ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Αντιμέτωποι με οικονομικό κραχ βρίσκονται οι δήμοι εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους ενέργειας, αναζητώντας λύσεις εδώ και τώρα, προκειμένου να αποσοβηθεί... Δήμοι: προς οικονομικό κραχ από τέλος ταφής, ενεργειακή κρίση και «φέσια»

Της Ντίνας Καράτζιου/

Αντιμέτωποι με οικονομικό κραχ βρίσκονται οι δήμοι εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους ενέργειας, αναζητώντας λύσεις εδώ και τώρα, προκειμένου να αποσοβηθεί ο υπαρκτός κίνδυνος διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος ακόμη και σε βασικές υποδομές. Στις προτεραιότητες των ΟΤΑ για πυροσβεστικές λύσεις η αναβολή του τέλους ταφής, η αναζήτηση φόρμουλας ώστε να μπει οριστικό τέλος στα φέσια παρόχων που αποδυναμώνουν τις ταμειακές ροές τους, αλλά και η επιδότηση ρεύματος για τις ΔΕΥΑ.

Ενεργειακή κρίση, τέλος ταφής και τα φέσια των παρόχων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τους δήμους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον  τετραπλασιασμό του κόστους ενέργειας σε ρεύμα καύσιμα και θέρμανση.  Κοστολογούν τον ύψος του νέου λογαριασμού σε 1 δις έναντι 360 εκ. ευρώ που είναι σήμερα, εφόσον το ράλι τιμών δεν κατεβάσει ταχύτητες.

Πίεση

Υπό την πίεση που δημιουργεί το διεθνές περιβάλλον στη διαμόρφωση των τιμών της ενέργειας,  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου στην έκτακτη συνάντηση των δημάρχων, ανέφερε ότι θα ζητηθεί η αναβολή του τέλους ταφής,  επισπεύδοντας όπως είπε ήδη προγραμματισμένη συνάντηση για το ζήτημα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.  Παράλληλα, υπογραμμίζοντας ότι είναι ακόμη πιο  επιτακτική  η ενίσχυση των ΔΕΥΑ της χώρας, εκεί όπου αναλογικά το κόστος του ρεύματος είναι ακόμη μεγαλύτερο, θα ζητηθεί μία γενναία επιδότηση της kWh , στο ίδιο μοντέλο με αυτό των επαγγελματιών της αγοράς: «Αλλιώς τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να σκάνε λογαριασμοί ρεύματος και διακοπές σε βασικές υποδομές. Φαντάζομαι κανείς μας δεν θέλει να προβούμε σε διπλασιασμούς ή και τριπλασιασμούς των λογαριασμών ύδρευσης μετακυλώντας το κόστος στους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνουν κενά ενός μήνα

Τα κόστη έχουν ανέβει σε τόσο δυσθεώρητα ύψη, που ακόμη και η πρόσφατη έκτακτη οικονομική βοήθεια που  ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, είναι αρκετή για να καλύψει μόνο τα λειτουργικά έξοδα του μήνα. «Η καταβολή από πλευράς ΥΠΕΣ μιας δόσης ΚΑΠ σε δύο δόσεις καθώς και μισής δόσης σχολικής ΚΑΠ, αναμφισβήτητα αποτελεί ένα πρώτο καλό βήμα, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Άλλωστε με τα χρήματα αυτά οριακά θα κλείσουμε κενά, το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα » ανέφερε και πρόσθεσε,  ότι η χρονιά δεν σώζεται μόνο με 2-3 έξτρα δόσεις ΚΑΠ

 Μονόδρομος

Με βάση τις συνθήκες που διαμορφώνονται η ενεργειακή αυτονομία των δήμων  με ΑΠΕ και virtual net metering,  φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο: «Ως κοινή λύση ΔΕΥΑ και ΟΤΑ, προτάθηκε η δημιουργία ειδικού προγράμματος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων στο πλαίσιο λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων.  Μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, θα εξασφαλίζουμε επάρκεια ενέργειας για τις ανάγκες μας αλλά και δωρεάν απόδοση ενός ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας σε φτωχά νοικοκυριά. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για να πετύχει το σχέδιο αυτό, είναι και η εξασφάλιση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις ανάγκες των δήμων, στις αναβαθμίσεις των υποδομών που την περίοδο αυτή κάνει». εξήγησε.

Τα φέσια των δήμων

Στις προτάσεις για να ενισχυθούν οι ταμειακές ροές των ΟΤΑ, είναι η ταχύτερη δυνατή αποπληρωμή των δημοτικών τελών από τις  εταιρείες ενέργειας, μέσω της δημιουργίας κοινής πλατφόρμας από τη ΡΑΕ, στην οποία όλοι οι πάροχοι θα ανεβάζουν σε πραγματικό χρόνο λογαριασμούς και πληρωμές. «Γ ια να ξέρουμε κι εμείς σε πρώτο χρόνο πόσα χρήματα μας οφείλονται από τους παρόχους, με βάση τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από τους δημότες μας.Γ ια να μην πάθουμε ξανά όσα πάθαμε στο παρελθόν. Αν ακόμη δεν μας έγινε μάθημα το τί μπορεί να συμβεί στην αγορά της ενέργειας με την μη απόδοση των ανταποδοτικών, τότε μην εκπλαγούμε για όποια επόμενη απώλεια χρημάτων, που οι Δημότες μας θα έχουν πληρώσει».

Αναστολή του τέλους ταφής

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της αναβολής του τέλους ταφής,  λόγω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση. Μάλιστα έφερε  την κεντρική διοίκηση προς των ευθυνών της για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά  της ανακύκλωσης στην οποία όπως ανέφερε,  επικρατούν πρακτικές μαφίας «Δηλαδή λίγα πληρώνουν οι πολίτες μας αυτό το διάστημα, που εμείς θα πάμε να βάλουμε στους λογαριασμούς άλλα 80-100 εκ. για να πληρωθούν οι ευθύνες του ίδιου του κράτους που συνεχίζει να μην βάζει μια στοιχειώδη τάξη στην αγορά της ανακύκλωσης; Σε μία αγορά όπου συνεχίζουν να επικρατούν πρακτικές μαφίας και όπου η εισφοροδιαφυγή στο κομμάτι της ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας ξεπερνά το 45%; Ποιος φταίει για αυτό, οι Δήμοι;Δηλαδή ο διπλασιασμός της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη το τελευταίο διάστημα είναι περιβαλλοντικά συμβατό; Και το μόνο ασύμβατο και επιλήψιμο σε μία Ελλάδα που σείεται συθέμελα, είναι το ποσοστό ανακύκλωσης; Καταλαβαίνω απόλυτα τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο ταμείο ανάκαμψης για το τέλος ταφής, όμως η λύση δεν μπορεί να είναι η επιβολή του και μάλιστα σε αυτό το ύψος. Οχι έτσι, όχι τόσο, όχι τώρα».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας