ecopress
Αλλαγή του διοικητικού μοντέλου της χώρας μετάβασης από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, με απευθείας έσοδα και οικονομική ανεξαρτησία στις Περιφέρειες, κατάργηση των... Οι Περιφέρειες ζητούν την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων  

Αλλαγή του διοικητικού μοντέλου της χώρας μετάβασης από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, με απευθείας έσοδα και οικονομική ανεξαρτησία στις Περιφέρειες, κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων  και ταχύτατη επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης των Περιφερειών ζητά η Ένωση Περιφερειών (ΕΝΠΕ) από την κεντρική κυβέρνηση.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλαν οι περιφερειάρχες της Ελλάδας ζητώντας από τη Ρόδο όπου βρίσκονται για τις εργασίες του 8ου συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) να έχουν ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας σε συνεργασία και με τους δήμους προς όφελος όλων των πολιτών.

Το συνέδριο της ΕΝΠΕ πραγαμτοποιηθηκε την Πέμπτη και Παρασκευή 24 και 25 Νοεμβρίου 2022  στη Ρόδο με τη συμμετοχή περίπου 150 ατόμων και παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, αλλά και αρκετών υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ πολλοί το παρακολούθησαν διαδικτυακά.

Στην εισήγηση του ο προέδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε μάλιστα ρητώς από την κυβέρνηση να κάνει άμεσα πράξη τη δέσμευσή της για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ενώ επισήμανε πως η υποστελέχωση αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας των Περιφερειών. Ταυτόχρονα, επισήμανε πως στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει επιτευχθεί η συμμετοχή των Περιφερειών στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του, με αποτέλεσμα «έργα που είναι αναγκαία και αποτελούν προτεραιότητα για κάθε Περιφέρεια δεν θα χρηματοδοτηθούν και δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν σε κανένα άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο». Κάλεσε δε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα την επιλογή της…

Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η χρηματοδότηση πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα πριν τις περικοπές και να συγκροτηθεί Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου. 

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφερόμενος στο σύγχρονο ρόλο των Περιφερειών υπογράμμισε ότι «χρειάζονται αλλαγές, τις οποίες οι 13 Περιφέρειες της χώρας έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε και μπορούμε να υλοποιούμε, αλλάζοντας κάθε τόπο από κάτω προς τα πάνω και τελικά συνολικά τη χώρα. Γιατί οι Περιφέρειες είναι ακριβώς αυτό: Ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες. Που λογοδοτεί απευθείας σ’ αυτούς. Που ξέρει καλύτερα τις ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Που απέδειξε σε όλες τις κρίσεις ότι είναι πυλώνας σταθερότητας και αποτελεσματικότητας».

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ επισήμανε ότι «τα νέα Περιφερειακά Προγράμματα έχουν δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους: Πρώτον, είναι τα μεγαλύτερα Περιφερειακά Προγράμματα που έγιναν ποτέ. Και δεύτερον, με τη μακρά διαβούλευση που προηγήθηκε της έγκρισης των Περιφερειακών Προγραμμάτων, καταφέραμε να έχουμε πλέον μία σαφή περιγραφή του “ποιος κάνει τι”,  σε σχέση και με τα Τομεακά Προγράμματα, γεγονός που μας επιτρέπει σήμερα, να είμαστε έτοιμοι στην πρώτη γραμμή, στην αφετηρία του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027».

Περιφερειακή Διακυβέρνηση

Για το στοίχημα της μετάβασης από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι μείζον θέμα είναι η υποστελέχωση των περιφερειακών υπηρεσιών, ενώ δήλωσε ότι πλέον είναι απαραίτητη η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων: «πιστεύω ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για να κάνουμε στην πατρίδα μας, το επόμενο μεγάλο βήμα: Την αλλαγή του διοικητικού μοντέλου της χώρας. Τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Με απευθείας έσοδα στις Περιφέρειες. Με οικονομική ανεξαρτησία και πλήρη θεσμική θωράκιση. Με ενίσχυση του πολιτικού ρόλου των Περιφερειών. Με έλεγχο από μία και μόνη αρχή για τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα των δαπανών. Και βέβαια, με ξεκάθαρες, κάθετες αρμοδιότητες, που θα αποτυπώνονται στο πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, το οποίο πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε πλήρες ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και κατάργηση -επιτέλους- των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Μια δέσμευση της Κυβέρνησης, που περιμένουμε να γίνει πράξη. Ο κομβικός ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων στις υποδομές, την ανάπτυξη, το περιβάλλον, τις ψηφιακές υπηρεσίες, την κοινωνική συνοχή, την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγή και της ενεργειακής κρίσης, αποτυπώνεται και αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο, από το γεγονός ότι: το 50% των δημοσίων επενδύσεων, το 30% των δημοσίων δαπανών, το 90% των δράσεων για το περιβάλλον και συνολικά το 70% όλων των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιούνται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Ο αντίκτυπος των έργων και των δράσεων των Περιφερειών και των Δήμων αγγίζει απευθείας τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες».

Κοσμογονικές αλλαγές

Ολοκληρώνοντας την κεντρική εναρκτήρια εισήγηση του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε:  «Γύρω μας συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές. Τα πάντα αλλάζουν ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι Έλληνες όμως έχουμε μάθει στις μεγάλες προκλήσεις. Όπως λέει και ο Οδυσσέας Ελύτης: ‘Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε μπήκαμε μέσ’ στα όλα και περάσαμε’. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι. Αρκεί να απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας. Που είναι πολλές, είναι ισχυρές και είναι η πλειοψηφία. Και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη το όραμά μας για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Τη σύγχρονη Ελλάδα που αντανακλά τον καλύτερό μας αυτό. Οι 13 Περιφέρειες της χώρας είναι εδώ, είναι στην πρώτη γραμμή, είναι μπροστά σε κάθε πρόκληση, δίπλα σε κάθε πολίτη. Αυτό τον τόπο θα τον πάμε μπροστά. Έχουμε δεσμευτεί και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

«Οι Περιφέρειες δίπλα στους Πολίτες – Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη»

Τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Περιφέρειες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής και την ουσιαστική στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ανέλυσε ο Περιφερειάρχης Αττικής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΝΠΕ στη Ρόδο.

Ο Γ. Πατούλης ο οποίος προήδρευσε στη θεματική ενότητα «Οι Περιφέρειες δίπλα στους Πολίτες – Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη», τόνισε ότι στη δυσμενή συγκυρία που διαμορφώνει η πανδημική κρίση και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, η αυτοδιοίκηση ανέδειξε τον ουσιαστικό ρόλο του περιφερειακού θεσμού ως μηχανισμού καταρχήν ανάσχεσης και αντιμετώπισης των κρίσιμων καταστάσεων.

Κάτι το οποίο έχει αποδείξει και η ευρωπαϊκή εμπειρία, καθώς «το μοντέλο της περιφερειακής διακυβέρνησης έχει αποδειχθεί στην πράξη το πιο πετυχημένο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας των ισχυρών κρατών της Ευρώπης, πιο παραγωγικό και το κυριότερο, πιο κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παρεμβάσεις στη συγκεκριμένη ενότητα πραγματοποίησαν εκτός από τον κ. Πατούλη, ο Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, ο Ιωάννης Πασπάλας, Προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής ΟΠΕΚΑ, ο Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο Παναγιώτης Νίκας, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Νικόλαος Παπαδάκης Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, κ.α..

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας