Οικοδομικές άδειες: τι θα γίνει για 164 Δήμους που δεν έχουν Πολεοδομίες
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧωροταξία 8 Οκτωβρίου 2021 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Συνολική λύση για την λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) στους Δήμους, ζητώντας προσλήψεις μηχανικών και πόρους, βάζει στο τραπέζι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ενώ έχει εκδηλωθεί πρόβλημα εξυπηρέτησης των μισών Δήμων της χώρας, που δεν έχουν συστήσει δική τους Πολεοδομία, καθώς έληξε η προθεσμία διοικητικής υποστήριξης τους από άλλους Δήμους.
Το θέμα ανέδειξε δημοσίευμα του ecopress σημειώνοντας τον κίνδυνο να «παγώσει» η έκδοση οικοδομικών αδειών, ο έλεγχος αυθαιρέτων η είσπραξη προστίμων και γενικότερα η οικοδομική επενδυτική και πολεοδομική δραστηριότητα σε όλους τους Δήμους της χώρας, που δεν διαθέτουν δική τους Πολεοδομία.
Αυτό διότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 έληξε η μεταβατική προθεσμία, που είχε οριστεί από τα υπουργεία Εσωτερικών και ΠΕΝ στους Δήμους, να συστήσουν και να λειτουργήσουν δικές τους Υπηρεσίες Δόμησης, χωρίς οι Δήμοι να έχουν ανταποκριθεί στη συγκεκριμένη απαίτηση.
Το αρμόδιο για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών των ΟΤΑ υπουργείο Εσωτερικών δεν εμφανίζει στον άμεσο σχεδιασμό του λύσεις για την υλοποίηση της νομοθετικής υποχρέωσης, που έχει θεσπιστεί από το 2010 και προβλέπει όλοι οι Δήμοι να συστήσουν και να λειτουργήσουν Υπηρεσίες Δόμησης, ώστε να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά στις αρμοδιότητες, που τους έχουν εκχωρηθεί στον έλεγχο αυθαιρέτων κατασκευών, την είσπραξη προστίμων και στην έκδοση οικοδομικών αδειών και άλλων σχετικών υποθέσεων.
Παράλληλα εκκρεμεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως έχει ανακοινώσει στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς να ανακοινωθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και καθυστερήσεων στις ΥΔΟΜ, καθώς όπως επισήμανε ο ίδιος «πράγματι υπάρχει και έλλειψη προσωπικού αλλά και καθυστερήσεις χωρίς να υπάρχει έλλειψη προσωπικού», αναφέροντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία: «από τις 160 περίπου ΥΔΟΜ που λειτουργούν, 13 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο έκδοσης άδειας οικοδομικών αδειών 20 μέρες, 42 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο 50 ημέρες, 44 ΥΔΟΜ 75 ημέρες, 23 ΥΔΟΜ 100 ημέρες και 37 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο έκδοσης πάνω από 100 ημέρες. Το 60% αυτών των καθυστερήσεων αφορούν τις ΥΔΟΜ, το 40% τους μηχανικούς. Από τις 160 υπολειπόμενες, που θα έπρεπε να λειτουργήσουν στους Δήμους, όλα αυτά τα χρόνια 6 μόνον έχουν προστεθεί. Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Θα υπάρξουν αλλαγές, διότι αυτό δεν είναι ανεκτό και δεν μπορεί να συνεχισθεί».
Νέα παράταση
Ενώ εκκρεμεί τα δύο συναρμόδια υπουργεία να αποφασίσουν και να λάβουν μέτρα για τη λειτουργία των ΥΔΟΜ, το θέμα της λήξης της προθεσμίας για την υποχρεωτική σύσταση ΥΔΟΜ από τους Δήμους θα αντιμετωπιστεί για άλλη μία φορά με παράταση, την όγδοη κατά σειρά από το 2010 που θεσμοθετήθηκε η σχετική νομοθετική πρόβλεψη, όπως γίνεται γνωστό από επίσημη ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, μετά από συνάντηση της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου στο θέμα των ΔΟΜ, ενημέρωσε ότι μετά από συνάντηση που έγινε με το υπουργείο Εσωτερικών, θα δοθεί παράταση.
