αυτοψίας και σύνταξη τεχνικής έκθεσης από διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό ως προς την επικινδυνότητα του κτιρίου και την καταλληλότητα της χρήσης, και εφόσον, έως την 31-7-2018:
α. διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο τρίτο, τέταρτο, πέμπτο και έκτο εδάφιο της παρ. Α του άρθρου 3.
β. διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο πιστοποιητικό ή βεβαίωση νομιμοποίησης του κτιρίου,
γ. διαθέτουν μισθωτήριο συμβόλαιο σε περίπτωση ενοικίασης του κτιρίου ή απόφαση παραχώρησης των χώρων σε περίπτωση παραχώρησης ή παραχωρητήριο, δ. ελεγχθούν και προσαρμοστούν ανάλογα στις διατάξεις των στοιχείων Γ2 και Δ του άρθρου 4,
ε. περιφραχθούν οι χώροι κάτω από οικοδομικές προεξοχές ύψους κάτω των 2,20 μ., στ. ελεγχθεί η ασφάλεια του εξοπλισμού υπαίθριων χώρων,
ζ. προσαρμοστεί ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών στη δυναμικότητα των υπαρχόντων κτιρίων.».
Σχετικά Άρθρα
- Εσωτερικών: έρχεται νέα ρύθμιση για χρέη στους δήμους
- Πυροπροστασία: νέες μελέτες στους μισούς παιδικούς σταθμούς της χώρας
- Στη Βουλή το νομοσχέδιο για ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους
- Δημοτικά τέλη: αυτόματη διακοπή χρέωσης στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα
- Μη ηλεκτροδοτούμενα: διαγράφονται παλιές οφειλές για χιλιάδες κλειστά ακίνητα
- Υδατοδρόμια: νέα άδεια στην Κυλλήνη-31 περιοχές σε γραμμή απογείωσης