Σημείωσε ωστόσο ότι «πρέπει πλέον να τελειώνουμε με αυτήν την κυλιόμενη παράταση η οποία δίνεται και ποτέ δεν παίρνουμε καμιά πιο ουσιαστική απόφαση σε σχέση με τη στήριξη των υπηρεσιών δόμησης».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε προσωπικό και πόρους ώστε να μπορεί ο κάθε Δήμος να έχει τη δική του ΥΔΟΜ και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι:
-«Αν θεωρήσουμε δεδομένο, που για μένα είναι δεδομένο ότι οι υπηρεσίες δόμησης πρέπει να μείνουν στους δήμους – το θεωρώ αδιανόητο να σχεδιάζει κάποιος άλλος πολεοδομικά, χωροταξικά και σε επίπεδο χρήσεων γης, τις πόλεις μας, τους δήμους μας – τότε σχεδιάζουμε ένα σύστημα το οποίο θα φύγει από τη θεώρηση ότι κάθε Δήμος μπορεί να έχει ΥΔΟΜ. Δεν μπορεί οι μικροί Δήμοι να έχουν δική τους ΔΟΜ. Συνεπώς πάμε σε πιο κεντρικοποιημένες λύσεις, αλλά οι Δήμοι οι οποίοι θα αναλάβουν να έχουν ΥΔΟΜ, θα πρέπει να έχουν το προσωπικό και τους πόρους που απαιτούνται, χωρίς να επιβαρύνουν στην ουσία και τη δική τους λειτουργία. Και βέβαια να ρυθμιστεί και το νομικό ζήτημα των μέχρι τώρα υποθέσεων για το ποιος εγκαλείται στα δικαστήρια για πολεοδομικές υποθέσεις άλλων Δήμων».
Ανοιχτό το θέμα
Σημειώνεται ότι στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας το πρόβλημα είναι άμεσο για τους μισούς Δήμους της χώρας, καθώς 168 Δήμοι διαθέτουν ΥΔΟΜ, που εξυπηρετούν και άλλες περιοχές και 164 Δήμοι δεν έχουν δική τους ΥΔΟΜ, ούτε έχουν συστήσει μέχρι τώρα. Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα κλπ, καθώς οι Δήμοι χωρίς ΥΔΟΜ καλύπτουν περιοχές με μεγάλη οικοδομική και επενδυτική δραστηριότητα, που τώρα «παγώνει».
Ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) τόνισε σε δηλώσεις του ότι με βάση τις ελάχιστες απαιτήσεις τεχνικών ειδικοτήτων μηχανικών που προβλέπει ο νόμος για την στελέχωση των ΥΔΟΜ σε όλους τους Δήμους της χώρας απαιτούνται περί τις 800 νέες προσλήψεις μηχανικών, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν άμεσα, καθώς είναι ραγδαίες οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης παλαιών στελεχών και θα πρέπει τόσο να καλυφθούν τα κενά, όσο και να υπάρχει μεταβατική περίοδος για να μεταφέρουν στους νεότερους γνώσεις και εμπειρία.
Ο Δημήτρης Ξυνομηλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ).προτείνει το έργο των τοπικών ΥΔΟΜ για όλη τη χώρα, να αναλάβει η Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης του ΥΠΕΝ, με 50 εξειδικευμένους μηχανικούς σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιακή έκδοση των αδειών.
Πάντως μέχρι να νομοθετηθεί η νέα παράταση, πράγμα που αναμένεται να γίνει με τροπολογία προσθήκη στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή εξοικονόμηση και τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις που κατατέθηκε στη Βουλή το πρόβλημα της πολεοδομικής κάλυψης των μισών δήμων της χώρας εξακολουθεί να υπάρχει. Οι ΥΔΟΜ σταματούν να εξυπηρετούν υποθέσεις διοικητικής υποστήριξης για υποθέσεις άλλων Δήμων, τονίζοντας προς τους ενδιαφερόμενους μηχανικούς ότι δεν τους καλύπτει ο νόμος, καθώς η προθεσμία για αυτή την υποχρέωση τους έληξε.
.Ξεκίνησε η τεχνική βοήθεια μέσω ΕΕΤΑΑ
Ο κ. Παπαστεργίου ανακοίνωσε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ ότι ήδη έχει τεθεί από την ΕΕΤΑΑ σε λειτουργία ο μηχανισμός τεχνικής βοήθειας των Δήμων, μέσω των πρώτων 20 μηχανικών που έχουν προσληφθεί. Ήδη αρκετοί Δήμοι κυρίως μικροί, έχουν ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕΤΑΑ, προκειμένου να ωριμάσουν μελέτες που έχουν ανάγκη.
Σχετικά Άρθρα
- Τι θα γίνει με τις ΥΔΟΜ-στον αέρα οικοδομές και μεταβιβάσεις στους μισούς δήμους
- Πολεοδομία Αθήνας: χάρτινο χάος 500.000 φακέλων οικοδομικών αδειών
- Από την ΥΔΟΜ Αθήνας η εξυπηρέτηση γειτονικών δήμων
- ΥΔΟΜ: σε νομοθετικό κενό εξαμήνου άδειες και οικοδομική δραστηριότητα
- ΥΔΟΜ: οδύσσεια για οικοδομικές άδειες και «πάρτι» αυθαιρέτων
- Στον άερα ξανά οι μισές ΥΔΟΜ της χώρας – τι λέει η ΚΕΔΕ